..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Ýnsan Haklarý Evrensel Beyannamesi'nin Neresindeyiz? - 2  
M.NÝHAT MALKOÇ
Dünyamýzý yaþanmaz hâle getiren hak ve hukuk tanýmaz insanlarýn çoðu aslýnda mutlu deðildir.Çünkü vicdanlarý onlarýn huzurlu olmasýna engeldir.Baþkalarýnýn huzursuzluðu üzerine bina edilen hayatlar iflah olmaz.Zulüm yýkýlmaya,yok olmaya mahkûmdur zaten.


:AIBD:
Dünyamýzý yaþanmaz hâle getiren hak ve hukuk tanýmaz insanlarýn çoðu aslýnda mutlu deðildir.Çünkü vicdanlarý onlarýn huzurlu olmasýna engeldir.Baþkalarýnýn huzursuzluðu üzerine bina edilen hayatlar iflah olmaz.Zulüm yýkýlmaya,yok olmaya mahkûmdur zaten.Onun için insan hak ve hürriyetlerini koruyup kollamaya mecburuz.Ayný haklar günün birinde bize de lâzým olacaktýr.Ýnsan insandýr neticede.Batý’da da olsa Doðu’da da olsa insanlarýn ihtiyaçlarý aþaðý yukarý aynýdýr.Ýnsanýn menfaatine olan kanun ve yönetmelikler kimin icadý olursa olsun alýnmalýdýr. “Ýnsan Haklarý Evrensel Beyannamesi” ni de bu baðlamda deðerlendirerek kabullenmeliyiz.Önceki yazýmýzda sýraladýðýmýz 18 maddeye kalan maddeleri de ilâve ederek dikkatlerinize sunuyorum. “Ýnsan Haklarý Evrensel Beyannamesi” nin geri kalan 12 maddesi þöyle sýralanýyor:
     Madde 19:Herkesin düþünce ve anlatým özgürlüðüne hakký vardýr.Bu hak düþüncelerinden dolayý rahatsýz edilmemek,ülke sýnýrlarý söz konusu olmaksýzýn,bilgi ve düþünceleri her yoldan araþtýrmak,elde etmek ve yaymak hakkýný gerekli kýlar.
     Madde 20: 1.Herkesin barýþçýl þekilde toplanma ve örgütlenme özgürlüðüne hakký vardýr.2.Hiç kimse bir örgüte girmeye zorlanamaz.
     Madde 21:Herkes,doðrudan veya serbestçe seçilmiþ temsilciler aracýlýyý ile ülkesinin yönetimine katýlma hakkýna sahiptir.2.Herkesin ülkesinin kamu hizmetlerine eþit olarak girme hakký vardýr.3.Halkýn iradesi hükümet otoritesinin temelidir.Bu irade,gizli veya serbestliði saðlayacak benzeri bir yöntemle genel ve eþit oy verme yoluyla yapýlacak ve belirli aralýklarla tekrarlanacak dürüst seçimlerle belirlenir.
     Madde 22:Herkesin,toplumun bir üyesi olarak,sosyal güvenliðe hakký vardýr.Ulusal çabalarla ve uluslar arasý iþbirliði yoluyla ve her devletin örgütlenmesine ve kaynaklarýna göre,herkes onur ve kiþiliðinin serbestçe geliþim için gerekli olan ekonomik,sosyal ve kültürel haklarýnýn gerçekleþtirilmesi haklarýna sahiptir.
     Madde 23: 1.Herkesin çalýþma,iþini serbestçe seçme,adaletli ve elveriþli koþullarda çalýþma ve iþsizliðe karþý korunma hakký vardýr.2.Herkesin herhangi bir ayrým gözetmeksizin,eþit iþ için eþit ücrete hakký vardýr.3.Herkesin kendisi ve ailesi için insan onuruna yaraþýr ve gerekirse her türlü sosyal koruma önlemleriyle desteklenmiþ bir yaþam saðlayacak adil ve elveriþli bir ücrete hakký vardýr.4.Herkesin çýkarýný korumak için sendika kurma veya sendikaya üye olma hakký vardýr.
     Madde 24:Herkesin dinlenmeye,eðlenmeye,özellikle çalýþma süresinin makul ölçüde sýnýrlandýrýlmasýna ve belirli dönemlerde ücretli izne çýkmaya hakký vardýr.
     Madde 25: 1.Herkesin kendisinin ve ailesinin saðlýk ve refahý için beslenme,giyim,konut ve týbbî bakým hakký vardýr.Herkes,iþsizlik,hastalýk,sakatlýk,dulluk,yaþlýlýk ve kendi iradesi dýþýndaki koþullardan doðan geçim sýkýntýsý durumunda güvenlik hakkýna sahiptir.2.Analarýn ve çocuklarýn özel bakým ve yardým görme haklarý vardýr.Bütün çocuklar,evlilik içi veya evlilik dýþý doðmuþ olsunlar,ayný sosyal güvenceden yararlanýrlar.
