..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca hava, ýþýk ve arkadaþýn varsa hiç üzülme. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > ÖzgeCan




14 Þubat 2005
Agrutra Mirva*  
Paylaþtýðýmýz gökyüzü ayný deðil nicedir…

ÖzgeCan


Oku da kendini haklý çýkar, diye yazdým tüm bu satýrlarý. Seni kendime kýrdýrmak için deðil. Yazýlarýmýn son olduðunu düþünenlere ve sabýrsýzlýkla bekleyenlere duyurulur: Bu son yazým deðil ama sizi temin ederim son hikâyemdir!


:HFFJ:

Gece… Sularda bir yosun gibi hýçkýra hýçkýra, son bir umutla, gelmeyiþini beklerken, dönmeyiþini özlerken… kalbim ufkuna battý, gözüme uyku… Gözlerimi araladýðýmda, biri çoktan altýný yakmýþtý güneþin, tavþan kaný bir gün demleniyordu ufukta. Vazgeçmek ve direnmek zar atýyordu terasta. Bir paragraf içine yerleþmeyi bekleyen söz dizimlerim ve çoktan noktasý konmuþ yazýlarýn sabah gazetesi niyetine býrakýlmýþtý kahvaltý masasýna. Bir yudum aldým orta þekerli sabah yalnýzlýðýmdan… kalemi belinden kavradým.

Badem aðaçlarýndan bahar dallarý toplamýþtým dün, sana raðmen, sana. Sana göndermek için aldýðým kitabýn arasýna kurumaya býrakýrken fark ettim : Paylaþtýðýmýz gökyüzü ayný deðil nicedir… Saat deðil, zaman farký var aramýzda.

Aðrýlý bir geçmiþ, sancýlý yarýnlar… ‘Nereye kadar?’, diye sordu nicedir paylaþamadýðýmýz gökyüzü, nereye kadar! Bir neþter kadar keskin ve temiz oldu kararým; orada kýþ, burada neredeyse bahar. Seni bilmem ama ben artýk pek üþümüyorum.

Evet, “þimdi bütün ürkekliðiyle, bütün çýplaklýðýyla, ‘bütün gerçekliðiyle’ geçmiþi gömme zamaný. Gri bulutlarla, tükenmiþ bir mevsimin ve aþklarýn ardýndan yeniden, kýrýlgan bir çocuk olmayý öðrenme zamaný.” Haklýsýn; “hayat, hak ettiðimiz yaþamdan fazlasýný sunmuyor.” Hak ettiðimi deðil, hakkým olaný bile alamýyorum! Ýsteyemiyorum.. nefsim kýrýlýyor.

“Baþkasýnýn acýsýna baþkasý olmak, ya da bir baþkasýnýn düþüne… Arta kalanlarý yaþamak yetti artýk”. Çünkü, emin ol, “kýymýk gibi batýyor yüreðime”, peþime taktýðýn bu iðreti yalnýzlýk! Usandým, sadaka gibi önüme atýlan paylaþýmlardan. Hadi, adam gibi paylaþalým bâri ayrýlýðý: Sen acýlarýný bensiz yaþa, ben sensiz düþler kurayým!

Ben de “bilmiyorum ne zaman pusuya düþürdün bizi. Ýçinde çözemediðin bir hesabýn var, çözdürmediðin; kim kimi gýrtlaklayacak…” korkuyorum, ecele faydasý olmuyor. Cinayetsiz bir ölüm istiyorum, cinnetsiz. “Gidiþimi sen hazýrladýn” ama tetikte kurþun sende kalsýn. Belki bir baþka vedada harcarsýn! Nasýlsa hep bir sonraki ayrýlýðýn erken sýzýsýna hazýrsýn…

Doðruydu; “doðduðum þehir bile…” anýmsadý belki ama “tanýmadý beni”. Umurumda mý? Bu kýyý kasabasýnýn bana kucak açýþý hep ayný. Yaktým gemileri, dönüþ olsa da geri… dönen olmayacak! Gelmek istersen… dönmek.. otobüs terminali bekleyecek seni.

