..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Geçmiþten Geleceðe Trabzonspor  
M.NÝHAT MALKOÇ
Spor toplumun sosyal ihtiyaçlarýndan biridir.Ülkemizde spor yapmak,maalesef,bir ihtiyaç olarak görülmemektedir.Türk insaný spor yapmýyor,spor yapanlarý seyrediyor.


:AHFJ:
Spor toplumun sosyal ihtiyaçlarýndan biridir.Ülkemizde spor yapmak,maalesef,bir ihtiyaç olarak görülmemektedir.Türk insaný spor yapmýyor,spor yapanlarý seyrediyor.
     Ülkemizde spor deyince aklýmýza futbol geliyor.Yaþlýsý genci,kadýný erkeði futbol tutkunu olmuþ.Voleybol,basketbol,hentbol gibi spor branþlarý futbolun gölgesinde yaþam mücadelesi veriyor.
     Türkiye’de futbol herkesin gözbebeði!...Futbol deyince de akla,her yýl zirve mücadelesi veren Fenerbahçe,Galatasaray,Beþiktaþ ve dördüncü büyük olarak Anadolu’nun futboldaki en büyüðü Trabzonspor geliyor.
     Trabzon halkýnýn futbol tutkunluðu her þeyin ötesinde…Bu adeta bir kara sevda…Trabzonspor þehrin her þeyi…Ýnsanlarýmýz futbolla yatýp futbolla kalkýyor.Trabzonspor’un kazanmasý,o haftayý bayram havasý içinde yaþamak demektir.Bir de kaybetmiþse o hafta hafakanlar basar insaný.Zaman bir türlü geçmek bilmez.
     Peki hemþehrilerimizin baðrýna bastýðý Trabzonspor’u ne kadar tanýyoruz?Bu hususta çok þey bildiðimiz söylenemez.
     Trabzonspor 02 Aðustos1967 yýlýnda kurulmuþtur.Ben 1970’te doðduðuma göre bordo mavili kulüp benden üç yaþ büyüktür.Gerçi Trabzonspor kulübünün tarihini bir yýl daha geriye götürebiliriz.O zamanlar kýrmýzý beyaz formayý taþýyan Trabzonspor’un bir yýllýk kýsa tarihini de bugünkü rakama ilave ederseniz þu an itibariyle kulübümüz 38 yaþýnda olur.Fakat bu dönemde amatör bir ruh sözkonusu olduðu için futbol otoriteleri tarafýndan dikkate alýnmamýþtýr.
     Trabzon’un en eski futbol kulüpleri Ýdmangücü,Martýspor,Karadenizgücü takýmlarýdýr.Bunlar Trabzonspor’un ilk yýllarýndaki futbolcu ihtiyacýný karþýlayarak,altyapýsýný oluþturmuþtur.
     Bu güzide kulübün teþkil edilmesinde rahmetli Osman Tomruk,Sebahattin Kundupoðlu,Dr.Bahri Çerbatoðlu,Ruhan Öngür,Süha Akçay,Ziyad Nemli ve deðerli dostum Gazeteci-Yazar Refik Karaaðaçlý Bey’in büyük emekleri geçmiþtir.
     Trabzonspor,otuz yedi yýllýk kýsa tarihinde olaðanüstü baþarýlara imza atmýþtýr.Bu süre içinde,yüzüncü yýllarýný kutlayan Ýstanbul kulüplerinin baþarýlarýný yakalayarak ,onlarýn korkulu rüyasý olmuþtur.
     Bordo-mavili ekip bu kýsa zaman diliminde tam altý kez Türkiye Birinci Ligi þampiyonu olmuþtur.Bir o kadar da Federasyon,Baþbakanlýk ve Cumhurbaþkanlýðý kupasý kazanarak müzesini zenginleþtirmiþtir.
     Türkiye’den ve dünyadan pek çok takýmla yaptýðýmýz maçlarda Hüseyin Avni Aker Stadyumu yüzlerce baþarýya sahne olmuþtur.Barselona,Liverbol,Aston Villa,Ýnter gibi dünya devleri Avni Aker’in yeþil çimlerine gömülmüþtür.Bu takýmlar stattan boynu bükük ayrýlmýþlardýr.Hatta Dinamo Kiev gibi dünya devlerini deplasmanda yenme baþarýsýný göstermiþtir.
     Bordo-mavili takým en son 1984 yýlýnda Mehmet Ali Yýlmaz’ýn kulüp baþkanlýðý yaptýðý dönemde þampiyon olmuþtu.O günden beri hep zirveye oynadýk ama ipi bir türlü göðüsleyemedik.1996 yýlýnda Fenerbahçe’yle çok kritik bir maç oynadýk.Avni Aker’deki bu maçtan galip ayrýlsaydýk kesin þampiyon oluyorduk.1-0 öne geçtiðimiz maçtan yenik ayrýlarak þampiyonluðu ezeli rakibimiz Fenerbahçe’ye hediye ettik.O zamandan beri þampiyonluða bu denli yaklaþamadýk.Bu yýl da(2004) deplasmanda 2-1 yendiðimiz Dinamo Kiev’e kendi sahamýzda 2-0 yenilerek tarihî bir fýrsatý kaçýrdýk.Bu maçtan 1-0 yenik ayrýlsak bile tarihimizde ilk kez Þampiyonlar Ligi’nde oynayacaktýk.Dinamo Kiev’i elimizden kaçýrýp Þampiyonlar Ligi’ne veda etmemiz kulübü en az beþ yýl geri götürmüþtür.Bu ayný zamanda kulüp kasasýna altý buçuk trilyonluk sýcak para girmesini saðlayacaktý.Bu da Trabzonspor’un tarihindeki dönüm noktalarýndan birisidir.
     Baþarý inançlý olmayý gerektirir.Anlaþýlan o ki Trabzonspor özgüvenini ve inancýný kaybetmiþ.Oysa geçmiþteki baþarýlar futbolcular için bir motivasyon kaynaðý olmalýydý.Son zamanlarda bölgemizin insaný olan Ziya Doðan(Gümüþhane kökenli) takýma bu ruhu kazandýrma arifesindedir.Alýnan güzel sonuçlar buna iþarettir.Umarým güzel günler bizi bekliyor.Bu taraftarýn uzun vadeli beklemeye ve sabretmeye tahammülü kalmadý.Þark güneþinin bir an önce doðup ruhumuzu ve kalbimizi ýsýtmasýný bekliyoruz.

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Ýçimde Ne Varsa Yazý Döktüm
30 Aðustos Zafer Bayramý
Ben de Yaþadým
Kirli Hava Kader Deðil
Baharýn Müjdecisi: "Nevruz Bayramý"
Ganita'da Düþ Nöbetleri
Bir Güzel Ýnsan: Muhsin Yazýcýoðlu
Of'a ve Oflular'a Dair!..
Çocuk Olmak...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.