..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




27 Ocak 2005
Trabzonlu Kanûnî  
M.NÝHAT MALKOÇ
Trabzon,tarihten bugüne kadar çok büyük þahsiyetler yetiþtirmiþtir.Bu þahsiyetlerin baþýnda da Cihan Padiþahý Kanunî Sultan Süleyman gelmektedir.O Trabzon’un gözbebeðidir.


:BBBF:


     Trabzon,tarihten bugüne kadar çok büyük þahsiyetler yetiþtirmiþtir.Bu þahsiyetlerin baþýnda da Cihan Padiþahý Kanunî Sultan Süleyman gelmektedir.O Trabzon’un gözbebeðidir.Kendisinin “Kanunî” diye tavsif edilmesi, zamanýnda etkili kanunlar koymasýndan dolayýdýr.Çok önemli kanunlar çýkarmýþtýr.
     
     Kanunî Sultan Süleyman,Osmanlý Devleti’nin Yükselme Dönemi padiþahlarýndandýr.Yavuz Sultan Selim’in oðludur.Annesi Hafsa Sultan’dýr.Sultan Süleyman, 1494 yýlýnda Trabzon’un Ortahisar Mahallesi’nde doðmuþtur.O yýllarda babasý Yavuz Sultan Selim Han, Trabzon’da Sancak Beyi’ydi.Bugünkü anlamda vali statüsündeydi.Annesi Ayþe Hatun da Ýstanbul’daki sarayda yaþamak yerine oðlu Selim’in yanýnda,yani Trabzon’da yaþamayý tercih etmiþtir.Mezarý da Atapark civarýnda kendi adýna yapýlan caminin avlusundadýr.
     Yavuz Sultan Selim,1512 tarihinde þehzadelikten padiþahlýða yükseldiði için Trabzon’dan ayrýlmak zorunda kalmýþtýr.O yýllarda oðlu Süleyman, 15 yaþýndaydý.Yani Kanunî 15 yýl boyunca Trabzon’da yaþamýþtýr.Ýlk ve ortaöðrenimini bu þehirde tamamlamýþtýr.Babasý padiþah sýfatýyla saraya intikal edince kendisi de Manisa’ya Sancak Beyi göreviyle gönderilmiþtir.
     Trabzonlu Kanunî Sultan Süleyman,1520’de tahta çýkmýþtýr.O zaman 26 yaþýndaydý.Bu büyük insan kesintisiz 46 yýl tahtta kalarak bir büyük rekora tuðrasýný basmýþtýr.Kanunî 1494 ilâ 1566 yýllarý arasýnda olmak üzere 72 yýl yaþamýþtýr.72 yýlda bin yýllýk hizmet ifa etmiþtir dersek fazla abartmýþ olmayýz.Batýlýlar’ýn ona “Muhteþem Süleyman” demesi boþuna deðildir.Þâirlerimizden Selâhaddin Yýlmaz’ýn þu dörtlüðü onu ne güzel anlatýyor:
     “Doðu,batý,güneye sayýsýz sefer yapan,
     Osmanlý tarihine altýn sayfalar yazan,
     Halifelikten baþka,gerçek Müslüman olan,
     Cihana hakim olan Kanunî Süleyman’dýr.”
     Kanunî Sultan Süleyman ayný zamanda bir þâirdi. “Muhibbî” mahlâsýyla(þiirdeki takma ad) Klasik nazým þekilleriyle birbirinden güzel þiirler yazýyordu.Þiirlerinde arûz ölçüsünü kullanýyordu..En sevdiði þâirler Bâkî ve Fuzulî’ydi.Þiirlerini Divan’ýnda bir araya getirmiþtir.Onun saðlýkla ilgili olarak söylediði þu beyit herkesin hafýzasýnda yer etmiþtir:
     “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi
      Olmaya devlet cihanda bir nefes sýhhat gibi.”
     (Türkçesi:Halk arasýnda makam,mevki ve zenginlik itibar edilen,sevilen bir unsurdur.Oysa dünyada en kýymetli þey saðlýk ve sýhhattir.)
     Kanunî çok zeki bir yöneticiydi.Bir o kadar da âdildi.Âlimlere ve sanatçýlara çok deðer verirdi.Pek çok zafere imzasýný atmýþtýr.Bunlar arasýnda Rodos ve Belgrat’ýn fethini,Mohaç,Budin,Estergon zaferlerini,Viyana,Almanya,Ýtalya, Avusturya seferlerini sayabiliriz.Kanunî Sultan Süleyman,Trabzon için eþsiz bir deðerdir.Onunla hemþehri olmaktan gurur ve onur duyuyoruz.
     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Muhteþem Bir Mâziyi Muhteþem Bir Ýstikbale Baðlayan Köprü: Cemil Meriç
M. Nihat Malkoç "Sevgini En Ýyi Sen Anlat" Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Kanunî'nin Þâirliði
Zevrakî"nin Kýrýldý Gönül Sazý
Hüseyin Albayrak'ýn Kaleminden "Trabzon'un Fethi"
"Gülün Vedasý" Yahut Bahattin Yýldýz'ýn Þahadeti
Tarihi Sevdiren Adam: Yavuz Bahadýroðlu

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü
Sabrýn Sonu Selâmet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.