Ýflah olmaz bir hüzün, ne zaman (c)anýma yapýþsa.. derin soluklar (ç)almak gerekiyor hayattan. Bilirsin. O zaman, hep, buraya (k)açýyorum yelkenlerimi. Burasý Bodrum… burada her kediye balýk, martýlara simit… burada herkesten bir parça, kimseden bir bütün var. Hayatýn ta kendisi lokantasýnda bol kepçe yalnýzlýklar, Arjantin bardaklarda yudum yudum tüketilen mutsuzluklar var. Kimsenin olmayan ama herkesi sahiplenen bu kentte yüreðim özgür artýk. Hasretinin o tarifsiz kokusu burnumu sýzlatýrken yosunlu akþamüstleri… Seni yalnýzlýðýma dahil etmeyi de öðrendim, yokluðunu yok saymayý da! Öðrendim sessiz baþýma yürümeyi dalgalarla, iskeleler boyunca…

‘Gitme’, deydin de gelirdim, mecburiyetten; ama hemen dönerdim varlýðýna, sen gittiðimi bile fark edemeden… Hiçbir þey demedin.. Hâlâ… Þimdi kalmak için bahane de aramýyorum. Kendime iþ bile buldum. Göz kenarlarýmda yürürken anýlarýn sessiz turistleri; yokluðunu bir kokart gibi astým boynuma.. antik acýlarý, yüreðimdeki cam batýklarý, mumyalanmýþ umutlarý kapsayan istikâmetlerde rehberlik yapýyorum. Bilirsin, müþterisi her zaman bulunur, dramý kývamýnda hikâyelerin; çok þükür, iþsiz de kalmýyorum.

Oku da kendini haklý çýkar, diye yazdým tüm bu satýrlarý. Seni kendime kýrdýrmak için deðil. Yazýlarýmý(n) son olduðunu düþünenlere ve sabýrsýzlýkla bekleyenlere duyurulur: Bu son yazým deðil ama sizi temin ederim son tuhaf hikâyemdir!

Ve sen... damarlarýmdaki balýkadam… eski bir umutla boðulduðunu sanýyorken hâlâ… ne yazarak, ne sesine dokunarak… ulaþamýyorum sana! Sýrf bu yüzden bile kýzamazsýn yokluðuma. Senin her suskunluðunun bir bahanesi, benim her yok oluþumun bir aslý, bir anlamý var. Yazdýklarýný yaþayan sen, yaþadýklarýmý yazýyorum diye mi bir türlü anlamak istemiyor beni! Kitap aralarýnda nice heyecanla kuruyan ama mutfak raflarýnda unutulan bahar çiçeklerine iyi bak. Çünkü, sahip çýkamazsan, onlar da, hep acýtacaklar seni!



•Anlamý bize saklý olsun ama Aperitif Þiir’e istinaden sen de bu yazýnýn isim babasý ol. Sevgili Ý.Ö.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: SIRADANLIÐIN KALIPLARINI YIKALIM!
Gönderen: Muhammet AYHAN / Çanakkale/Türkiye
13 Haziran 2005
Neyin denemesini yazýyorsak yazalým, yýpratýlmýþ tüketilmiþ, heba edilmiþ, yaðmalanmýþ muhtevadan kurtulmadýkça ilgi çekici olamayýz. Kamuran Hocam beðenilerini açýklamýþ. Elbette ki onun bir bildiði vardýr diyorum. Lakin ben henüz o basirete sahip olamadýðýmdan amiyane kanaatlerimle muhtevandan, bahsettiklerinden, haz verici birtat alamadým. Bir de üç noktayý (...) kullanma amacýna anlam veremedim. Onlar yerine cümlenin devamýna hizmet edecek bir þeyler bulabilirdin. Unutma, mefhum yoksunluðu sendromu yaþayanlarýn limanýdýr üç nokta. Eleþtirilerimi yýkýcý sanmaný istemem. Denenmemiþlerin denemesini yazman dileðiyle.

