..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her þey ancak sevgiyle satýn alýnabilmelidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Entelektüel > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Þiirin Doruklarýnda!..  
M.NÝHAT MALKOÇ
Þiir,baþkalarýnýn düþünüp de kelimelere dökemediði duygu,düþünce ve hayalleri estetik kaygýlar gözeterek yansýtmaktýr.Bunu gerçekleþtirmek her kiþinin yapabileceði bir iþ deðildir.Yani her insan þiir yazamaz.


:CJAG:
Þiir,baþkalarýnýn düþünüp de kelimelere dökemediði duygu,düþünce ve hayalleri estetik kaygýlar gözeterek yansýtmaktýr.Bunu gerçekleþtirmek her kiþinin yapabileceði bir iþ deðildir.Yani her insan þiir yazamaz.Belki manzume tarzýnda bir þeyler karalar ama bunlar hiçbir zaman þiir kabul edilmez.Þâirlik Allah vergisidir bir yerde…Çalýþmayla,zorlamayla ve inatla þâir olunmaz. “Vermezse mabut neylesin Mahmut” misali, kendisinde þâirlik ruhu olmayan insanlar, karalamalarýnda daima tekrara düþerler. “Benim oðlum bina okur,döner döner gene okur” sözü gereðince bir tekrar faslý devam eder gider.Bu da þiirin ruhuyla baðdaþmaz.
     Þiir imkânsýzý yakalama olayýdýr.Tarifi imkânsýz duygular þâirin belleðinden süzülerek þiir olur.Þairlerin diliyle kalbi arasýnda duygu süzgeci vardýr.Kalpten gelen her türlü duygu ve düþünce dile ulaþmaz.Bu iki uzuv arasýndaki manevî süzgeç, kaba lâflarýn dýþarýya çýkmasýný engeller.Dile ulaþanlar þiirsel bir özellik taþýrlar.Böylelikle de herkes tarafýndan sevilerek okunurlar.Bilindiði gibi iki çeþit þiir vardýr.Bunlar serbest þiir ve kafiyeli þiirdir.Hiçbirinin ötekine üstünlüðü yoktur.Þiir yazma kabiliyeti olanlar her iki türde de mükemmel eserler ortaya koymuþlardýr.Hangimiz serbest tarzda yazan Orhan Veli Kanýk’ýn þiirlerine kötü diyebiliriz?Veya hangi birimiz Beþ Hececiler’in yazmýþ olduðu kafiyeli þiirleri kötü olarak nitelendirebiliriz?Kanaatim þudur ki kafiye ve ölçü þiirin kýymetini ne artýrýr,ne de azaltýr.Þiirin güzelliði kafiye ve ölçüde gizli deðildir.Þiirin güzelliði þâirin ruhunda gizlidir.
     Kafiye ve ölçü konusunda ýsrarcý olmak anlamsýzdýr.Bir þâir ya kafiyeli ve ölçülü ya da kafiyesiz ve serbest yazacak diye baðlayýcý bir þart yoktur.Þiir ruhumuzun imbiklerinden çýkarken nasýl bir þekil alýrsa dýþarýya da öylece yansýr.Bir þâir bazen ölçülü,bazen de serbest yazabilir.Bu þâirin þiir hamurunu yoðurduðu andaki ruhî aktivitesine ve hâline baðlý bir durumdur.Ölçülü ve serbest þiirin de güzeli ve çirkini vardýr.
     Bence önemli olan üslûptur.Þâir kendince özgün bir üslûp kullanabilmiþse þiirin güzelliði de onun ardýndan gelir.Yahya Kemal,Necip Fazýl,Ahmet Hamdi Tanpýnar,Faruk Nafiz Çamlýbel gibi þâirlerin büyüklüðü üslûplarýnýn orijinalliðinde gizlidir.Bu isimler deðerlendirilirken ölçü ve kafiyeye riayet edip etmediklerine bakýlmamýþtýr.Sözlerimi ünlü Fransýz þâiri Paul Verlaine’nin kafiyeden þikâyet ettiði bir þiirinden aldýðým dörtlüklerle bitirmek istiyorum:
     “Tut belâgatý boðazýndan,sustur,
      El deðmiþken bir zahmete daha gir:
      Kafiyenin aðzýna da bir gem vur,
      Býrakýrsan neler yapmaz kim bilir?

      Nedir bu kafiyeden çektiðimiz!
      Hangi saðýr çocuk ya deli zenci
      Sarmýþ baþýmýza bu meymenetsiz,
      Bu kof sesler çýkaran kalp inciyi?”

      e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn entelektüel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Divan Edebiyatýný Sevdiren Adam: Ýskender Pala
Ellisine Varmayan Þâir ve Yazarlarýmýz

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.