..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþmekten yükselme doðar. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Meslekler & Ýþ Yaþamý > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Trabzon Basýnýnýn Meseleleri  
M.NÝHAT MALKOÇ
Millet olarak, maalesef okumuyoruz. Okumayý boþ ve zahmetli bir uðraþ olarak görüyoruz.Batýlýlar günde en az iki üç gazete okurken ülkemizde toplumun yarýdan çoðu ayda ancak bir gazete okuyor!


:BHEE:
Millet olarak, maalesef okumuyoruz. Okumayý boþ ve zahmetli bir uðraþ olarak görüyoruz.Batýlýlar günde en az iki üç gazete okurken ülkemizde toplumun yarýdan çoðu ayda ancak bir gazete okuyor!Gazete tiryakileri dahi,günlük bir gazete okumayý yeterli görüyorlar.Bu bizim için utanç verici bir durumdur.
     Türkiye’nin geri kalmýþlýðýnýn yegâne sebebi,halkýn okumayý bir lüks olarak telâkki etmesidir.Okumayý zaman kaybý olarak gören insanlarýn sayýsý az deðildir.Bu hususta ciddi eksikliklerimiz vardýr.
     Dünyanýn pek çok ülkesinde çýkan günlük gazetelerin sayýsý yüzlerle ifade edilirken bizde onlarla ifade edilebiliyor.
     Ülkemizin mevcut nüfusu tahminen yetmiþ milyon civarýndadýr.Bu rakamýn en az dörtte biri gazete okuyabilecek maddî ve manevî kudrettedir.Bu da yaklaþýk 18 milyon eder.Oysa Türkiye’de basýlan günlük gazetelerin tirajý beþ milyonu bulmuyor.Haftalýk ve aylýk gazete,dergi okuyanlarýn sayýsý komik rakamlarla ifade edilmektedir.
     Türkiye’de gazete çýkarmak sanýldýðý kadar kolay bir iþ deðildir.Gazete patronluðuna soyunmak ateþten bir gömlek giymek demektir.Bu gömleðin sýcaklýðý kavurur insaný!...
     Ýlk resmi Türkçe gazete olan Takvîm-i Vakâyî’den bugüne kadar binlerce gazete yayýnlanmýþtýr memleketimizde...Bunlarý yayýnlayanlar da pek çok sorunlara göðüs germiþtir.
     Gazetecilik fedakârlýk gerektirir.Bu meslek sahiplerinin gecesi gündüzü yoktur.Gazetecilikte mesai kavramýndan bahsedilemez.Gün gelir evine gidemezsin.Haftalar geçer çoluk çocuðunla þöyle bir doyasýya görüþemezsin.Tatil ve piknik kavramlarý yazmaz kitabýnda.Haber nerde sen orada…
     Hepimizin bildiði gibi gazetenin hammaddesi kâðýttýr.Fakat bunun yanýnda film,mürekkep,elektrik,makine ve yedek parça masraflarý da vardýr.Gazetenin dizgisi,montajý,kalýbý,pikajý,haberi,baskýsý ve en önemlisi de daðýtýmý ekstra harcamalarý gerektirir.
     Türk basýný iki büyük firmanýn tekeli altýndadýr.Bunlar Aydýn Doðan ve Dinç Bilgin’in gazetelerinin yer aldýðý gruplardýr.Dinç Bilgin’in devletle problemleri ve maddî krize girmesi nedeniyle onun gazetelerinin bir çoðu üçüncü bir isim olarak Turgay Ciner’in eline geçmiþtir.Basýndaki bu tekelleþme,mevcut meselelerin kronikleþmesine yol açmaktadýr.
     Türkiye’nin deðiþik il ve ilçelerinde yüzlerce yerel gazete çýkmaktadýr.Bunlarýn bir kýsmý aylýk,bir kýsmý haftalýk,çok az bir kýsmý da günlük yayýnlanmaktadýr.
     Anadolu’da, hele küçük þehirlerde günlük gazete çýkarmak sanýldýðý kadar basit bir iþ deðildir.Çok büyük zorluklarý vardýr.Her þeyden evvel haber bulma sýkýntýsý ortaya çýkmaktadýr.Sekiz sayfalýk gazete öyle kolay dolmaz.Bunun yanýnda yetiþkin personel ve muhabire ihtiyaç vardýr.Bu alanda kalifiye eleman bulmak kolay deðildir.
     Bugün Trabzon’da altý tane günlük gazete çýkmaktadýr.Bunlar Mehmet Ali Yýlmaz’ýn Karadeniz’i,Ahmet Sancak’ýn Karadeniz Haber’i,Nureddin Ünal’ýn Gündem’i,Ali Öztürk’ün Karadeniz’den Günebakýþ’ý ve Erol Üzen’in Türksesi Gazetesi’dir.Ayrýca son yýllarda þehrimizde,bir avuç idealist gazetecinin gayretleriyle bir de günlük Spor gazetesi çýkarýlmaktadýr.
     Bölgemizin gözü kulaðý ve sesi olan Türksesi gazetesi, kýrk yýllýk mâzisini geride býrakmýþtýr.Bu yerel basýn tarihindeki rekorlardan biridir.Sözkonusu gazete bugün el deðiþtirmiþtir.Gazeteyi Ayhan Kýyak’tan Erol Üzen satýn almýþtýr.Bu gazetenin çýkmasýnda ve bugünlere gelmesinde büyük emekleri olan Ayhan Kýyak’ý da unutmamak gerekir.
     Þamil Ekinci’nin kurup bugünlere getirdiði ve Mehmet Ali Yýlmaz’a sattýðý Karadeniz gazetesi de tutarlý yayýn çizgisini uzun zamandan beri muhafaza etmektedir.Yine Almanya’da çalýþan ve de hemþehrim olan Ahmet Sancak’ýn Karadeniz Haber gazetesi þehrimizin en eski ve en büyük gazetecilerinden kabul edilen Salih Çamoðlu gibi isimleri bünyesine katmýþtýr.Çok kýsa zamanda yerel gazetelerin en büyüðü hâline gelmiþtir.Onlarý da, bu kadar kýsa zamanda bu noktalara geldikleri için kutlamak lâzým.
     Bu arada Trabzon’un en eski gazetelerinden biri olan Hizmet Gazetesi’ni Ayhan Kýyak abimiz haftalýk olarak tekrar çýkarmaya baþlamýþtýr.Bu gazeteye de uzun ömürler diliyoruz.
     Trabzon’da yerel gazete satýþlarý son derece düþüktür.Gazete alanlarýn çoðunun amacý Trabzonspor’u takip etmektir.Onun için yerel gazetelerimizin en itinalý hazýrlanan bölümleri spor sayfalarýdýr.Onun dýþýnda yerel gazetelerimiz muhteva açýsýndan zengin deðildir.
     Trabzon basýnýnýn sorunlarý saymakla bitmez.Öncelikle yayýnlanan gazetelerin tirajlarý az olduðu için maliyet giderleri aðýr bir yük teþkil etmektedir.Bu gazetelerin çoðu kâr amacý gütmemektedir.Zaten bu þartlarda bu iþten para kazanmak da pek mümkün deðildir.
     Son olarak Trabzon’da yayýnlanan, bölgemizin ve þehrimizin aynasý olan gazetelere,onlarýn sahiplerine ve çalýþanlarýna verimli uzun ömürler diliyorum.

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.