..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dýþýnda, insanýn rengini içinde ara. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Ana Gibi Yâr Olmaz  
M.NÝHAT MALKOÇ
Dünyanýn en samimi ve sýcak ismidir anne!..Varlýðýmýzýn sebebidir onlar…Ufacýk bir bebekken bizlere bütün mesaisini ayýran,gecesini ve uykusunu bölen,yemeyip yediren,içmeyip içiren ve merhamet kanatlarýný ardýna kadar açýp bize sýðýnak yapan bu c


:AFDG:
     
Dünyanýn en samimi ve sýcak ismidir anne!..Varlýðýmýzýn sebebidir onlar…Ufacýk bir bebekken bizlere bütün mesaisini ayýran,gecesini ve uykusunu bölen,yemeyip yediren,içmeyip içiren ve merhamet kanatlarýný ardýna kadar açýp bize sýðýnak yapan bu cefakâr insanlarýn hakkýný ödemek mümkün müdür?Hiç sanmýyorum.Öderim diyen mübalaða yapýyordur.
     Kadýný müþfik ve merhametli kýlan annelik duygusudur.Dünyanýn en muhterem varlýðý annelerdir.Dinimiz anneye itaat etmeyi, vazifelerin en mühimi olarak görmüþtür.Annesi ve babasý sað olanlar,bu mümtaz insanlarýn varlýðýný bir fýrsat ve nimet olarak görmelidir.Keza onlarýn gönlünü alarak en kýsa ve kestirme yoldan cennete ulaþmýþ oluruz.Hadiste belirtildiði gibi: “Cennet analarýn ayaðý altýndadýr.”Yaþadýklarý sürece onlara “Öf” bile dedirtmemeliyiz.Onlara iyi muamele etmek,cennete gidiþimizi kolaylaþtýrýr.
     Resulullah Efendimiz, anne babaya hizmeti bir nevi cihat olarak görmüþtür.Hadis ravilerinden Ýbnu Amr’ýn, Peygamberimizle ilgili olarak naklettiði þu hadise çok manidardýr: “Bir adam ,cihada iþtirak etmek için Efendimiz’den izin istedi.Resulullah: “Annen baban sað mý?” diye sordu.Adam “Evet” deyince “Onlara hizmet de cihat sayýlýr,sen onlara hizmet ederek cihat yap” buyurdu.
     Dünyada anne sevgisinin yerini tutacak hiçbir sevgi yoktur.Çocuklar annelerinin gözünde hiç büyümezler.Doksan yaþýndaki annenin,yetmiþ yaþýndaki oðlunun baþýný dizinin üzerine koyup okþadýðýna çoklarýnýz þahit olmuþtur.Annelerin karþýlýksýz ve katýksýz sevgisi yýllar geçtikçe tüm tazeliðiyle sürüp gider.
     Atalarýmýz : “Yuvayý diþi kuþ yapar” diyerek analarýn önemini vurgulamýþlardýr.Her ne kadar evin reisi babaysa da, elmanýn iki eþit yarýsý hükmündeki bu iki cins,örnek bir iþbirliði içerisinde çocuklarýna sýcak bir zemin hazýrlarlar.Karý koca arasýndaki huzursuzluk aynen çocuklara da yansýr.Dünyanýn cennet ya da cehenneme dönüþmesi biraz da ebeveynin elindedir.Hayattan zevk almak ailedeki huzurla mümkündür.Müspet ortamda yetiþen çocuklarýn ruh saðlýðý bozuk olmaz.Çocuklarýn, annelerinden uzun süre ayrý kalmalarý,onlarýn ruhî geliþimini olumsuz olarak etkilemektedir.Anneler çocuðun ilk öðretmeni olma konumundadýr.Problemleri çözmede çocuklara rehberlik ederler.Kiþiye her gün balýk getirmektense,ona balýk tutmayý öðretmek daha faydalýdýr.Ýþte çocuklarýmýza yardýmcý olurken de bu ölçüye riayet etmeliyiz.
     Çalýþan annelerin,çocuklarýyla istenilen düzeyde ilgilenmeleri mümkün deðildir.Fiziksel ve ruhsal olarak anneden ayrý kalma,davranýþ bozukluklarýna yol açabilir.Çocuk mazeret kabul etmez.Ýlgi,sevgi,þefkat ve merhamet bekler.
     Anne ve babaya duyulan sevgi ve iþtiyak,edebiyatýmýzda da yaygýn bir tema olarak iþlenmiþtir.Özellikle þiirde,anne sevgisi önemli bir konu baþlýðýdýr.Anneleri senede bir defa anmak asla yeterli deðildir.Bence her gün anneler günüdür.Bu gibi belirli gün ve haftalar ancak birilerinin ticarî gayelerine hizmet edebilir.Annelerimizin kýymetini yaþarken bilelim.Onlarý yýlýn üç yüz altmýþ beþ günü hoþnut etmenin yollarýný araþtýralým.Çünkü ana gibi yâr olmaz.Sözlerimi Üstad Necip Fazýl Kýsakürek’in “Anneciðim” adlý þiiriyle bitirmek istiyorum:
     “Ak saçlý baþýný alýp eline,
      Kara hülyalara dal anneciðim!
      O titrek kalbini bahtýn yerine,
      Bir ince tül gibi sal anneciðim!

      Sanma bir gün geçer bu karanlýklar,
      Zulmetin ardýnda yine zulmet var!
      Çocuklar hýçkýrýr,anneler aðlar,
      Yaþlý gözlerinle kal anneciðim!”

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Ýçimde Ne Varsa Yazý Döktüm
30 Aðustos Zafer Bayramý
Ben de Yaþadým
Kirli Hava Kader Deðil
Baharýn Müjdecisi: "Nevruz Bayramý"
Ganita'da Düþ Nöbetleri
Bir Güzel Ýnsan: Muhsin Yazýcýoðlu
Of'a ve Oflular'a Dair!..
Çocuk Olmak...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.