..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Ýslâmiyet ve Türkler  
M.NÝHAT MALKOÇ
Türk Milleti var oluþundan beri ahlâk ve mefkûre açýsýndan örnek bir yapýya sahipti.Yani Türkler,Ýslâmiyet’ten evvel de çok þahsiyetli, namuslu ve inançlý bir milletti.


:BHAC:
Türk Milleti var oluþundan beri ahlâk ve mefkûre açýsýndan örnek bir yapýya sahipti.Yani Türkler,Ýslâmiyet’ten evvel de çok þahsiyetli, namuslu ve inançlý bir milletti.
     Þanlý milletimiz hiçbir zaman tevhit inancýndan ayrýlmamýþtýr.Allah’ý bir olarak kabul ederek ona “Tengri” adýný vermiþlerdir.Her þeyi onun yarattýðýna yürekten inanmýþlardýr.Asla Araplar gibi puta tapmamýþlardýr.Bilindiði gibi Cahilliye dönemindeki Araplar, elleriyle yaptýklarý putlara taparlar,sonra acýkýnca da bunlarý afiyetle yerlerdi.Türkler’in var oluþ tarihinde hiçbir zaman böyle çirkinlikler yaþanmamýþtýr.
     Eski Türkler’de cennet ve cehennem inancý da vardý.Ýyilik edenlerin cennete,kötülük edenlerinse cehenneme gideceði inancýný taþýyorlardý.O zamanki dilde cennete “uçmað”, cehenneme ise “tamu” diyorlardý.Hâl ve hareketlerini þekillendirirken bu inancýn getirmiþ olduðu ölçülere riayet ediyorlardý.
     Kader inancý da mevcuttu Türkler’de…Hayýr ve þerrin tek olan ve adýna Tengri dedikleri üstün gücün dilemesiyle gerçekleþtiðini düþünüyorlardý.Türkler’de eski toplumlarýn çoðunda adeta bir veba misali insanlýðýn baþýna musallat olan zina ve eþcinsellik, þiddetle yasaklanmýþtý.Evlilik müessesesine çok deðer veriyorlardý.Bir zamanlar Araplar kýz çocuklarýný topraða diri diri gömerken Türkler’de kadýnlara büyük hürmet gösteriliyordu.Erkeklerle eþit denecek kadar haklara sahiptiler.Evin reisi koca olmasýna raðmen kararlar alýnýrken hanýmlara da danýþýlýrdý.
     Türkler tarihte çalýþkanlýklarýyla bilinirler.Onun için emeðe ve alýn terine çok kýymet verirlerdi.Hýrsýzlýk büyük suçlardan sayýlýrdý.Cezasý çok þiddetliydi.Onun için de hýrsýzlýk olaylarý çok nadir yaþanýrdý.Ýyilik yapmanýn Allah katýnda büyük sevaplar getireceðini bilirlerdi.Düþkünlere ve yaþlýlara yardým ederlerdi.Adalet kurumu geliþmiþti.Kimsenin kimseye haksýzlýk yapmasýna müsaade edilmezdi.Mevcut töreler yazýlý kanunlardan daha güçlüydü.Töreyi ihlâl edenin toplum içerisinde yaþamasý zordu.Bu gibi kiþiler cemiyetten dýþlanýrdý.
     Gördüðünüz gibi bu saydýðýmýz kaideler Türkler’in töreleriyle Ýslâm akaidinin ne kadar benzeþtiðini gösteriyor bizlere.Aslýnda Türkler farkýnda olmadan Ýslâmiyeti yaþýyorlardý da bu inancýn adýný koyamamýþlardý.Zaten Türkler’in Ýslâmiyet’i bu kadar çabuk benimsemelerinin ve büyük bir arzuyla kabul etmelerinin baþka bir açýklamasý da yoktur.Bazý kesimlerin iddia ettikleri gibi þanlý Türk kavmi Ýslâmiyeti kýlýç zoruyla kabul etmemiþtir.Bu konuda büyük tarihçi Yýlmaz Öztuna þöyle diyor:
