..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Utku Kocak




29 Ocak 2005
Politikacýnýn El Kitabý © Bölüm 1 (Tüyolar)  
Politikacý adaylarý ve politikacýlar! Dikkat! Önümüzdeki seçimi kazanmak istiyorsanýz dikkatlica oku

Utku Kocak


Seçim öncesi, seçim sonrasý, iktidarda muhalefette bir politikacanýn yapmasý gerekenler! Seçim öncesi fakir ziyaretleri... Seçim sonrasý kumkapý eðlenceleri


:BCAE:
Politikacýnýn El Kitabý ©
Bölüm 1- (Tiyolar)

Seçim öncesi fakir ziyaretleri

Seçimden önce, fakir ziyaret edilmelidir ve fakir bir gün süreyle doyurulmalýdýr. Gelecekte halkýn ne yiyip içecekleri asla düþünülmemelidir, seçim sonunda yapýlacak çiçek sulama partileri için fakirler doyurulmalýdýr. Bugünleri iyi deðerlendirmek zorunda olan yoksul ailelerimiz bu anýn tadýný çýkartmalý, fakat diðer seçime kadar, yaklaþýk dört sene boyunca aç kalmalýdýrlar. Halka partinin ismi iyice tembihlendikten sonra en lüks restorana gidilmeli ve karides ve havyarla seçim propagandalarýnýn ne kadar güzel yürüdüðü kutlanmalýdýr.

Seçim öncesi yol yapým çalýþmalarý

Sevgili genç politikacýlarýmýz! Seçim öncesi insanlara çalýþýyormuþ gibi görünmek için, þehri altý üstüne getitirken ne yaptýðýnýzý bilmeden þehrin orasýný burasýný kazmalýsýnýz. Seçim sonrasý þehri tanýyamayabilirsiniz ama paniðe kapýlmayýnýz çünkü o kazýlmýþ yerler size bol para kazandýracak ve sene boyunca bu yerlerden sefa süreceksiniz. Bu yerlere yapacaðýnýz tadilat ihalelerinde kazanacaðýnýz paralarla çiçek sulama çalýþmalarýna giriþiniz ve bu olayý 4 sene boyunca hiç durmadan tekrarlayýnýz. Böcükler böcektir, çiçekler su ister, hadi de gidin sulayýn iþte...

Seçim öncesi miting salaklýklarý

Figüranlar tutulduktan sonra mitingin yapýlacaðý yer bulunmalýdýr. Bu iþi üstün politikacý kimliklerinizle halletmeyi unutmayýn, bulurken hiç zorlanmayacaksýnýz. En son ülkenin güzel paracýklarýný sömürdükten sonra bayrak þapka figüran gibi þeylere paralarý saçýnýz. Parasý olan daha güzel bayrak yaptýrýr bunu hiç unutmayýnýz bu tiyoyla seçimi daha kolay kazanacaksýnýz. Bu iþler böyle yapýlýr bizim memlekette, bastýr parayý, al en güzel bayraðý, sömür ülkeyi, sök halk ciðeri, hortumla banka, bol para, sonra ver paracýklarý, hem yata, hem kata.. Ýyi sömüren kazanýyor...

Seçim sonrasý kumkapý eðlenceleri

Seçimi kazandýktan sonra sýra zaferi kutlayýp yine ve yeniden çiçek sulamak gerekir. Þarkýcýya þampanya gönderip, tabak kýrýlmalý ve adet yerine getirilmelidir.(Þiddetle Burasý Muþtur Yolu Yokuþtur türküsüde söylemek unutulmamalýdýr.) Bu eðlenceler kumkapý, pavyon, gazino gibi yerlerde olmasada gizlice ayarlanan tanýdýk sünnet düðünlerinde yapýlmalýdýrdýr. Çocuðun pipisi kimsenin umrunda olmasada, yumurtanýn sarýsý, gitti çükün yarýsý musikisi, adaben söylenmelidir. Yoksa halk ve keriz ‘Politikacýnýn el kitabý’ kural 12, maddesi çiðnenmiþ olur.

Seçim sonrasý saadet kavgasý

Seçimden sonra yeterince yoksul ailelere yemek götürmeyip, çikilota(Ya tamam ya bana dilbilgisi yapma çukulata bizde biliyoruz.) almadýysan partinin iktidarda yeri muhalefet olacaktýr. Ama bunu kendinize yediremezseniz etrafa saldýrmaya baþlayýp ileride gelebilecek oyunculuk tekliflerine kabul ederim mesajý veriniz. Bu bir çeþit fazla mutluluk kavgasý, ya da bir nevi fazla para kavgasý olacaktýr. Ama kýþkýrtmalara aldýrmayýnýz. Bir dahaki seçimde iktidar olacaðýnýza eminiz...



