..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Çocuklarýn eðitimi, zaman kazanmak için nasýl zaman yitireceðimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Erol Güngör




11 Þubat 2005
Fark Yaratmak  
Erol Güngör
. “Mârîfetler iltifata ve taktire tâbi olmasaydý, insanlar deðerlerinin karþýlýðýný görmeseydi, kimse fark yaratmaya uðraþmaz, kabiliyetlerini dondururdu.”


:BFBB:
Çalýþma hayatý, üretim, pazarlama baþta olmak üzere, ticaret hayatýnda her meslekte, her konuda, ayrýca eðlence ve turizm sektöründe, spor ve sanat dünyasýnda, politikada, basýnda, hülâsa insan olan ve insaný ilgilendiren her yerde ve her olayda, fark yaratmak diye bir olgu vardýr. Ýnsanlar fark yaratarak, öne çýkar, birbirlerini geçer, simge isim olurlar. Fark yaratmak þan ve þöhrete giden ana unsurlardan da biridir. Ben burada herkese faydalý olan fark yaratmalar üzerinde durmak istiyorum. Üretimde kalitesi ile marka olmuþ bir çok firma vardýr. Halk onlara sahip çýkar, onlar da kaliteyi bozmadýklarý sürece itibarlarýný sürdürürler ve kazançlarý sürekli artar, aksi halde rakip bir diðer firma, hemen öne geçer. Her konuda baþarýsý ile bazý þehirler de marka þehir olmuþtur.Gaziantep de bunlardan biridir. Aslýnda Türkiyemizde bütün þehirler, ayrý ayrý bir çok güzelliðe sahiptir.Ve hepsinde kendine has bir çok özellik ve fark yaratmalar vardýr. O þehrin ismi geçince akla hemen bir iki þey gelir. Örneðin, Antep denince önce Gâzilik, sonra, baklava, fýstýk, kebaplar, köfteler, yemekler, bakýr iþleri, el sanatlarý, canlý ve atak sanayi ve son yýllarda futbolu akla gelir. Ýstanbul denince sanayi, turizm, boðaz, deniz, F.B, G.S. B.J.K, Ýzmir deyince sanayi, fuar, turizm, Antalya-Muðla denince turizm, Ankara denince baþkent ve Devlet ve Hükümet merkezi, ve Türkiyenin 2.ci büyük þehri, Samsun denince kurtuluþ savaþýnýn baþlangýcýný simgeleyen, Atatürk’ün Bandýrma vapuru ile Ýstanbul’dan gelerek karaya çýktýðý yer, Bursa denince Ýskender kebabý, kestane þekeri,ve þeftâli, Diyarbakýr denince karpuz, Adana denince kebaplar, pamuk, Þanlýurfa denince peygamberler þehri , kebaplarý, yaðý, Kahramanmaraþ denince Mado dondurmasý, Afyon denince kaymak, Kayseri denince pastýrma, Malatya denince kayýsý, Kars denince peynir,yað, Trakya denince ayçiçeði, Ödemiþ denince patates, Konya denince etli ekmek, tahýl, ve Mevlâna, Akþehir denince Nasreddin Hoca, Karadeniz denince, hamsi, fýndýk, pide ve Tranzonsporun futbolu, Gemlik-Ayvalýk denince zeytin ve zeytinyaðý, Tosya denince prinç akla gelir. Aslýnda bütün þehirlerimizin onur duyacaðýmýz güzel özellikleri ve sayýsýz fark yarattýðý özellikleri vardýr.Karýþ karýþ her þehrimizi, kasaba ve köylerimizi dolaþmak imkâný olabilse de hepsini tespit edip yazabilsek ne büyük bir mutluluk ve faydalý bir tespit olurdu kimbilir..Her þehrimizin tabii güzelliði bir baþkadýr ve görülmeye deðer güzelliklerle doludur, bunu görmeden de tahmin etmek mümkündür. “Sen ne güzel bulursun, gezsen Anadoluyu, dertlerden kurtulursun gezsen Anadoluyu” þarkýsýnda olduðu gibi..
Çalýþma hayatýnda, insanî iliþkilerde, hobilerin öne çýkmasýnda, birkaç dikkat çeken kabiliyetli özelliði ile fark yaratan insanlar,sýradan insanlara göre toplum içinde daha fazla hayranlýk uyandýrýr, daha çok sevilir ve saygý görürler. “Mârîfetler iltifata ve taktire tâbi olmasaydý, deðerinin karþýlýðýný görmeseydi, kimse fark yaratmaya uðraþmaz, kabiliyetlerini dondururdu.”
Kibar, nâzik, centilmen, mütevâzi, þefkâtli, çalýþkan yardýmsever, mert, dürüst, akýllý, vefâlý, dost canlý,
sýr saklayan, az ve yerinde konuþan, cömert insanlar ; kaba, hodbin, soðuk, kibirli, maðrur, megaloman, narsis, bencil, merhametsiz, tenbel, dedikoducu, patavatsýz, cimri, nankör insanlara karþý fark yaratýrlar ve daha çok sevilir sayýlýrlar ve onlara daha çok güven
duyulur. Ýrâdeli ve sabýrlý olmak, nefsine hâkim olmak, sözünde durmak ve sevgi saygý içinde yaþam sürmek de fark yaratmakta önde gelen özellikler
ve güzelliklerdir, ve herkes bu özelliklerin faydasýný bilir. Kendisi susan, sanatýný konuþturan, kendini övmeyen eserinin güzelliði ile taktir gören sanatçýlar öne çýkar, fark yaratýr, daha çok sevilirler.Akla gelen her konuda fark yaratmak için, önce Allah vergisi bazý niðmetlerin ve özelliklerin kiþide bulunmasý, ve buna ilâve olarak yine Allahýn yardýmý ile çalýþmak, sürekli
okuyarak eðitimin tüm süzgeçlerinden geçerek, bilgi ve tecrübe sahibi olmak , araþtýrmak ve tüm insânî yüksek deðerlere sahip olmak, meziyetleri artýrmak ve korumak için gayret göstermek gerekir. Ve önce insan olmak gerekir. “Adam gibi adam” derler ya. Gerisi sonra gelir. Tüm dostluklar, arkadaþlýklar açýsýndan iyi davranýþlarla fark yaratmak ve fark etmek ile fark edilmek konusu her zaman gündemde olan bir konudur. Bizim için, iyilikte en farklý gördüðümüz kiþiyi, en iyi dostumuz olarak seçmek isteriz. Fark yaratan insanlar, hep kendi iþinde gücündedir. Boþ vakitlerini faydalý uðraþýlarla deðerlendirir, kimseyle uðraþmaz, çekiþmez, sözle sataþmaz, kavga etmez, adý tenkitçiye çýkmaz, dolayýsiyle deðerbilir olan herkes, onlarý sever ve saygý duyar. Fark yaratmayý beceremeyen, kýskanç ve yeteneði kýt bazý art niyetli olumsuz kiþiler ise, rakip gördüðü, deðerini anlamadýðý veya çekemediði kiþileri, oturduðu yerden ve köþesinden, küçük düþürücü davranýþ ve sözlerle karalamaya uðraþýr, çirkin bir þekilde sataþýr dururlar. Sürekli insan kýrarlar. Dolayýsýyla da kimse onlarý sevmez.
Fark yaratmanýn önemli unsurlarýndan biri de, fark yaratan, donanýmlý ve birikimli deðerli insanlarý bulup keþfetmek ve onlara sahip çýkmak ve kazanmaktýr (marifetin iltifata tâbi olduðunu unutmayarak). Ýltifat görmeyen marifetler, adres deðiþtirir.
Hepinize faydalý fark yaratmalar dilerim, deðerli okuyucularým.










Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýpler ve Halatlar
Telefon Konuþmalarý Hakkýnda

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Üstat Þair Bekir Sýtký Erdoðan"a Saygý Gecesinde Rüzgar Saatleri Þiiri ve Bestesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ben Seni Gözümde Çok Büyütmüþüm (Güfte Erol Güngör - 2 Defa Bestelenmiþtir) [Þiir]
Acýlar Acýmaz Ýnsana [Þiir]
Sarýþýn Kadýn - Beste: Erol Güngör - Söz: Cihat Adleyba [Þiir]
Ecel Görünmeden Gelip Bul Beni Güfte Erol Güngör - Beste Ruþen Yýlmaz [Þiir]
Ne Ýþin Var Ýstanbul'da (Söz - Müzik Erol Güngör) [Þiir]
Aþk Bakýþlým [Þiir]
Bir Þarký Yazalým Beste Erol Güngör - Söz Neþe Güllü [Þiir]
Güzelim Çamlýcada (Beste Erol Güngör - Söz Miyaser Gülþen) [Þiir]
Sen Her Zaman Bir Þair Gibiydin Her Halinle [Þiir]
Canda Cansýn Ýstanbul (Söz - Müzik: Erol Güngör) [Þiir]


Erol Güngör kimdir?

SSK emekli sigorta müfettiþi, bestekar-þair yazar.

Etkilendiði Yazarlar:
Yahya Kemal Beyatlý,Orhan Veli Kanýk


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erol Güngör, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.