..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ne elbiseler gördüm, içinde adam yok, ne adamlar gördüm sýrtýnda elbise yok." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > Mehmet Sinan Gür




24 Temmuz 2001
01 11 Bizim Kýzýlderililerimiz  
Türkiyeli Olmak

Mehmet Sinan Gür


Türkiyeli Olmak'ýn giriþinden bir bölüm. Ayrýlýðý bir tarafa koymalýyýz. Kimlik etiketlerimizi geri çekmeliyiz. Yeni bir döneme baþlamalýyýz. Yaþamak için buna gereksinmemiz var.


:CDJC:
Bizim Kýzýlderililerimiz

Tosawi, Ýyi Kýzýlderili

“Bir zamanlar beyazlarýn dostuyduk, ama sizler dalaverelerinizle kendinizden uzaklaþtýrdýnýz bizi... Neden dobra dobra konuþup her þeyin düzelmesini istemezsiniz anlamýyorum” diyordu Kara Kazan Büyük Ovalarýn orta bölümündeki Kýzýlderililer kuzeydekiler kadar þanslý olamadýlar. Güneyli Cheyennelerin önderi Kara Kazan alçakça öldürüldü. Gaga Burun ve Uzun Boða’nýn sürüklediði savaþçýlar Arapaho, Comanche ve Kiowalar ile ittifak yapmalarýna karþýn beyazlarýn büyük ateþ gücü karþýsýnda fazla dayanamadýlar. Teslim olmayanlar öldürüldü. Teslim olan Comanche resisi Tosawi, General Sheridon’a kendini þöyle tanýttý: “Tosawi, iyi Kýzýlderili”. Yanýt hiçbir zaman unutulmayacaktý: “Gördüðüm tek iyi Kýzýlderili ölü bir Kýzýlderilidir”. Birkaç yýl içinde bütün büyük Cheyrenne resilleri “iyi bir Kýzýlderili” olmuþlardý.

Atlas Dergisi Hazirran 2001 sayýsý.

...

Türkiye’de yaþayan ve Lozan antlaþmasý ile azýnlýk olarak adlandýrýlan uluslar, Ermeniler, Rum veya Helenler ve Yahudiler her zaman deðilse bile zaman zaman bizim tarafýmýzdan yani Türkler ve Müslümanlar tarafýndan horlanmýþlardýr. Biz onlarý hep bir arada gördük. Halbuki aralarýnda çok önemli farklar var. Önce bunu biraz anlamalýyýz.

Türklerden ve Roma Ýmparatorluðundan önce Anadolu’nun sahipleri Ermenilerdi. Kökleri Hititlere dayanýr. Rumlar Roma imparatorluðu sýrasýnda Anadolu’ya hakim oldular. Roma imparatorluðu ikiye bölündükten sonra Anadolu Doðu Roma imparatorluðuna kaldý. Bu sýrada hakim güç Rumlardý. Ýmparatorluk daha sonra Bizans imparatorluðuna dönüþtü. Ýþte bu sýrada Ermeniler yeniden Anadolu’ya hakim oldular. Bilindiði gibi daha sonra biz geldik ve Anadolu’ya sahip olma sýrasý bize geldi. Yahudiler ise bu topraklarda hiçbir zaman egemen olmadýklarý gibi böyle bir iddialarý da olmadý. Onlarýn büyük çoðunluðu 1500 yýllarýnda Ýspanya’dan kaçýp gelmiþlerdi. Tabi Filistin bölgesine yakýn olmaktan ötürü önceden de buralarda az sayýda da olsa Yahudi vardý.

Anadolu, bir yol geçen haný. Doðudan batýya, batýdan doðuya göçen kavimlerin uðramadan edemedikleri yer. 18 medeniyet kurulmuþ Anadolu’da. Her gelen kavim ondan öncekini yemiþ fakat ya yok etmemiþ ya da edememiþ. Fark etmez. Önemli olan sonuç. Eski kültürler yok olmamýþ. Hepsi üst üste yýðýlmýþ; kaynayan bir tencerenin içinde birbirleriyle yoðrulmuþlar. Hititler de Helenler de Anadolu’ya sonradan gelmiþler. Türkler ise tam bin yýldýr Anadolu’da.

Peki þimdi Anadolu kimin? Anadolu, ayýrým gözetmeksizin Anadolu’da yaþayanlarýn. Bir taraf diðer bir tarafý yok sayarak Anadolu’ya sahip çýkmak isterse, bu hareket bir masanýn ayaklarýndan birini yok saymakla eþdeðer bir hareket olur.

