..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlý sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Kent > Simten K. Ataç




23 Ocak 2002
Ýstanbul Boðazý'ný özlemek  
Simten K. Ataç
Bir gidiþ ve dönüþ öyküsü...


:CEDA:
Ýstanbul Boðazý'ný özlemek

Hem de burnun sýzlayarak özlemek , duyduðun her melodide o þehrin bir anýsýný taþýmak , film sahnelerinden yaþadýðýn tanýdýk mekanlarý hatýrlamak ve yazýlmýþ tüm mektuplarýnýn üzerine -ÝSTANBUL diye eklemek.....Ve gene bu mektuplarda ki alýcý isimlerini kokladýklarý hava yüzünden kýskanmak...

Þehirden uzak kalmak ve dönmek isteði ile mücadele etme zorunluluðuna saplanýp kalmak.

Hiç gittiniz mi? Ýstanbul ' a deðil , Ýstanbul ' dan ???

Ben gittim , hem de dönmeyi düþündüðümden çok daha uzun sürdü tekrar kavuþmam. Ýnanýn ki çok zordu , çünkü bir hayatý perdelemiþtim. Ertelememiþtim , çünkü Ýstanbul Boðazý izin vermemiþti. Geride kalmýþ onca güzel þey , bince acý ve milyonca özlem yapýþmýþtý yakama. Ben aslýnda bavuluma onlarýda koymuþtum, uzaklara giderken. Ve o uzaða gittiðimde yerleþtirdiðim ilk eþyalarým olmuþlardý hayatýma. Yani yeni bir hayatý eski parçalarla yaþamaya çalýþmak. Bir gün dönerim ümidi ile aslýnda uzaktayken hiç baþlamamak.

Önce resimler çýktý o büyük bavuldan ve yeni mekanýn her yerine yerleþti. Lisedeyken okul kýrdýðým bir günün hatýrasý , arkadaþlarým yanýmdalar. Üstelik resim Rumeli hisarýnda çekilmiþ ve boðaz tüm ihtiþamýyla arkamýzda gereken yerini de almýþ.

Ve sonra gözlerde zafer dolu ifade ile Galata Köprüsünün altýnda , Kemancý ' da kaldýrýlmýþ kocaman arjantinlerle çekilmiþ bir baþka fotoðraf. Dostlarým yanýmdalar.

Çamlýca tepesi , sevgili annem , babam ve kardeþimle paylaþmýþýz o günüde. Tepelerinden biri eþlik eden yedi tepeli kentim de yalnýz býrakmamýþ beni gene...

Sonra kasetler çýktý mucizelerle dolu bavulumdan , yani perdelediðim hayatýmdan. Bütün Özdemir Erdoðanlar , Yedi karanfil ve Ahmet Kaya. Kayahan , Sezen Aksu yerlerini almýþlardý. Gülümseyerek söylüyorlardý þarkýlarýný , benim için ve geride býraktýðým her þey için. Ama neden beni aðlatýyorlardý ?

Sonra tanýma , tanýþma turlarý baþladý yeni þehir ile. Ama bu kadar kaldý , bu turlar hiç tanýtma turlarý olmadý , olamadý. Caným istemedi. Benim ihtiyacým olan her þey perde arkasýnda kalmýþtý ama vardý nihayetinde , yeni neye gerek duyabilirdim ki?Neden tanýtsaydým yani , gerek var mýydý ki?

Çok sýk geri geliþlerim oldu , ziyaretlerim yani. Özleme karþý duyduðum öfke beni otobüslerle saatlerce yolculuða itti , geride çalýþýlmamýþ sýnavlar ve verilip tutulmamýþ sözler býraktým her ziyaretimde , uzakta ki o þehirde. Üstelik hiç vicdan azabý bile duymadým.750 km . yi her devirip otobüsün köprüye yaklaþtýðýný gördüðümde önce göz yaþlarým birikti pýnarlarýmda , tekerlekler köprüde dönmeye baþladýðý anda , daha fazla tutamadým onlarý. Aktýlar boðaza doðru arka arkaya.