:: nasýl bir çizgi bu..
Gönderen: zeynep yabancý / Sakarya/Türkiye
20 Nisan 2005
nasýl bir çizgi bu..Hayatýn altý, bastýra bastýra dele deþe çizilmiþ gibi..içimi deldin deþtin..yazýlarýn vurgun ve asi.. ve bence mükemmel sevgili özge..yüreðine saðlýk.

:: bodrum...
Gönderen: yeþim kýrlý / Ýzmir/Türkiye
17 Þubat 2005
yüreðimin yarýsýný emanet ettiðim þehirden dökülen kelimelerin, tozlu raflarýmdan ucu yýrtýk fotoðraflarýmý döküverdi uzun zamandan sonra önüme...yeniden ait olduðu yere gömmeden geçmiþimi bir daha okuyacaðým yazýný...kendi içimde uzun yolculuklara çýkardýn beni...gerçekten çok güzeldi...sevgilerimle..yeþim kýrlý

:: ...
Gönderen: Elif D. / Ankara/Türkiye
16 Þubat 2005
Paragraflar birbirinin ardýna dizildikçe bir sis bulutunun içine girdim. Olsa olsa bu benim düþlerimdi, tanýdým kendimi. Yeryüzünün farklý coðrafyalarýnda benzer duygularla sarmalanmak ne güzel... Böylesi bir yazýyý, içi titreyerek okumak ne güzel... Ruhunuza, sözcüklerinize saðlýk...

:: Bu gidiþle SOn'um olacak..
Gönderen: Burcu Yýldýzer / Ankara/Türkiye
16 Þubat 2005
Süzüldüm her zamanki gibi cümlelerinden içeri doðru. Farklý bir "baþka"lýk var; yok yok anlatým bozukluðu deðil:) aynen dediðim gibi.. Sen'ler de çokça O'nun izi...Yüreðine saðlýk

:: tebrikler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
15 Þubat 2005
Sevgili Özge; Mükemmel denemeni severek okudum.Hatta bazý cümlelerini tekrar tekrar.Öncelikle, farklý söylemlerin dikkatimi çekti: "Güneþin altýný yakmak," - "Terasta varlýðýna - yokluðuna zar atmak," - "Göz kenarlarýmda yürüyen anýlar," gibi......Çok güzel bir itiraftý...Sevgiyle kal...Kâmuran Esen

:: ah o içimi acýtan ürkek kelimeler...
Gönderen: mehmet asim erdoðmuþ / Ýstanbul/Türkiye
15 Þubat 2005
sahip çýktýðýmý zannediyordum kelimelerimin kifaye düetlerine...anladým ki sahiplenmek beraber yürümek deðilmiþ.. özge can...can(a)dair kelimeler býrakmýþsýn gökyüzünden...ýslandýðým için mutluyum.. kelimelrin kifayetsiz kalmasýn emi... eyvallah.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Trajikomedramik Otologlar
Cam"dan Çocuða Can"dan Satýrlar…
Son Yazý (N)
Advaita Vedanta*
Bütün Suç Mevsimlerde *
Sn 2 (Bin) +v
Hepimizden Ýyi Biliyor

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Via Crusis [Þiir]
Üvey Sevgili [Öykü]
Cevabý Yok Sorular [Öykü]
Beþ Yaþ Öznesi [Öykü]
Ölü - M - Cül [Öykü]
Ýki Kere Ýki Kaç (K) Eder? [Öykü]


ÖzgeCan kimdir?

Sürgünü akvaryum olan bir okyanus balýðý. . .

Etkilendiði Yazarlar:
. . .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ÖzgeCan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.