..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Dinbilim > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Ölümü Ýliklerimizde Hissetmek Gerek  
M.NÝHAT MALKOÇ
“Dünyada en akýllý insan kimdir?” diye bir soru sorulsa,inanýyorum ki pek çoðumuz : “Çok çalýþarak geleceðini garanti altýna alan ve çoluk çocuðuna iyi bir miras býrakandýr.” diye cevap veririz…Veya bu manaya gelen deðiþik ce


:CAIC:
“Dünyada en akýllý insan kimdir?” diye bir soru sorulsa,inanýyorum ki pek çoðumuz : “Çok çalýþarak geleceðini garanti altýna alan ve çoluk çocuðuna iyi bir miras býrakandýr.” diye cevap veririz…Veya bu manaya gelen deðiþik cevaplar…Oysa durum hiç de öyle deðildir.Dünya için çalýþan,uhrevî hayatý çok uzaklarda görenler muhakkak ki büyük bir çýkmazýn eþiðindedirler.Zira Resulullah Efendimize yukarýdaki sual sorulduðunda hiç tereddüt etmeden þu cevabý vermiþlerdir: “ Müminlerin en akýllýsý ölümü en çok hatýrlayandýr ve ölümden sonrasý için en iyi hazýrlýðý yapandýr.Ýþte bunlar en akýllý kimselerdir.”
Biz insanlar ya çok cesuruz, ya da biraz deli dolu!..Rabbimiz ýsrarla “Her nefis ölümü tadacaktýr”(Enbiya s.35.Ayet) diyor.Bizler bu kat’i fermana raðmen gündelik iþlerle zamaný,bir deðirmenin tahýlý öðüttüðü gibi öðütüyoruz.Ýnsanlýk tarihinde ölümden kaçabilen veya ölümü öldürebilen bir cengâver çýkmamýþtýr.Ölümle boy ölçüþmeyi bir kenara býrakýn,bir kýsým hastalýklarla da boy ölçüþememiþlerdir.Ecel vakti gelince,bu zamaný hiç kimse ne bir dakika öne,ne bir dakika geriye alabilmiþtir..Dünyanýn neresinde olursanýz olun,ölüm sizi aðýna düþürecektir.Çaðýn üstün teknolojisinin önlem alamadýðý tek hakikattir ölüm!..Oysa buna raðmen insan,hiç ölmeyecekmiþ gibi dünya için çalýþýr.Oysa en kârlý ticaret,yarýn ölecekmiþ gibi ahirete çalýþmaktýr.
Ýnsanlarda ebedî yaþama arzusu hat safhadadýr.Bu aslýnda ahiretin varlýðýna bir iþarettir.Yüce Rabbimiz,bütün duygularýn tatmini için sebepler yaratmýþtýr.Ýnsana ebedîlik hissi veren bir Yaratýcý’nýn ebedî bir sýðýnak olan ahireti yaratmamasý düþünülemez.Çünkü tatmin edilemeyen bir duygunun varlýðý (haþa) abes olurdu.
Ölümden kaçmak,onun bize ulaþmasýna engel teþkil etmez.Kendinizi dünyevî mahbûplarla oyalamakla ölümü unutacaðýnýzý mý sanýyorsunuz?Aklýnýzdan kovmaya çalýþtýðýnýz o ölüm asla sizi unutmayacaktýr.Azrail adlý o mübarek melek,günün birinde yakanýza yapýþarak ilâhî emaneti alýp,sahibine geri götürecektir.Böylelikle manen tebdil-i mekân etmiþ olacaksýnýz.Bu hususta yüce Allah’ýn þu ayeti o büyük hakikati tüm çýplaklýðýyla bütün insanlara,özellikle inkârcýlarýn yüzlerine vurmaktadýr: “(Ey Resulüm! Onlara) de ki:-Haberiniz olsun,o kaçýp durduðunuz ölüm muhakkak gelip size kavuþacaktýr.Sonra,hem gizliyi,hem aþikârý bilen Allah’a döndürüleceksiniz de o size neler yaptýðýnýzý haber verecektir.(buna göre sizi cezalandýracaktýr.)(Cuma s.8.Ayet)
Hayat aslýnda bir rüzgârýn esip geçmesi kadar kýsa bir zaman dilimidir.Göz açýp kapayýncaya kadar gelip geçiyor.Sevgili annem “Sayýlý gün çabuk geçer oðlum!” derdi.Bunu þimdi daha iyi anlýyorum.Bazý þeylerin farkýna varabilmek için zamana ihtiyaç vardýr.
Ölüm,hayatý tazelemektir aslýnda!..Yeni doðanlar,ölenlerin yerini alarak hayata bambaþka bir renk ve dinamizm katýyorlar.Þevket RADO,aþaðýdaki þiirinde hayatý bir sinemaya benzeterek þöyle diyor:
“Güneþ yine doðacak tepelerden
Bu gökyüzü yine mavi kalacak
Þarkýlar yükselecek bahçelerden
Ne çare ki giden gitmiþ olacak.

Gerek yoktur aðlayýp sýzlamaya
Ýzin yoktur düzeni kýnamaya
Baþkalarý gelecek sinemaya
Bizim için film bitmiþ olacak.”

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fetva Ýle Takva Arasýnda Oruç
Ýbret Ýçin Ölüm Yeter

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.