..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Çilesini Çekmediðin Fikir Senin Deðildir  
M.NÝHAT MALKOÇ
Fikrin sözlük anlamý “düþünce,idrak,hatýr,akýl,zihin,rey,oy,zan,inanma,zihin tasavvuru,kuruntu,murat,maksat,niyet…vb.” dir.En yaygýn karþýlýðý da düþüncedir þüphesiz…


:AHAA:
Fikrin sözlük anlamý “düþünce,idrak,hatýr,akýl,zihin,rey,oy,zan,inanma,zihin tasavvuru,kuruntu,murat,maksat,niyet…vb.” dir.En yaygýn karþýlýðý da düþüncedir þüphesiz…Ýnsanýn inandýðý,baðlandýðý,savunduðu,hayatýný onun üzerine bina ettiði ilkeler…
     Ýnsan,doðduðu andan öldüðü ana kadar hayatýnda pek çok gel-gitler yaþar.Çocukluðumuzda baþkalarýnýn öngördüðü hayatý yaþarýz.Kendimize ait deðerlerimiz yoktur.Bize sunulan fikirler henüz mantýk süzgecimizden geçirilip test edilmemiþtir.
     Özellikle gençlik çaðýmýzda sürekli bir bilgi akýþý gerçekleþir.Bu akýþ bir bombardýman kadar hýzlý ve þiddetlidir.Zaten bu dönemler ferdin bir arayýþ içerisinde olduðu dönemlerdir.Bir arý misali çiçekten çiçeðe konar fikre aç zihinler!…Fakat çiçek var hayat verir,çiçek var hayattan eder.Hangi çiçeðin zehirli, hangisinin ilâç hükmünde olduðunu ayýrt edemez körpe sayýlabilecek zihinler…Yanlýþ yollara sapmalar hep bu yaþlarda vuku bulur.Ebeveynler evlâtlarýna kýlavuz olmazlarsa gelecekte akla gelmedik problemlerle karþýlaþmalarý muhtemeldir.Hem belli bir noktadan sonra dönüþ yoktur menzile giden yoldan.
     Gençlik, dünyayý billûr gözlerle temaþa eder.Gelecekte yaþanabilecek muhtemel tehlikeleri göremez.Herkese dost gözüyle bakarlar.Hýyanet içerisinde bir sülük misali gençlerin kanýný emmeye and içmiþ hain odaklar, hep pusuda bekler.Kancayý hedefledikleri kiþilere bir takmaya görsünler onlar artýk kolay kolay iflah olmaz.
     Arayýþ içerisinde olan gençler yüreklerinde belli bir fikrin sancýsýný duyarlar.Fikir yürekten beyne intikal edince bir hesaplaþma dönemi baþlar.Saatlerce uyuyamadýðý günler olur kiþinin.Gece terlemeleri de iþin cabasý…Kâbuslarla boðuþmak bir baþka aþamadýr.
     Fikir sancýsý, diðer uzuvlarýn çektiði sancýlara benzemez.Baþtan ayaða kadar bütün vücudunuz bu acýya iþtirak eder.Bu maddî hastalýklarýn fevkinde, bocalamaya sebep olur.Söz konusu manevî maraz yiyip bitirir insaný.
     Þayet nuranî fikrin gül bahçesine adýmýnýzý atmýþsanýz bütün bir kâinat ve ötelerin sultaný sizinle beraberdir.Zaten o sultanlarýn sultaný sizinle beraberse dünyada tek baþýnýza kalsanýz da ne gam!...
     Fikrin nuranî oluklarýndan kabýnýzý doldurmuþsanýz müjdeler olsun size.Ölümsüz düþünceler eninde sonunda sizi ölümsüzlüðe taþýyacaktýr.Semayla arz arasýndaki geniþlik ruhunuzun hareket alaný olacaktýr.Daralan ruh cendereleri bu geniþlikte hayat bulacaktýr.
     Çocuklarýmýza büyük servetler býrakmak yerine onlara ilâhî nizamý kuþatmýþ bir fikir atmosferi kazandýrýn.Hem mal,mülk deðdiðin ne ki?..Yalnýz bu dünyada geçer akçe olan bu maddî varlýklar iþe yarsaydý Karûn kendini kurtarýrdý.Hem bizim zenginliðimiz onunkinin yayýnda devede kulak bile olamaz.
     Manevî ýzdýrap ve borçtan kurtulmak için genç dimaðlara nuranî yolda rehber olmalýyýz.Böylelikle ebeveynlik ve insanlýk borcumuzu da ödemiþ oluruz.Aksi halde kendi dertlerimiz yetmiyormuþ gibi o zorlu günde bir de çocuklarýmýz için hesaba çekiliriz.
     Ýnsan bir þeye bedel ödemiþse onun kýymetini bilir.Fikir de öyledir.Eðer sahip olduðumuz düþünce belli bir bedel ödenmeden ve çilesini çekmeden elde edilmiþse o nispette tesiri zayýf olur.Ondan kolayca da vazgeçilebilir.
     Bu demek deðildir ki ille de fikrimiz uðruna baþýmýzý derde sokalým.Yapmamýz gereken tek þey taþýdýðýmýz inancý hayatýmýza tatbik etmektir.Yaþayalým ve yaþatalým zihnimizdeki tasavvurlarý…Benliðimizin bir parçasý yapalým onlarý.O deðerlerle anýlalým.Bizi hatýrlatan anahtar sözcükler olsunlar…Yaþanmayan düþüncelerin baþkalarýna tesiri olmaz zaten.Ziya Paþa’nýn dediði gibi :“Âyinesi iþtir kiþinin lâfa bakýlmaz”
     Bunun yanýnda fikirler sorgulanmalý…Zihnin süzgecinden geçirilmeli.Hazýr,baþkalarýndan görülerek,taklit edilerek,birkaç saatlik okumayla elde edilen düþünceler hiçbir zaman gerçek manada bizim olamaz.Hem herþey gibi,fikir de bakýma ve beslenmeye muhtaçtýr.
     Adý zihinlerimize kazýnmýþ ülkemizin aydýnlarýnýn çoðu, mensup olduklarý fikrin çilesini çekmiþ insanlardýr.Hangi kesimde olursa olsun çilesini çekmediðin fikir senin deðildir.

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Üstte Gök Çökmedikçe!..
Denge Üzere Yaþamak!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.