..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacý deðil miyiz!" -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Unutmak Felâkettir  
M.NÝHAT MALKOÇ
Atalarýmýz: “Aklý beþer nisyan ile malûldür” demiþlerdir.Yani insan aklý unutmaya meyillidir;insan çabuk unutur. Bazen kendimizi hayatýn akýþýna öyle bir kaptýrýrýz ki unutmamak ne mümkün!...


:AEIF:
Atalarýmýz: “Aklý beþer nisyan ile malûldür” demiþlerdir.Yani insan aklý unutmaya meyillidir;insan çabuk unutur. Bazen kendimizi hayatýn akýþýna öyle bir kaptýrýrýz ki unutmamak ne mümkün!...Günlük meþgaleler, kurduðumuz planlarý ve hesaplarý alt üst eder.Unutmamamýz gereken pek çok þeyi bir anda unutuveririz.Hatta öyle zamanlar gelir ki en sevdiðimiz dostumuzun adýný bile hatýrlamakta zorlanýrýz. “Acaba” ile baþlayan “Tüh be!..” ile biten nedamet cümleleri kurarýz.
     Ýnsan bazen hayatý çok yoðun yaþýyor.Olaylar birbiri ardýna geliþiyor.Bunun içine bir de kiþisel hesaplarýmýz girince ayýkla pirincin taþýný!...Sabah kalkýþýmýzdan gece yatýþýmýza kadar o kadar çok þey yaþýyoruz ki!...Bir sürü ayrýntý….Hayatta sürdürdüðümüz meþguliyetlere ve dost çevremizin geniþliðine göre unutmanýn dozajý þekilleniyor.Çok kere unutmamamýz için notlar alýyoruz.Fakat her þey de yazýlmaz ki!...Bir kiþiyle karþýlaþtýðýmýzda onu tanýyýp tanýmama arasýnda gidip geldiðimiz esnada not defterimizi çýkarýp kopya çekemeyiz ki!...
     Bizim unutmayla kastettiðimiz sadece bunlar deðildir.En büyük felâket, kendimizi dünyanýn geçici zevk ve heveslerine kaptýrýp bizi yoktan var eden,bin bir çeþit nimetle rýzýklandýran ve bizi kendisinin dünyadaki halifesi kabul eden Allah’ý unutmaktýr.Dünyevî iþlerle ilgili unutkanlýklar para,mal ve itibar kaybýna yol açar.Ya Rabbimizi unutmanýn getireceði iman kaybý bizi nerelere götürür?
     Unutmanýn her çeþidi kayýptýr.Fakat uhrevî hususlardaki nisyan felâkettir.Hayat bizi çok kere kendine çekip sarmalýyor.Gaflet gözlerimize simsiyah bir perde çekiyor.Varlýklarý algýlamamýzda ciddi yanýlgýlar ortaya çýkýyor.Amelî konularda dirayetli olan insanlarýn gafletleri uzun sürmez.Onlarýn üzerinde ibadetlerin getirdiði koruyucu bir güç vardýr.
     Yüce Allah bizlere unutma hususunda þu duayý etmemizi tavsiye ediyor: “... Rabbimiz, unuttuklarýmýzdan veya yanýldýklarýmýzdan dolayý bizi sorumlu tutma... (Bakara S., 286.Ayet)
     Dünyamýz akýllara durgunluk verecek bir nizam içerisinde yaratýlmýþtýr.Bu düzeni görüp de onun nâzýmýný akýla getirmeyip yanlýþ ve çýkmaz sokaklara sapmak ne büyük bir aldanýþtýr.Bunun telâfisi tez elden tevbe edip þirkten ve günahlardan arýnmaktýr.Göklerde ve yerdeki varlýklarýn sahibi Allah’týr.Bunu þu ayette de görebiliyoruz: “Göklerde ve yerde ne varsa tümü Allah'ýndýr. Allah, herþeyi kuþatandýr. (Nisa S, 126.Ayet)

     Eþyaya bakýp tefekkür etmeliyiz.Bizler bir saat tefekkürün bin yýl nafile ibadetten hayýrlý olduðu gerçeðini merkez alan bir inancýn mensuplarýyýz.Nasýl olur da bu harikulâde yaratýlýþa gözlerimizi kapayabiliriz;kulaklarýmýzý týkayabiliriz.Dünyada rastlantýya rastlamak mümkün deðildir.Her þey belli amaçlar uðruna, belli bir düzende yaratýlmýþtýr.Akýllý insan kendisine kitap ve peygamber gönderilmese de bu ulvî hakikati idrak edebilir.
     Âlemlerin Rabbý olan Allah’ý unutmak ahmaklýðýn en bariz göstergesidir.Bu, gözüyle etrafý seyredip de gözün varlýðýndan haberdar olmamak kadar abes bir durumdur.Allah bu gibi insanlara çarpýcý bir ihtarda bulunuyor: “... Onlar Allah'ý unuttular. O da onlarý unuttu... (Tevbe S., 67.Ayet).
     Dünyada bütün insanlar sizin düþmanýnýz olsa da ne gam!...Dost gerekse Allah yeter.Onunla dost olamadýktan ve onun dostluðunu,sevgisini kazanamadýktan sonra hiçbir þeyin kýymet-i harbiyesi yoktur.Bir insanýn Yaratýcý’sýný unutmasý ve Yaratýcý’sýnýn kendisini unutmasý gerçekte en büyük iflastýr.Bu, kafaya yenen aðýr bir balyoz darbesinden daha yýkýcý ve öldürücüdür.
     Ýnsan kendisini ne sanýr da böbürlenir.En küçük bir mikrop biz insanlarý yorgan döþek yatýrýr da hâlâ kendimizde Rabbin verdiði gücün dýþýnda bir güç olduðuna inanýrýz.Kâinatýn sahibini unutur, sapýk fýrkalara kayarýz.
     Unutmak vurdumduymazlýða ve gurura iþarettir ayný zamanda…Ýnsanlar iç dünyalarýnda deðerli ve hayatî bulduklarý þeyleri kolay kolay unutmazlar.Unutulmak defterden silmektir bir anlamda.Onun için siz siz olun, unutmayý unutun sonsuza dek!...Aksi hâlde gün gelir unuttuklarýnýz da unutur sizi.Bir baþýnýza kalýrsýnýz nisyan bulutlarý içerisinde!...Unutmanýn ne büyük bir felâket olduðunu iþte o zaman anlarsýnýz.Fakat meþhurdur ki son piþmanlýk fayda etmez.

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Ýçimde Ne Varsa Yazý Döktüm
30 Aðustos Zafer Bayramý
Ben de Yaþadým
Kirli Hava Kader Deðil
Baharýn Müjdecisi: "Nevruz Bayramý"
Ganita'da Düþ Nöbetleri
Bir Güzel Ýnsan: Muhsin Yazýcýoðlu
Of'a ve Oflular'a Dair!..
Çocuk Olmak...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.