..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > M.NÝHAT MALKOÇ




27 Ocak 2005
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..  
M.NÝHAT MALKOÇ
Yirminci yüzyýla damgasýný vuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk ve dünya tarihinde apayrý bir yeri vardýr.Osmanlý Türk Ýmparatorluðu’nun enkazýndan Türkiye gibi diri ve dinamik bir devlet çýkarma baþarýsýný göstermiþtir.


:FIFC:
     Yirminci yüzyýla damgasýný vuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk ve dünya tarihinde apayrý bir yeri vardýr.Osmanlý Türk Ýmparatorluðu’nun enkazýndan Türkiye gibi diri ve dinamik bir devlet çýkarma baþarýsýný göstermiþtir.Güçlü Avrupa ülkelerinin “hasta adam” olarak nitelendirdiði ve iþtahlarýnýn kabardýðý bir dönemde yola çýkan Atatürk,kýsa ama yorucu bir zaman diliminde genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atmýþtýr.
     Kurtuluþ Savaþý’nýn muzaffer komutaný Atatürk,Osmanlý Türk Ýmparatorluðu’nun çöküþ sebeplerini ve son zamanlarýndaki zaaflarýný iyi etüt ederek tarihten ders almýþtýr.Kendi politikalarýný da,bu temelden yola çýkarak hayata geçirmiþtir.
     O bir halk adamýydý.Halkýn içinden bir güneþ misali doðmuþtu.Ömrü boyunca da halkýn içinde yaþadý.Ýsteseydi o da Osmanlý padiþahlarý gibi saray hayatý yaþardý.Ama o, halkýn içinde olmayý tercih etti.Ýnsanlarla kenetlenerek kaynaþtý.Bu kadar çok sevilmesinin sebebi de budur bence…Yeri gelmiþken Atatürk’ün yakýn dostu Falih Rýfký Atay’ýn bir anýsýna deðinmek istiyorum:
     “Cumhuriyetin 12.yýldönümü için bir çok döviz hazýrlanmýþtý:Atatürk bizim en büyüðümüzdür;Atatürk bu milletin en yükseðidir;Türk Milleti asýrlardan beri baðrýndan bir Mustafa Kemal çýkardý…gibi.Döviz listesini gözden geçiren Atatürk hepsini çizdi,yalnýz þunu yazdý: ATATÜRK BÝZDEN BÝRÝDÝR.”
     Kurtuluþ Savaþý’ndan sonra Atatürk için yepyeni bir dönem baþlamýþtý.Asýl savaþ bundan sonra baþlýyordu.Cehaletle savaþmak onun öncelikli meselesiydi.Bunun için bir dizi inkýlaplar gerçekleþtirdi.Önce saltanatý kaldýrdý.(01 Kasým 1922).29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti ilân etti.Eski yasalarý yürürlükten kaldýrarak modernleþmenin temellerini attý.Kadýn-erkek eþitliðini saðladý.Tevhid-iTedrisat kanunuyla eðitim birleþtirilerek kýz ve erkeklerin ayný ortamda eðitim görmesi saðlandý.
     Atatürk inkýlaplarý ardarda devam etti.01 Kasým 1928’de yeni Türk Alfabe Yasasý kabul edildi.Aþar vergisi kaldýrýldý.Hafta tatili pazara alýndý.Milâdî takvime dönüldü.Uzunluk ve aðýrlýk ölçüleri deðiþtirildi.Koyduðu Cumhuriyetçilik,Halkçýlýk,Lâiklik,Devletçilik,Milliyetçilik,Ýnkýlapçýlýk ilkeleriyle yepyeni bir Türkiye inþa etti.
     Onun da her insan gibi seveni de oldu sevmeyeni de…Tabiki iç ve dýþ düþmanlarýmýz onu sevmedi.Lâkin sevenleri her zaman,sevmeyenlerinden daha çoktu.Türk insaný model olarak onu kabul etti.Her gittiði yerde olaðanüstü bir sevgi seliyle karþýlaþtý.Milletimiz onu baðrýna bastý.Çünkü o, elli yedi yýllýk ömrünü vatana ve millete vakfederek bir 10 Kasým sabahý saat 9.05’te ebediyete intikal eden müstesna bir insandý.Türk halký onu unutmayacaktýr.Sözlerimi þâir M.Güner Demiray’ýn þu anlamlý mýsralarýyla noktalamak istiyorum:

     “Yapraklar dökülür kasýmlarda
      Yeller uðuldar vadilerde,ne çýkar
      Bir özgürlüksün çaðlara en güzelinden
      Sen bayrak bayrak fikirsin
      Ölüþün diriliþtir yeniden
      Sen mavilerde yeþeren yapraksýn
      Sen her mevsimde açan baharsýn!”

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir On Kasým Sabahý
Trabzonlu Tarihçi Þakir Þevket'in Gözüyle Sürmene
Rauf Denktaþ"ýn Ardýndan…
Yurdunu Canýndan Aziz Bilen Türk: Atatürk

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Veremle Savaþ
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.