..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzlýk güzel birþey, ama birilerinin yanýnýza gelip yalnýzlýðýn güzel birþey olduðunu söylemesi gerekir. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Geleceðe Yatýrým  
M.NÝHAT MALKOÇ
Belli bir konuda,bir bilgi ve bilim dalýnda yetiþtirme ve geliþtirme iþine “eðitim” diyoruz.Eðitim,çocuklarýn ve gençlerin cemiyet içerisinde yerlerini almalarý için mutlak gereklidir.


:BFFI:
Belli bir konuda,bir bilgi ve bilim dalýnda yetiþtirme ve geliþtirme iþine “eðitim” diyoruz.Eðitim,çocuklarýn ve gençlerin cemiyet içerisinde yerlerini almalarý için mutlak gereklidir.Lüzumlu bilgi,beceri ve anlayýþtan mahrum insanlarýn,toplumla uyum içerisinde yaþamasý mümkün deðildir.Eðitim,bir çeþit davranýþ deðiþikliðidir.Eðitimin konusu insan olduðu için bu hususta titiz davranmak gerekir.Eðitimin önemi hususunda eski bir Çin ozaný þu dizeleri söylemiþtir:
     “Bir yýl sonrasýný düþünüyorsan tohum ek
      Aðaç dik on yýl sonrasý ise tasarladýðýn
      Ama yüzyýl sonrasý ise düþündüðün,halký eðit.
      Bir kez ürün verir ekersen tohum,
      Bir kez aðaç dikersen on kez ürün verir.
      Yüz kez olur bu ürün eðitirsen halký.
      Balýk verirsen bir kez doyurursun halký
      Öðretirsen balýk tutmasýný hep doyar karný.”
     Eski Çin ozanlarýndan Kuan-Tzu’nun bu dizeleri eðitimin ne büyük bir misyonu olduðunu açýkça ifade ediyor.Kültürel deðerlerimizin benimsenmesi ve gelecek kuþaklara aktarýlmasý eðitim faaliyetiyle mümkündür.Kiþinin cemiyetle yekvücüt olmasý için,iyi bir eðitimden geçmesi gerekir.Ferdin kendi kendine yetmesi ve hayatýný idame ettirmesinde aldýðý eðitimin katkýsý gücümsenemez.Hayata hazýrlanmamýz ve bir þeyler üretmemiz için,bilgi altyapýmýzýn saðlam olmasý gerekir.Kiþinin iç dünyasýndaki gizli kabiliyetler iyi bir eðitimle,üretime dönüþebilir.
     Eðitimciler,eðitimin gücü hususunda farklý görüþler ileri sürmüþlerdir.Bir kýsmý,eðitimle davranýþlarýn müspet yolda deðiþtirilebileceðini,bir kýsmý da eðitim çalýþmalarýyla insanlarýn deðiþtirilemeyeceðini iddia etmiþlerdir.Aslýnda,alýnan eðitimin içeriðine göre,kiþinin davranýþlarýnda olumlu veya olumsuz deðiþimler gözlenebilir.Herþey yapýlan eðitimin gayesine baðlýdýr.Bunun yanýnda þahsýn evvelki yaþantýsýný da gözardý edemeyiz.Davranýþ deðiþiklerinin seyri,þahsýn karakteri ve önceki hayatýyla yakýndan âlakalýdýr.
     Okul, aslýnda toplumsal bir çevredir.Hayatýn akýþý sürüp gider bu ortamda.Ýyiler-kötüler,sorumlular-sorumsuzlar,problemliler-problemsizler hep bir arada bulunur.Kiþi bunlardan bir gruba dahil olur.O grubun yaþantýsýný kendine daha yakýn hisseder.Kendini bir tarafa kanalize eder.Bunda,alýnan eðitimin rolü ve ailenin mevcut durumu,belirleyici faktördür.Hangisinin daha etken olduðu,biraz da kiþinin iç dünyasýyla ilgilidir.
     Eðitim,nazarî olmaktan ziyade,pratiðe yönelik olmalýdýr.Misal olarak söylemek gerekirse;bir kiþiye,günlerce,balýk tutmanýn püf noktalarýný anlatsanýz da onu usta bir balýkçý olarak yetiþtiremezsiniz.Sözkonusu þahýs sizinle birkaç kez balýða çýksa ve sizin öðrettiklerinizi,bilfiil tecrübe etse,hem daha çabuk öðrenir;hem de öðrettiklerinizi kolay unutmaz.Bugün Avrupa ülkeleri bunu yapýyor.Beyinlerini teorik bilgilerle týka basa doldurmuyorlar.Kitaplardaki yazýlarý olduðu gibi hafýzaya aktarmak bize fazla bir þey kazandýrmaz.Hem günümüzde bilgiye ulaþmak ve bilgiyi taþýmak çok kolaylaþtý.Modern bilgisayarlar ve iletiþim harikasý internet gibi vasýtalar bilgiye ulaþmayý sýradanlaþtýrdý.Günümüzde mühim olan,teorik bilgileri pratikte kullanmak ve hayata geçirmektir.Bunu baþarabilenler,diðerlerine göre bir adým öne geçiyorlar.
     Artýk ezberciliði bir kenara itmek lâzýmdýr.Çünkü bu sistem yirmi birinci yüzyýla girdiðimiz bu günlerde demode oldu.Beki geçmiþte geçerli bir sistemdi:ama günümüzde ihtiyaçlara cevap vermekten çok uzaktýr.Yarýnlarýmýzýn teminatý olan genç beyinleri,bilgi hamalý olmaktan kurtarmalýyýz.Unutulmamalýdýr ki dünyada yapýlan harcamalarýn en kârlýsý eðitime yapýlan yatýrýmdýr.Eðitime yapýlan yatýrým,geleceðe yatýrýmdýr.

      e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com
     
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn eðitim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü
Hocam Bener Cordan
Öðretmenlik Andý'na Sadakat
Hayri Gür"ün Ardýndan…
Þâirlerin Gözüyle Öðretmen

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Sabrýn Sonu Selâmet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.