..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Çocuklarýn eðitimi, zaman kazanmak için nasýl zaman yitireceðimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Kanaat Bitmez Tükenmez Bir Hazinedir  
M.NÝHAT MALKOÇ
Aç gözlü olmayýp hýrs göstermemeye,kýsmetinden fazlasýna göz dikmemeye kanaat diyoruz.Helâl ile yetinip haramý reddedene,az þeyi de olsa kýsmetine razý olana “kanaatkâr” ismini veriyoruz.


:BAFD:
Aç gözlü olmayýp hýrs göstermemeye,kýsmetinden fazlasýna göz dikmemeye kanaat diyoruz.Helâl ile yetinip haramý reddedene,az þeyi de olsa kýsmetine razý olana “kanaatkâr” ismini veriyoruz.Ýnsanoðlu çok tamahkârdýr.Ne kadar çok serveti olsa,o kadar daha fazla ister.Böyle düþünenler,ebediyyen dünyada kalacaklarýný sanýrlar.Dünyayý bir araç deðil,bir amaç olarak görürler.Bir yolculuða çýktýðýmýzda,gideceðimiz yerde ne kadar kalacaksak o kadar azýk alýrýz.Ýnsan dünya denen bu fâni âlemde belli ki çok uzun bir süre kalmayacaktýr.Oysa ahiret,bizlerin sonsuza dek kalacaðý bir mekândýr.Akýllý olan kiþi,bunu düþünerek asýl yatýrýmýný oraya yapar.
     Bilindiði gibi rýzký veren Allah’týr.Gökte uçan kuþtan,denizde yüzen balýða kadar yaratýlan varlýklarýn tamamýný Allah doyuruyor.Özellikle hayvanlarýn çoðunun rýzkýný ayaðýna getiriyor.Çünkü onun 99 sýfatýndan birisi de “Rezzak” týr.O,bu sýfatýn gereðini fazlasýyla yerine getiriyor.Üstelik bunu yaparken,inanan ve inanmayanlarý bir ayýrýma tabi tutmuyor.Çünkü “Rahman” sýfatý bunu gerektiriyor.Fakat ahirette sadece kulluðu kusursuz ifa edenleri rýzýklandýracaktýr.Bunda da düþünenler için büyük hikmetler vardýr.Ýlâhî adalet muhakkak tecelli edecektir.Tabiki herkes yaptýðýnýn karþýlýðýný görecektir.
     Ashab,Ýslâmiyeti daha geniþ kitlelere yaymak için gece gündüz çalýþýp çýrpýnmýþtýr.Açlýða ve susuzluða tahammül etmiþlerdir.Su ve hurma ile günlerce yarý aç yarý tok kalmaya razý olmuþlardýr.Müslümanlarýn reisi olan Resulullah bile çok kere su ve hurma ile günlerce iktifa etmiþlerdir.Bir günlük yiyeceði zenginlik olarak addetmiþlerdir.Peygamberimizin elinde ne varsa fakirlere daðýtmýþtýr.Onlar geleceðe dönük maddî servetler biriktirmemiþlerdir.Bizim olan yaþanan andýr.Çünkü kiþinin yarýn yaþayacaðýna dair hiçbir garantisi yoktur.Oysa günümüz insaný,býrakýn kendi ihtiyaçlarýný düþünmeyi,yedi ceddinin geleceðe dönük maiþetini hazýrlamayý zaruret olarak görmektedir.Resulullah kanaatkârlýkla ilgili olarak þöyle buyurmuþtur:
     “Asýl zenginlik malýn çokluðu deðil,kalp zenginliðidir.”
     “Müslüman olup yetecek kadar malý olan ve Allah’ýn verdiðine kanaat eden kimse felâh bulmuþtur.”
     “Eðer Ademoðlunun iki vadi dolusu altýný olsaydý,muhakkak üçüncü bir vadiyi daha talep edecekti.Ademoðlunun karnýný ancak toprak doldurur.”
     “Ne mutlu o kimseye ki Ýslâm’a hidayet olunmuþ,geçimine yetecek kadar kendisine(kazanç) verilmiþ ve kendisi de buna kanaat etmiþtir.”
     “Kanaat bitmez tükenmez bir hazinedir.”
     “Kanaatkâr olan insan,her iki dünyada da bahtiyar olur.Açlýðý ve susuzluðu kendisine dert etmez.Rabbinden,taatle ve þükürle ister.Elindekini idareli kullanýr;israftan kaçýnýr.Dünyada en büyük zenginlik kanaat sahibi olmaktýr.Bu nimete mâlik olmayanlarýn nefsi asla tatmin olmaz.Bolluk içerisinde kýtlýk yaþarlar.
     Kanaatkârlýðý tembellikle karýþtýrmamak gerekir.Aþaðý yatarak,çoluk çocuðunu aç býrakmak kanaatkârlýk deðildir.Rýzkýmýzý aramak zorundayýz.Miskin miskin aþaðý yatmayacaðýz.Allah herkese çalýþtýðý kadar rýzýk verir.Sebepleri gözardý etmemeliyiz.Dünya iþleriyle ukba iþlerini dengeli yürütmeliyiz.Hiçbirini ihmal etmemeliyiz.Müslüman zengin olmaz diye bir hüküm yoktur.Mümin,elindeki varlýðý,müslüman kardeþleriyle paylaþýr.Zira Resulullah’ýn dediði gibi: “Komþusu açken tok gezen bizden deðildir.”
     Dünya malýna aþýrý muhabbet duyanlar ziyandadýr.Allah’ýn taksimatýna rýza göstermeliyiz.Zekât müessesesini hakkýyla çalýþtýrýrsak hiç kimse darda kalmaz.Rabbim bizi kanaatkâr kullarýnýn zümresine ilhak eylesin.

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Sabrýn Sonu Selâmet
Þefaat Ya Resulullah!..
Allah Sabredenlerle Beraberdir
Tevbe Ýle Günahlardan Arýnmak
Kýrk Hadis Iþýðýnda
Kandiller Zincirinin Ýlk Halkasý: Regaib Kandili
Gönülden Güle Mektuplar…
Hicrî Yýlbaþýnýz Kutlu Olsun

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.