Muhalefetin tanýmý ve Muhalefet ne yapmalýdýr:

Muhalefetin tek iþi meclis tuvaletlerinde pisuarlarda sýra yapmaktýr. Yeterki iktidara bir zararýnýz dokunsun mentalitesi. Çok çiþi gelen iktidarýn yapacaðý tek þey meclisin duvarýna iþemek olacaktýr. Þiddete karþý olduðumuz için, kavga etmenizi tasvip etmiyoruz. Eðer muhalefet partisi üyesiyseniz, yapmanýz gereken en önemli þeylerden biride iktidarýn söylediðinin tam tersini söylemektir. Mesela iktidar: ‘En büyük Galatasaray’ dediðinde, Galatasaray’lý býr kýmse olsanýz bile bunun tam tersi söylenmelidir. Veya iktidar muhalefete katýlýyoruz dese bile, “Hayýr biz kendimize katýlmýyoruz, olurmu öyle þey manyaklýk, aptallýk!” denmelidir.

Mecliste su savaþlarý

Mecliste su savaþý yapýlmak isteniyorsa daha kýdemli olmak þarttýr. Mesela bir hademenin meclis koltuklarýný silerken diðer hademeye su atmasý tehlikeli ve yasaktýr. Þu ana kadar mecliste gözlemlediðimiz su savaþlarýnýn en güzeli 2001 yýlýnýn o güzel þubat ayýnda yaþanmýþ, cumhurbaþkanýmýzýn etrafta su bulamamasý üzerine anayasayý baþbakana atmasýyla yaþanmýþtý. Böylece bu vaka tarihe ilk susuz su savaþý olarak geçmiþti.(Su savaþlarýndan en çok nasibini alan meclis baþkanlarý, çareyi meclise yaðmurlukla gelmekle bulmuþlardý. Tavsiye ediyoruz, zekice bir korunma yöntemi.)

Seçimden yýl kadar sonra kanalizasyon þenlikleri

Seçim sonrasý asla alt yapý çalýþmalarý yapýlmamalý, yapýlsa bile gelecek ihale için yapýlan yerler bozuk yapýlmalýdýr. Kendi yaþadýðýnýz yerin alt yapýsýndan baþkasýný onarmanýzý kesinlikle tasvip etmiyoruz. Bu hizmetler sadece sizin için mevcuttur, bu hizmetleri baþkalarý için asla kullanmayýnýz. Seçimden 2 yýl sonra yaþanacak kanalizasyon patlamalarýna hazýrlýklý olunuz su iþleriyle irtibata geçip paralarý nasýl kýrýþacaðýnýzý konuþunuz.

Ekonomik Krizler

Kalp krizinin deðiþik bir versiyonu olarak karþýmmýza çýkan ekonomik krizler, aslýnda kalp krizinin amca çocuðudur. Bu ekonomik kriz denen þeyler, aslýnda sanýldýðý kadar kötü þeyler deðillerdir. Bunlarýn gerçek anlamlarý politikacýlarýmýzýn hiç bir þey yapmaz, kýr izler durumda olduklarýný anlatan bir mesajdýr. Aslýnda bu krizler kelimesi halkýmýza bas bas baðýran bir mesajdýr. Bu mesajý halkýn anlamamasý için, çok dikkatli olunuz.
Ekonomik kelimesininde ayrý derin manalarý vardýr ama bunu size býrakýyorum. Ek-onu-mik. (Lütfen sessiz düþününüz!)

AB paketleri nedir?

AB paketleri ülkemizde yapýlan çeþitli bir þenlik haline gelmiþ bir vakadýr. Her sene beþ altý kez düzenlenen bu þenlikler sadece mecliste düzenlenirler ve kimseye gösterilmezler. Bunlar adeta 29. Cihangir Çükümü Tut Þenliklerine benzemektedirler. Bu þenliklerin baþlýca amaçlarý paketlerin içinde saklýdýr. Aslýnda bu paketlerin içinde sanýldýðý gibi dosya, yasa gibi þeyler yoktur. Bu paketlerin içinde bulunan þey pastadýr, evet hemde çilekli pastadýr.(Bu ziyaret edilecek ülkenin pasta zevkine göre deðiþebilir.) Bu pastalar AB ziyareetlerinde bizi AB’ye daha çabuk alsýnlar diye AB’li devlet baþkanlarýna yapýlan bir yalakalýk çeþididir.

Utku Koçak
28.10.2004



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýthal Bir Seçim Turu
Politikacýnýn El Kitabý © Bölüm 2 (Çeki Düzenler)

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ne Vatanmýþ!
Rahatsýzsýnýz!
Sayýn Ýzedebiyat Yetkilileri, Hadi Artýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Orospu [Þiir]
Seller Mucizelerle Doludur [Þiir]
Hacýyatmazlar! [Þiir]
Dizi Hayatým, Hayatým Dizi [Þiir]
Ben O Kaldýrýmda Yürüyen Çocuk [Þiir]
Elif [Þiir]
Bir Yudum Suya Hasret Bir Kulun [Þiir]
Ýntihar [Þiir]
Türban Mýdýr? [Þiir]
Aptalým [Þiir]


Utku Kocak kimdir?

Ben bir garip yollarda dolanýrým Bir aþýk, Bir kaþýk, Ona buna sataþýrým, Ne uslama bilirim, Ne de puslanýrým, Açýk kapým ardýnda, Bazende dýþarda dolanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Sir Alfred Mehran, Aziz Nesin, MEsut Soyadýnýunuttuðumyazar


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Utku Kocak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.