Bu ziyaretlerimde hiç uyuyamadým. Annem yalvardý , “kýzým yoldan geldin bir þeyler ye ve uyu biraz” diye , hiç duymadým ki onu. Ben acele ediyordum , þehri tekrar kucaklamak ve dostlar tarafýndan kucaklanmak için. Perdeyi kaldýrýp , önünde durmak ve koklamak isteðim vardý her zaman. Ve öylede yaptým , kucakladýðým havaya ve beni kucaklayan dostlara duyduðum özlemi azaltmaya çalýþtým , hiç tüketemedim.

Sonra gene , gene , gene gittim uzakta ki þehre. Her seferinde biraz daha üzgün , yarým ve yorgun. Ýstanbul’ dan gelen zarflar ve telefonlar tuttu ayakta , her çökme isteðimde beni. Belki de hiç bilemediler , bunun tek sebebi olduklarýný ve oralarda aslýnda sadece direnmeye çalýþtýðýmý.

Zaman beni eskittikçe , yeni arkadaþlar hayatýmý parsellemeye baþladýlar , onlarýn isimleri aslýnda sadece benim özlediklerim oldu çoðu zaman , onlarda bunu bilemediler. Pek azý , þimdi dostlarým , sevgi dolu olduklarým , özlediklerim ve iyi ki sahip olduklarým. Ýyi ki sizlerde vardýnýz perdeler altýnda kalmýþ hayatýmýn baþýnda ve benle birlikte devam ediyorsunuz perdenin önünden bakmaya.

Yýllar ve yollar eþlik ettiler bana , gidiþ ve dönüþlerime. En sonunda bir gün , uzakta ki þehirden beni ayrý tuttuðu için nefret ederek döndüm , Ýstanbul ‘ a. Yarým kalmýþ her þeyi yeni bir deftere temize çekerek geçirmeye baþladým. Üzerini çizdiklerim , benim üzerimi çizen veya defterden silenler ( ki onlar sanýrým zaten sadece kurþun kalemle yazmýþlardý beni ) , yeni eklenenler ile yepyeni yarýnlar istedim.

Boðaz Köprüsü'nü her geçiþimde hala aðlarým , saçlarýmla yaþlarýmý saklayýp , oturduðum koltuða iyice sokularak.

Ýstanbul ve gitmek kelimeleri her yan yana düþüþünde , ürkütür beni ve uzak yerlerde dursunlar diye aralarýna ben girerim.

Geri döndüðümde tekrar bulduklarým , korkutur beni , bir gün omuzlarýna yaslanýp , onlarý hissedebilmek özgürlüðüm elimden alýnabilir diye.

Ben gittim arkadaþlar , çok uzaklara. Ama aslýnda hep aranýzda kaldým , gidemedim.

Hep bir ses çýnlar kulaklarýmda , sizler ve Ýstanbul geldiðinde aklýma : “ Salkým salkým tan yelleri estiðinde .....”



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ......
Gönderen: A. Duygu Ergun / ÝSTANBUL!!!
21 Nisan 2004
Öyle güzel anlatmýþsýnýz ki özleminizi, beni de inan koparýp aldýnýz Ýstanbul'dan. Aynen devam edin. Baþarýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
14 Þubat Öyküsü - 4
Pegasos'un Kanatlarýnda Yaþamak
14 Þubat Öyküsü - 3
Sevginin Anahtarý
Hamam Sefasý
Sen, Ben ve Dolunay
14 Þubat Öyküsü - 1
Gönül Desenli Kilim
14 Þubat Öyküsü - 2
Ölümü Ýlanlarda Arýyorum.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Lanet [Þiir]
Hoyrat [Þiir]
Bazý Anlarýmdayým [Þiir]
Dönme Dolap [Þiir]
Tualin Düþü [Þiir]
Þehir&dað [Þiir]
Günebakan [Þiir]
Hayat Denklemi [Þiir]
Otogar Hikayeleri [Deneme]
Önyargýlarýn Gölgesinde [Deneme]


Simten K. Ataç kimdir?

bence , hayatlarýmýzýn sorumluluðunu elimize aldýðýmýz andan itibaren , suçlayabileceðimiz kimse kalmamýþ demektir. Sizce?


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Simten K. Ataç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.