..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yanlýþ sayýsýz þekillere girebilir, doðru ise yalnýz bir türlü olabilir. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Dinbilim > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Ýbret Ýçin Ölüm Yeter  
M.NÝHAT MALKOÇ
Dünyanýn nimetleri ve meþgaleleri biz insanlara yaratýlýþ gayesini unutturuyor.Mal toplamak ve paraya düþkünlük,ruhumuzu karartmaktadýr.Dünyaya aþýrý sevgiyle baðlý olanlar,kulluðun mükellefiyetini çabuk unutmaktadýrlar.


:BIBH:
Dünyanýn nimetleri ve meþgaleleri biz insanlara yaratýlýþ gayesini unutturuyor.Mal toplamak ve paraya düþkünlük,ruhumuzu karartmaktadýr.Dünyaya aþýrý sevgiyle baðlý olanlar,kulluðun mükellefiyetini çabuk unutmaktadýrlar.Fakat bunu vatan sevgisiyle karýþtýrmamak gerekir.Vatan sevgisi dinimizce imanýn bir alâmeti görülmüþ olmasýna raðmen,dünya malýna haddinden fazla baðlý olmak hoþ görülmemiþtir.Zira Allah Resulünün dediði gibi: “Eðer dünya,Allah nazarýnda sivrisineðin kanadý kadar bir deðer taþýsaydý tek bir kâfire ondan bir yudum su içirmezdi.”
     Dünyada hiç ölmeyecekmiþ gibi(tûl-i emel) planlar yapmak,gelecekte hüsrana uðrayacaðýmýzýn iþaretidir.Görüyoruz ki bu yaþlý dünyamýzdan her gün,hatta her saat ,belki her dakika birileri, göçüp gitmektedir.Bu hadiseler yanýmýzda ve yakýnýmýzda cereyan etmektedir.Annesi,babasý,karýsý,abisi,komþusu ve hatta çocuðu ölenler,nasýl oluyor da bu küçük kýyametten paylarýna düþen ibreti almýyorlar.Oysa ibret için ölüm yeter.
     Þafak vakti hüzünlü makamlarla uykumuzu bölen sâlâ sesleri bizlere bir yerleri ve bir þeyleri çaðrýþtýrmýyor mu?Ölümü niçin kendimize yakýþtýramýyoruz?Hangimiz sabah evden çýkýnca,akþam sað salim geri dönebileceðini garanti edebiliyor?Bunlar gibi onlarca soru sýralamak mümkündür.Bu suallerin cevaplarýný verebilmek,ölüm gerçeðini anlamak için mutlak gereklidir.Sözkonusu sorulardan kaçmakla hiçbir þeyi halledemeyiz.
     Ölümden kaçmak ve korkmak imanýn zayýflýðýna delâlet eder.Rabbini seven,ona kavuþmayý arzular.Büyük mutasavvýflardan Mevlâna Celâleddin-i Rûmî ölümü bir düðün þöleni olarak görmüþtür.Günahlarýmýz çok olduðu için Allah’ýn huzuruna çýkmaktan utanýyoruz.Ýnsan çok sevdiði Rabbine kavuþmaktan niçin korksun ki?Bir an evvel Rabbime kavuþayým,diyerekten kiþinin canýna kýymasý da asla uygun görülmemiþtir.Hatta buna baþvuranlar þiddetle lânetlenmiþtir.Bu þekilde ölümü istemek mücadeleden kaçmaktýr bir anlamda.Oysa insan yeryüzüne imtihan için gönderilmiþtir.O,Allah’ýn davasýný öncelikle yaþayacak,sonra da en yakýnýndan en uzaðýna dek tüm fertlere yaþatacaktýr.Tabiki sevgi ve hoþgörüyle!...
     Ýslâm inancýnda ölümü temennî etmek nâhoþ bir davranýþtýr.Fakat büyük bir muhabbet neticesinde Rabbe rücû isteði,kötü bir davranýþ olarak addedilemez.Allah’tan gelene razý olmak gerekir.Ölüm zamanýný da o tayin etmiþtir.Vakti gelince gerçekleþir.Cenab-ý Hakk’ýn iþine karýþmamak lâzýmdýr.Elimizden gelen iþleri yaptýktan sonra,geri kalanýný,Allah dostu Niyazi-i Mýsrî’nin dediði gibi: “Mevlâ göresim neyler,neylerse Mevlâm güzel eyler” mantýðý dahilinde Rabbimize býrakmalýyýz.O mutlak adildir.
     Ýnsanoðlu dünyada yaptýðý hayýr ve hasenatla dilerse adýný ebedîleþtirebilir.Maddeden bu fâni âlemden göç eylese de manevî bakýmdan tüm ihtiþamýyla yaþayabilir.Ýyi veya kötü bir namla anýlmak bizlerin elindedir.Onun için yaptýðýmýz her iþte hakka ve hakikata uygunluk ölçüsünü aramalýyýz.Recaizâde Mahmut Ekrem’in dediði gibi : “Ölüm…Evet! O da fânilerin felâketidir….”Fâniyi bâkiye tebdil etmek elimizdedir.Yaþarken edindiðimiz ölçüler,bizim gerçek kimliðimizi ortaya çýkaracaktýr.Bu ölçülere göre,öteki âlemde muhasebe edileceðiz.Mahkeme-i Kübra’da bizler deðil ,dünyadayken yaptýðýmýz amellerin görüntüleri konuþacak.Manevî kameralar,bizlere yaptýklarýmýzý inkâr etme fýrsatý vermeyecektir.Rabbim,anne babanýn çocuðunu ,çocuðun da anne babasýný tanýyýp kollayamayacaðý o dehþetli günün þerrinden sana sýðýnýrýz.
e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölümü Ýliklerimizde Hissetmek Gerek
Fetva Ýle Takva Arasýnda Oruç

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.