..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Sabahattin Ali  
M.NÝHAT MALKOÇ
Kýsa bir ömür sürmesine raðmen adýndan çok söz edildi Sabahattin Ali’nin…Çünkü dolu dolu yaþadý.Sözünü hiç sakýnmadý.Dobra dobra konuþtu.


:AGDH:
Kýsa bir ömür sürmesine raðmen adýndan çok söz edildi Sabahattin Ali’nin…Çünkü dolu dolu yaþadý.Sözünü hiç sakýnmadý.Dobra dobra konuþtu.
     Sabahattin Ali,25 Þubat 1907 yýlýnda Gümülcine’nin Eðridere Köyü’nde dünyaya geldi.Babasý, bir subay olan Cihangirli Ali Selâhattin Bey’di.Annesi Hüsniye Haným’dý. Sabahattin Ali,önce Edremit Ýlkokulu’nu bitirdi.O vakit savaþ yýllarýydý.Bir süre Balýkesir Öðretmen Okulu’nda okuduktan sonra Ýstanbul Erkek Öðretmen Okulu’na geçti.Buradan 1927’de mezun oldu.Okulu bitirdikten sonra Yozgat Cumhuriyet Ýlkokulu’na atandý.Buradaki görevi uzun sürmedi.Girdiði imtihaný kazanarak Almanya’ya gitti.Yurda döndükten sonra Aydýn ve Konya ortaokullarýnda görev yaptý.Aydýn’da çalýþtýðý yýllarda bölücülük yaptýðý gerekçesiyle üç ay tutuklu kaldý.Konya’da öðretmenlik yaptýðý sýrada,okuduðu bir þiirde hakaret unsurlarý bulundu.Konya ve Sinop hapishanelerinde yattý.
     Hayatýnýn önemli bir kýsmý dört duvar arasýnda geçti.1934 yýlýnda M.E.B. Neþriyat Mümeyyizliði’ne getirildi.Bunca sýkýntýdan sonra evliliðe sýra gelmiþti.1935 senesinde Aliye Haným’la dünya evine girdi.!937’de kýzlarý Filiz doðdu.Devlet Konservatuvarý’nda Almanca öðretmenliði yaptý.Savaþ yüzünden tekrar askere alýndý.Ömrünün son yýllarýnda M.E.B. Tercüme Bürosu’nda çevirmenlik ve editörlük yaptý.
     Sabahattin Ali,Cumhuriyet sonrasý Türk hikâyeciliðinin önemli bir ismiydi.O da pek çok sanatçý gibi,edebiyat deryasýna þiirle girmiþtir.Þiirlerinde millî veznimiz olan heceyi kullanmýþtýr.Bu türdeki eserlerinde Halk edebiyatýnýn þekil ve muhteva hususiyetlerini bulmak mümkündür.Ýlk gençlik ürünlerini Çaðlayan,Servet-i Fünûn,Meþale,Hayat,Güneþ gibi dergilerde yayýnlamýþtýr.Þiirlerini “Daðlar ve Rüzgâr” adlý eserde bir araya getirmiþtir.
     O,asýl ününü hikâyeleriyle elde etmiþtir.Ýlk hikâyesi olan “Bir Orman Hikâyesi” 30 Eylül 1930 yýlýnda Resimli Ay Dergisi’nde yayýnlanmýþtýr.Hikâyelerinde daha çok Anadolu insanýnýn hayatýný anlatmýþtýr.Güçlü bir gözlemcidir.Tabiat tasvirlerinde baþarýlýdýr.Hikâye kitaplarý þunlardýr: “Deðirmen(1935),Kaðný(1936),Ses(1937),Yeni Dünya(1943),Sýrça Köþk(1947)”
     O,hikâyenin dýþýnda romanlar da yazmýþtýr: “Kuyucaklý Yusuf(1937),Ýçimizdeki Þeytan(1940),Kürk Mantolu Madonna(1943)” Bunlarýn yanýnda “Esirler” adlý bir de oyunu vardýr.Daha sonra eserleri,külliyat hâlinde yayýnlanmýþtýr.
     Büyük ülkücü þâir ve yazar Nihal Atsýz’la Sabahattin Ali’nin fikrî sürtüþmeleri meþhurdur.1946 yýlýnda bir grup arkadaþýyla “Marko Paþa” adlý mizah dergisini çýkaran Sabahattin Ali, bu yüzden de hapse atýlmýþtýr.41 yýllýk bu çileli ömür,yurt dýþýna kaçmak amacýyla gittiði Bulgaristan sýnýrýnda,garip kýlýklý,niyeti meçhûl bir kâtilin kör kurþunlarýyla son bulmuþtur.Onun,vaktiyle kaleme aldýðý þu satýrlar bugün bile güncel ve enteresandýr:
     “Namuslu olmak ne zor þeymiþ meðer.Bir gün Almanlar’ýn pabucunu yalayan,ertesi gün Ýngilizler’e takla atan,daha ertesi gün de Amerika’ya kavuk sallayan soysuzlar gibi olmak istemedik…Kanunlu,kanunsuz baskýlar altýnda ezile ezile pestile döndük.Bugünün itibarlý kiþileri gibi,kese doldurmadýk,makam peþinde koþmadýk.Ýç ve dýþ bankalara para yatýrmadýk.Han,apartman sahibi olmak,saðdan soldan vurmak ve milleti kasýp kavurmak emellerine kapýlmadýk.Milletin derdine derman olacak yollarý araþtýrmak istedik.Bu ne affedilmez suçmuþ meðer!...”

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2
Eðitimci - Yazar Halit Ertuðrul'u Dinlerken...
Doðumunun 100. Yýlýnda Üstad Necip Fazýl Kýsakürek
Vefatýnýn 30. Yýlýnda Trabzonlu Tarihçi Osman Turan
Þinasi Özdenoðlu'nun Türkiye Sevdasý
Erzurumlu Ýbrahim Hakký Hazretleri
Mehmet Akif Irkçý Deðildir
Garib Ozan Bir Iþýktý
Aþk Baðýnýn Bülbülü

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.