Masa ayakta durmaz.

Türkiyeliler, Türkiye’de yaþayanlar,

Ben sade bir Türkiyeliyim. Yalnýz kendim için deðil, ayný zamanda Türkiye için çalýþýyorum. Kim olduðum hiç önemli deðil. Sizin kim olduðunuz da hiç önemli deðil. Türkler, Türk olduðunuz için deðil, Müslümanlar, Sünniler, Aleviler, Müslüman, Sünni, Alevi olduðunuz için deðil, Kürtler, Kürt olduðunuz için deðil, Lazlar, Laz olduðunuz için deðil, Araplar, Arap olduðunuz için deðil, Ermeniler, Rumlar, Yahudiler, Süryaniler, Ermeni, Rum, Süryani Ortodoks, Katolik, Protestan, Hýristiyan, Yahudi olduðunuz için deðil, inançsýzlar, Türkiye’yi herkesten çok sevdiðini iddia edenler, farklý ideolojilere inanmýþ insanlar, inançsýz olduðunuz için, düþünceleriniz farklý olduðu için deðil, Boþnaklar, Sýrplar, Hýrvatlar, Arnavutlar, Romanlar, Farisiler, Gagavuzlar, Gürcüler, Çerkezler, Çeçenler, Gürcüler, Abazalar, Azeriler, Tatarlar, Kazaklar, Türkmenler, Özbekler, Kýrgýzlar, Tacikler, Afganlar, Çinliler, Japonlar, Hindistan’dan, Pakistan’dan, uzak doðudan gelenler, Avrupa’dan, Afrika’dan, Amerika’dan, Avustralya’dan gelenler, Dünyanýn herhangi bir ülkesinden gelerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaþlýðýný kazanmýþ kiþiler, aslen öyle bir milliyetten olduðunuz için deðil, bir de az sayýda olduðunuz için öyle yabancý gibi durmayýn. Bu topraklarýn eski sahipleri, eskiden buralara sahip olduðunuz için deðil, bu ülkenin yeni sahipleri, eskilerle dövüþerek ya da barýþla buralara sahip olduðunuz için deðil, Türkiye’nin 81 ilinin sayýsýz ilçe ve köyünde doðmuþ insanlar, sade oralý olduðunuz için deðil...

Bu ülkenin vatandaþý olduðunuz için, bu ülkenin ekmeðini yediðiniz, suyunu içtiðiniz için bu ülke için çalýþýn, sevin ve koruyun. Hiçbir ayýrma, kayýrma gözetmeden, yurtseverliðinizin yanýna baþka bir kimlik etiketi iliþtirmeden bir araya gelebilirseniz, yurdunuzu yalnýzca Türkiyeli ve yurtsever olduðunuz için severseniz gelecek korkulan bir þey olmaktan çýkar. Ancak o zaman vatan hainleri ve Türkiye’nin hasýmlarý yenilgiye uðrarlar.

Bütün bu insanlar ayný ülkede olmakla bir bütünün parçasý olmuþlardýr. Her biri bir vücudun organlarý gibidirler. Bütün kendisini oluþturan parçalardan daha deðerlidir. Bu yüzden vücut kendisini oluþturan parçalarýn hiçbirinin kötülüðünü istemez. Çünkü birinin kötülüðü hepsinin yani vücudun kötülüðüdür. Hiç biriniz bu ülkeye tek baþýna sahip çýkamazsýnýz. Gücünüz yetmez. Aranýzda çýkmýþ ve çýkmasý muhtemel anlaþmazlýklar herkese zarar vermiþtir ve verecektir. Bir anlaþmazlýktan hiç kimsenin karlý çýkmayacaðýný görmüyor musunuz? Bilin ki sizin dýþýnýzda kalan bu ülke insanlarý da bu ülkeyi en az sizin kadar seviyor. Bilin ki bundan sonra, birlikte bütünü oluþturan her biriniz bir diðerine muhtaçsýnýz..Kurtuluþ ancak birbirinizle iyi geçinerek mümkün olacak. Ancak o zaman vücut saðlýðýna kavuþacak.

Bu ülke insanlarýnýn farkýnda olmaksýzýn kendiliðinden yaptýklarý bir konuyu daha söylemeden geçemeyeceðim. Dikkat ederseniz deri rengine baðlý ýrkçýlýktan hiç söz etmedim. Etmedim çünkü Anadolu insanlarýnýn geçmiþte ve bugünde böyle bir geleneði olmamýþtýr.