     Madde 26: 1. Herkes eðitim hakkýna sahiptir.Eðitim,en azýndan ilk ve temel eðitim aþamasýnda parasýzdýr.Ýlköðretim zorunludur.Teknik ve mesleksel eðitim herkese açýktýr.Yüksek öðretim,yeteneklerine göre herkese tam bir eþitlikle açýk olmalýdýr.2.Eðitim insan kiþiliðini tam geliþtirmeye ve insan haklarýyla temel özgürlüklere saygýyý güçlendirmeye yönelik olmalýdýr.Eðitim,bütün uluslar,ýrklar ve dinsel topluluklar arasýnda anlayýþ,hoþgörü ve dostluðu özendirmeli ve Birleþmiþ Milletlerin barýþý koruma yolundaki çalýþmalarýný geliþtirmelidir.3.Çocuklara verilecek eðitimin türünü seçmek,öncelikle ana ve babanýn hakkýdýr.
     Madde 27: 1.Herkes toplumun kültürel yaþamýna serbestçe katýlma,güzel sanatlardan yararlanma,bilimsel geliþmeye katýlma ve bundan yararlanma hakkýna sahiptir.2.Herkesin yaratýcýsý olduðu bilim,edebiyat ve sanat ürünlerinden doðan maddî ve manevî çýkarlarýnýn korunmasýna hakký vardýr.
     Madde 28:Herkesin bu Beyannamede öngörülen hak ve özgürlüklerin tam olarak gerçekleþeceði bir toplumsal ve uluslararasý düzene hakký vardýr.
     Madde 29: 1.Herkesin,kiþiliðinin serbestçe ve tam geliþmesine olanak veren topluma karþý ödevleri vardýr.2. Herkes haklarýný kullanýrken ve özgürlüklerinden yararlanýrken,baþkalarýnýn hak ve özgürlüklerinin tanýnmasý ve bunlara saygý gösterilmesinin saðlanmasý ve demokratik bir toplumda genel ahlâk ve kamu düzeniyle genel refahýn gereklerinin karþýlanmasý amacýyla yalnýz yasayla belirlenmiþ sýnýrlamalara baðlý olur.3.Bu hak ve özgürlükler hiçbir koþulda Birleþmiþ Milletlerin amaç ve ilkelerine aykýrý olarak kullanýlamaz.
     Madde 30:Bu Beyannamenin hiçbir kuralý,herhangi bir devlet,topluluk veya kiþiye,burada açýklanan hak ve özgürlüklerden herhangi birinin yok edilmesini amaçlayan bir giriþimde veya eylemde bulunma hakkýný verir biçimde yorumlanamaz.”
     Görüldüðü gibi bu Beyanname’deki haklarýn tamamýna yakýný Anayasa’mýzda ve ceza kanunlarýmýzda mevcuttur.Zaten Türkiye olarak 10 Aralýk 1948 yýlýnda Birleþmiþ Milletler Meclisi, “Evrensel Ýnsan Haklarý Bildirisi” ni kabul ettik.Ülkemiz Evrensel Ýnsan Haklarý Bildirisi’ne kabul oyu verdi.06 Nisan 1949 yýlýnda da Türkiye “Evrensel Ýnsan Haklarý Bildirisini” onayladý.Ülkemiz daha bunun gibi onlarca uluslar arasý hukuk ve insan haklarýyla ilgili sözleþmeye imza atmýþtýr.Fakat uygulama safhasýnda bir kýsým eksiklikler temayüz etmiþtir.Son yýllarda bunlar da hýzla ve iyi niyetle giderilmektedir.Zaten Avrupa Birliði’ne aday bir ülkenin bu gibi ev ödevlerini yapmama gibi bir lüksü yoktur.
     Aslýnda Ýslâmî inancý güçlü olan insanlarýn düþünceleri “Ýnsan Haklarý Evrensel Beyannamesi” ile genelde paralellik arz etmektedir.Çünkü Müslümanlýkta daima insan merkez alýnmýþtýr. “Her þey insan için” felsefesinden hareket edilmiþtir.Hatta biraz daha ileri gidersek bundan 1400 yýl evvel Resulullah Efendimiz “Veda Hutbesi” nde insan haklarýna dair bu doðrultuda görüþler ileri sürerek bunlarý son vasiyeti olarak ümmetine aktarmýþtýr.Demek ki hangi inançtan olursa olsun insan haklarý ihmal edilmemesi gereken temel haklardýr.Hatta bu Ýslâm’da kul hakký kapsamýna da girer.Kul hakký da ödenmesi þart olan ve birebir helâlleþmeyi gerektiren haklar sýnýfýndandýr.
     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.