..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Öðretmenlik Andý'na Sadakat  
M.NÝHAT MALKOÇ
Çaðdaþ ve medenî milletler bugünlerinden çok yarýnlarýný düþünürler. “Dün” artýk elimizden uçup gitmiþtir. “Bugün” öyle veya böyle,iyi veya kötü yaþanmakta… Ya yarýn?...O gelmedi daha. Yarýný mamur etmek elimizde.


:DAFI:
Çaðdaþ ve medenî milletler bugünlerinden çok yarýnlarýný düþünürler.
     “Dün” artýk elimizden uçup gitmiþtir.
     “Bugün” öyle veya böyle,iyi veya kötü yaþanmakta…
     Ya yarýn?...O gelmedi daha.
     Yarýný mamur etmek elimizde.
     Onun içindir ki bütün devletler,vatandaþlarýna aydýnlýk ve müreffeh bir yarýn kurmanýn amansýz mücadelesini veriyor.
     Aydýnlýk yarýnlara ulaþmanýn da baþlýca bir reçetesi var.O da eðitimdir.
     Dünyanýn çaðdaþ ve medenî ülkeleri,bütçelerindeki en büyük payý eðitime ayýrýyorlar.
     Eðitimden sonraki öncelikli müessese savunmadýr.
     Fakat savunma deyince hemen aklýmýza top tüfek gelmesin.
     Günümüzde müthiþ bir kültür savaþý yaþanýyor.
     Eskiden “Kalem mi,kýlýç mý üstündür?”tartýþmasý çok yapýlýrdý.
     Bugün kalemin kýlýçtan ve onun ifade ettiði bütün modern silahlardan üstün bir konuma sahip olduðu gün gibi ortadadýr.
     Hem kalem ayný zamanda bir manevî savunma aracýdýr. “Yurt savunmasýnýn en ucuz ve kestirme yolu eðitimden geçer” vecizesi de bunu ifade etmiyor mu?
     Eðitim nasýl vazgeçilmez bir unsursa öðretmen de o derece vazgeçilmez bir unsurdur.
     Bugün modernizmin zirvesindeki Batý ülkelerinde öðretmene çok fazla deðer veriliyor.Öðretmenler,gelir grubu en yüksek olan zümreyi oluþturuyorlar.
     Çünkü Batýlýlar,eðitime harcadýklarý yüksek miktardaki meblaðlarý gider olarak deðil,geleceðe yatýrým olarak görüyorlar.
     Oysa ülkemizdeki öðretmenler gelir grubu en düþük olan zümre içerisinde yer alýyorlar.
     Avrupa’daki öðretmenler hiçbir maddî sýkýntý çekmiyorlar.
     Avrupa öðretmenlerin omuzlarý üzerinde yükseliyor.
     Türk öðretmeni bütün zorluklara raðmen büyük bir fedakârlýkla o zor vazifesini baþarýyla yerine getiriyor.
     Öðretmenlikte fedakârlýk esastýr.Çünkü geleceðimizin teminatý olan çocuklarýmýz,onlarýn üstün gayretleriyle yarýnlara hazýrlanýyorlar.
     Öðretmenler mesleðe ilk baþladýklarýnda çok büyük bir sorumluluk üstleniyorlar. “Öðretmenlik Andý” ný söyleyip yemin ediyorlar.O ant ki,çok yüce sorumluluklarý sýrtýna yüklüyor öðretmenin…Ne diyor aday öðretmenler Öðretmenlik Andý’nda?Dilerseniz bir göz atalým:
     “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasý’na,Atatürk inkýlap ve ilkelerine,Anayasa’da ifadesini bulan Türk milliyetçiliðine sadakatle baðlý kalacaðýma;Türkiye Cumhuriyeti kanunlarýný tarafsýzlýk ve eþitlik ilkelerine baðlý olarak uygulayacaðýma;Türk Milleti’nin,millî,ahlâkî,insanî,manevî ve kültürel deðerlerini benimseyip,koruyup bunlarý geliþtirmek için çalýþacaðýma;insan haklarýna ve Anayasa’nýn temel ilkelerine dayanan millî,demokratik,lâik,sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karþý görev ve sorumluluklarýmý bilerek,bunlarý davranýþ hâlinde göstereceðime,bütün görevlerimi Türk Millî Eðitimi’nin amaç ve temel ilkelerine uygun olarak yapacaðýma,öðrencilerimi bu doðrultuda yetiþtireceðime namusum ve þerefim üzerine and içerim.”
     Türk öðretmeni,göreve baþlarken yukarýdaki metni okuyarak,burada zikredilen vazifeleri yerine getireceðine namusu ve þerefi üzerine yemin ediyor.
     Bu yeminin içerdiði temel dinamikleri yaþamak ve yaþatmak boynumuzun borcudur.
     Türk Millî Eðitimi’nin neferleri ettikleri bu yeminin üstesinden hakkýyla geliyorlar.Birkaç istisna çýksa da,bu da kural olduðu üzere,kaideyi bozmuyor.
     Türk öðretmenleri, yeminine sadýk kaldýðý için “eli öpülesi insan” olarak addediyoruz onlarý…
     Cumhuriyetimiz,fedakâr ve cefakâr öðretmenlerimizin omuzlarýnda yükselecektir.Bundan hiç kimsenin þüphesi olmasýn.
     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn eðitim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü
Hocam Bener Cordan
Hayri Gür"ün Ardýndan…
Þâirlerin Gözüyle Öðretmen
Geleceðe Yatýrým

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Sabrýn Sonu Selâmet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.