Bu ülkede daha çok Japon turistlerden ayrýldýðý için aðlayan Manisalý köylüler görülmüþtür.

Þimdi size birkaç ülke ismi sayacaðým. A.B.D. Avrupa Birliði (Büyük Britanya, Fransa, Almanya), Kanada, Avustralya. Bu ülkelerin ortak özellikleri nelerdir?

1.     Hepsi G7 ülkeleridir.
2.     Hepsi demokrasi ile yönetilir.
3.     Hepsi çok ulusludur.

Bu üç unsurun yan yana gelmesi tesadüf deðildir. Türkiye G1 olmak istiyor mu? Ýkinci ve üçüncü maddeleri gerçekleþtirmelidir. Türkiye demokratik ve çok uluslu olmayý becerebilmelidir. Bunun için yalnýz halka deðil, Türkiye’yi yönetenlere büyük iþ düþüyor. Türkiye halký ve yöneticileri ile birlikte Türkiyelileþmelidir. Siyah derili, kýzýl derili insanlarý bol olan bir ülkede beyaz derililer yüceltilerek ülke birliði saðlanamaz. Tek dileðim var: Anayasamýzda yazýlý olan “Hiç kimseye dili, dini, ýrký nedeniyle bir ayýrým yapýlamaz, bir ayrýcalýk saðlanamaz.” ilkesinin gerçekten iþlemesi.

8.Eklim.2001

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Bizim Kýzýlderililerimiz Kim?
Gönderen: Uður Sönmez Özlü / Ankara
5 Nisan 2004
Sayýn Mehmet Sinan Gür, Benim görüþlerime göre Türkiye'de Kýzýlderili durumuna düþürülenler maalesef Türklerdir. Bir örnek vermek istiyorum. Þekerbank geçenlerde Çerkezlere özel bir kredi kartý çýkardý. Adý da Çerkez destan kahramanlarý olan "Nart" tan türemiþ: "NARTCARD". Soruyorum size ve herkese; bir banka kalkýp bir kredi kartý çýkarsa ve dese ki bu kredi kartý Türklere özeldir. Adýný da "KÜR ÞAD KART" koysa ne olur? Yer yerinden oynar.. Faþizm, ýrkçýlýk, kafatasçýlýk vs.. sözler havada uçuþur.. Lütfen tarafsýz olun; haksýz mýyým? Son söz: Mustafa Kemal Atatürk çok uluslu yapýnýn tarih boyu çöktüðünü ve çökmeye mahkûm olduðunu boþuna söylememiþti. Osmanlý örneði de gözümüzün önünde iken olaylara "hümanizm" ile deðil de "realizm" ile yaklaþmanýn daha yararlý olacaðýný düþünmekteyim. Saygýlar sunarým..

:: Tebrikler Sayýn Mehmet Sinan Gür
Gönderen: Ýbrahim / Ankara-Türkiye
20 Eylül 2002
Sizi, öncelikle böyle can alýcý bir sorunumuzu gayet sarýh bir biçimde ortaya koydðunuz için, sonra yazýnýzdaki derinlik ve vukufiyetten dolayý kutluyorum. Bu yazýyý, azýnlýk ve çoðunluk ýrkçýlýðý yapan tüm saplantýlý insanlarýmýzýn okuyup bir nefis muhasebesi yapmalarý gerekir diye düþünüyorum. Saygýlar ve sevgiler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Antakya’da Bir Çiftlik ve Ýzlenimler
01 13 Sivil Toplum Örgütleri Nasýl Güçlenir?
Çanakkale Kara Savaþlarýnda Taktik Kararlar
01 10 Anti Küreselleþme
01 14 Teröre ve Savaþa Hayýr!
Türkiye’nin Avrupa Birliðine Girme Umutlarý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gizemli Mýsýr - Tek Tanrýlý Firavun Akhenaton
Müzik - Eþkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz
Yeni Bir Vatandaþ Tanýmý 2
Ýnsan Neden Sanat Yapar?
Kitap - Martý Jonathan Livingston
Kitap - Suyu Arayan Adam - 1
Neanderthal Ýnsaný
Google Earth - Moskova'da Bir Araþtýrma Öyküsü
Orhan Gencebay Trt1'de
Milliyetçilik Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.