..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Yazar Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ýnsanlar bazý zamanlarda,özellikle efkâr saatlerinde büyük bir duygu yoðunluðu içerisinde bulunurlar.Bu vakitlerde içi içine sýðmaz sözkonusu kiþinin…Yanýnda birisi varsa onunla paylaþýr yoðunlaþan duygularýný!..


:BAHI:

     Ýnsanlar bazý zamanlarda,özellikle efkâr saatlerinde büyük bir duygu yoðunluðu içerisinde bulunurlar.Bu vakitlerde içi içine sýðmaz sözkonusu kiþinin…Yanýnda birisi varsa onunla paylaþýr yoðunlaþan duygularýný!..Kimse yoksa kaleme kâðýda sarýlýr sessizce.En büyük sýrdaþý olur mürekkep…Duygularla yoðrulmuþ yazýnýn mürekkebi kurumadan hiç kimse bu sýrra mahzar olamaz.Üçüncü þahýslara kapalýdýr mevcut duygular!..
     Yazarlýk mýdýr bu,yoksa geçici bir heveskârlýk mý?Bunu da geçen zaman gösterir hiç þüphesiz.Bu iþte uzun vadeli düþünüp geleceðe dönük hesaplar yapmaktýr önemli olan.Aksi halde rüzgârýn getirdiðini yine rüzgâr götürür.
     Türkiye’de yazar olmak ateþten bir gömlektir adeta…Çünkü bu iþ henüz bir iþ ve meslek hüviyeti kazanmamýþtýr.Yazarlýk arenasýnda sapla saman birbirine karýþmýþ durumdadýr.Kim,niçin yazardýr?Yazar olmanýn kriterleri nelerdir?Yoksa “Ben yaptým oldu” sözüne nazire yaparak “Ben yazdým oldu” demek midir çýkýþ noktasý?
     Türkiye’de sadece yazarlýk deðildir yerine oturmayan.Yayýncýlýk müessesesi de sistematik bir yapýya kavuþmamýþtýr.Aslýnda yazarla yayýncý bir bütünün iki yarýsý gibidir.Bunlar et ve týrnak misalidir.Birini ötekinden ayýrmak kabil deðildir.Oysa günümüzde yayýncýlar yazara hak ettiði deðeri vermemektedir.Yayýncýlýkta tarafgirlik de aþýlmasý gereken çýkmazlarýmýzdan birisidir.
     Yayýncýlar bazý isimleri,lâyýk olmadýklarý halde vizyonda tutarak ite kalka bir yerlere getirmektedirler.Bu hususta ayný fikri paylaþma ve eþ dost muhabbeti de etkili olmaktadýr.Buna biraz daha ileri giderek fikrî baðnazlýk da diyebiliriz.Durum böyle olunca yayýnlanan eserlerin kalitesi düþmektedir.Halk tabiriyle adamý olanlar iþini yürütmektedir.
     Yayýncýlarýn bir diðer hatasý da kendilerine medyayý kýlavuz edinmesidir.Ülkemizde medyayý kimlerin yönlendirdiði malûmdur.Memleketimizde medya, vazifesi olmadýðý halde pek çok iþe burnunu sokmaktadýr.Yayýncýlar gündemin nabzýný tutmak ve daha çok kazanmak hevesiyle kalitesiz isimlere ve eserlere pirim vermektedirler.Bu da hakikatte boþ ve birikimsiz insanlarýn ön plana çýkmasýna zemin hazýrlamaktadýr.Bu durum kendi halinde yaþayan fakat kalem erbabý deðerlerin önünü kesmekte hatta kaybolup gitmelerine sebep olmaktadýr.
     Aslýnda okuyucu iyiyle kötüyü ayýrt eden bir süzgeç olmalýdýr.Olmalýdýr diyorum,çünkü henüz bu vazifesini ifa edememiþtir Türk okuyucusu!..Okurlarý da maalesef medya yönlendirmektedir bu hususta.Kýlavuzu karga olanýn baþýna neler gelebileceðini tahmin edersiniz kanýmca.