      "Türkler, Müslüman dinini samimi olarak, kendi istekleriyle, hiçbir zorlama ve dýþ baský olmaksýzýn kitle halinde kabul edince, tarihlerinin yeni bir devresine ayak basmýþ oluyorlardý. Bu yeni devre, 10. asýrdan önceki asgari 1200 yýllýk devreden daha da þanlýydý. Müslümanlýk, Türk millî bünyesi için uygun bir din haline geldi. Türkler, Müslüman olmak suretiyle Türklüklerini kemale erdirmiþ, adeta tamamlamýþlardý."(Türk Tarihinden Yapraklar)
     Türkler tarih boyunca dinî açýdan daima bir arayýþ içerisinde olmuþlardýr.Fakat Ýslâmiyetle tanýþýncaya kadar hiçbir inanç onlarý tatmin etmemiþtir.Önceleri deðiþik tarikatlar ve din büyüklerinin gayretleriyle Ýslâm inancý Türkler arasýnda filizlenmeye baþlamýþtýr.Fakat Türkler’in Ýslâmiyet’i kabul etmelerinde asýl etken 751’de Talas Savaþý sýrasýnda Türkler’in Çinliler karþýsýnda zorlanan Araplar’a yardým etmeleri olmuþtur.Bu bir silsile hâlinde devam ederek Türk boylarýnýn tamamýna yakýný Ýslâmiyet’le þereflenmiþtir.Bu dinin dýþýnda baþka inançlara tevessül eden Türk boylarý da millî kimliklerini kaybederek yok olmuþlardýr.
     Ýslâmiyet, Türk’ün dünya üzerindeki itibar,þan ve þerefini artýrmýþtýr.Bu büyük millet, tarih boyunca Ýslâm’ýn bayraktarlýðýný yapmýþtýr.Türkler’in Ýslâmla þereflenmelerinden sonra, Araplar’ýn üzerinden büyük bir yük kalkmýþtýr.Artýk Türkler Ýslâm’ýn tebliði konusunda ön saflarý tutmuþlardýr.Bu hakikati büyük ilim adamý Erol Güngör þöyle ifade ediyor:
"Türkler Ýslâm'ý kendileri için bir millî din haline getirdiler, bütün benlik ve samimiyetleriyle bu dine sarýlarak on birinci yüzyýldan itibaren Ýslâm dünyasýnýn bütün düþman kuvvetlere karþý korunmasý iþini tek baþýna yüklendiler.
Ýslâmiyet devrine kadar Türkler her türlü yüksek meziyete sahip olan, fakat henüz dünyada kendi yerini tam bulamamýþ olan bir milletti. Ýslâm, onun yolunu aydýnlatan bir ýþýk oldu ve Türk Milleti bu ýþýðý takip ettikçe hep yükseldi."(Tarihte Türkler,s.69)
Ýslâm,ecdadýmýzýn mizacýne en uygun inanç sistemiydi.
Türk,Ýslâm’la þereflendi.
Ýslâm, Türk’le yüceldi;kýtalar dolaþtý,kýtalar aþtý.
Milletimiz iyi ki Ýslâm’ý kabul etmiþ…Yoksa bu hâlimizle araþtýrýp kolay kolay bu dinin mensuplarý olamazdýk.Küfür ve inkâr bataklýklarýnda yolumuzu þaþýrýrdýk.
Ýslâm,Türk’e ipekten bir elbise,Türk ise o elbiseye lâyýk mübarek bir beden olmuþtur.

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Bir Köprübaþý Sevdalýsý: Ahmet Sancak
Kuruluþunun 44. Yýlýnda Kuþakkaya Gazetesi
Eski Türkler'de Arýcýlýk ve Bal Kültürü
Soyadýyla Müsemma Bir Sima: Mevlut Selami Yardým

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.