     Çok satýlan kitaplarýn kaliteli olduðu kanaati ne kadar geçerli bir ölçü olur bu belirsiz ortamda?Varýn siz düþünün…Boyalý basýn, edebiyatýn mahrem ve sýrlý dünyasýndan kirli ellerini çekmelidir.Aslýnda medya gerçek manada sanat ve edebiyata hizmet etse hepimiz bahtiyar oluruz.Fakat bu alana hizmet etmeyi bir kenara býrakýn,aksine iþi her geçen gün sulandýrarak kendine benzetmektedir.Sözümüz tabiki umuma deðildir.Alýnanlar suçlananlardýr;bu böyle biline!..
     Yazarlýk belli bir kabiliyet gerektirir.Fakat hiç kimse yazar olarak dünyaya gelmemiþtir.Ýlham asla yeterli deðildir.Yazarlýðýn onda biri ilhamsa onda dokuzu çalýþmaktýr.Ýlhamýn gelmesi için de belli bir zemin hazýrlanmalýdýr.Fikrî ve hissî altyapýsý olmayan kimselere ilham da gelmez.Yazarlýk çileye talip olmaktýr.Uzun geceleri uykusuz geçirmeye hazýr olmaktýr kalem erbaplýðý!..
     Edebiyatta özel kabiliyet gerektiren þiir,hikâye,deneme ve roman gibi türler vardýr.Bu alanlarda yeteneðimiz yoksa baþka edebî mecralara yönelmeliyiz.Bunun dýþýnda belli bir türde yoðunlaþmalýyýz.Edebiyatýmýzda iz býrakmýþ isimler belli bir edebî türle özdeþleþerek anýlmýþlardýr.Tabir caizse yazma konusunda da maymun iþtahlý olmamalýyýz.Nice þair ve yazarlar bir türde, hatta bir eserle meþhur olup adýný ebedîleþtirmiþtir.
     Çok yazmak asla övünülecek bir husus deðildir.Yazdýklarý binlerle ifade edilen kiþiler tarihin nisyan bulutlarýna karýþýp görünmez olduklarý halde, tek bir eserle güneþ gibi parlayan ve adýný tarihe altýn harflerle yazdýran abideleþmiþ isimler vardýr.Çok söz yalansýz,çok mal haramsýz olmadýðý gibi,çok eser de hatasýz olmaz.Çok yazmak yerine kendimize ait bir üslûp geliþtirmeliyiz.Taklitten þiddetle kaçýnmalýyýz.Unutulmamalýdýr ki taklit hiçbir zaman orijinali gibi mükemmel olamaz.Üslûp sahibi olmak için de disiplinli ve çok çalýþmalýyýz.
Fildiþi kulelerde oturup ahkâm kesmekle belki bir yerlere gelinir ama gelinen o noktada uzun süre ve devamlý kalýnamaz.Toplumun aynasýdýr yazar.Aynayý kendi içimize deðil,içinde barýndýðýmýz topluma tutmalýyýz.Ancak bu þekilde kalýcý ve faydalý olabiliriz.Bunun yanýnda kalem namusunu da hiçbir zaman rafa kaldýrmamalýyýz.Unutmamalýyýz ki kýsa zamanda gelen þöhretler,kýsa zamanda gitmeye mahkûmdur.Oysa namus var olma sebebimizdir.þöhretsiz yaþayabiliriz ama namussuz asla!...Onun içindir ki her adýmýmýzý ince hesaplar yaparak atmalýyýz.Gelecekte piþman olabileceðimiz iþlere bulaþmamalýyýz.Çünkü meþhurdur ki son piþmanlýk fayda etmez.
e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Þâirlik Meslek Midir?
Sanatta Marifet - Ýltifat Dengesi
Þiiri Kalýplara Sokmak...
Þiiri Tanýmlamak...
Usta Oyuncu Oktay Gürsoy"la "Öyle Sevdim ki Seni" Filmi Üzerine…
Þiirin Büyüsü
Þiirin Tuzu Biberi: Ýmge
Yolcu Dergisi Üzerine...
Þiir Evini Okura Kapamak...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.