..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Avukatlar da bir zamanlar çocuktular herhalde. -Charles Lamb
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Recep Akkaya




15 Þubat 2005
Her Ýnsan Kendi Ýçinde Yalnýzdýr  
Recep Akkaya
Nedir yalnýzlýk? Bir baþýna mý kalmaktýr sessizliðin ortasýnda yapayalnýz? Ýçinizdeki depreþen duygularý hapsedip onlarý sindirmek midir? Yoksa kalabalýklar arasýnda yürürken dýþarýda olanlarý umursamayýp kendi içimizdeki sesi mi dinlemektir?


:ECEA:
Nedir yalnýzlýk? Bir baþýna mý kalmaktýr sessizliðin ortasýnda yapayalnýz? Ýçinizdeki depreþen duygularý hapsedip onlarý sindirmek midir? Yoksa kalabalýklar arasýnda yürürken dýþarýda olanlarý umursamayýp kendi içimizdeki sesi mi dinlemektir?

Kimileri için hayatýn ortasýna konulmuþ içinden çýkýlmasý imkansýz dipsiz bir kuyu gibidir o, kimine göre sessizlikle birlikte gelen ürkütücü ve korkutucu bir karanlýk, kimileri için acý vericidir. Ancak kimilerine göre de özgürlük, geçici bir mutluluk, kendine güvendir, kendine yeter olmaktýr, her þeye raðmen hayatla baþ edebilme yetisidir. Bazýlarý için de bilakis yaþam tarzýdýr.

Etrafýmýzdaki onca kalabalýða raðmen neden yalnýz kalmak isteriz? Evde veya herhangi bir mekanda tek baþýmýza, onun verdiði rahatlýkla kendimizi en özgür kiþi zannederiz geçici olduðunu bile bile. O aný doya doya yaþamak isteriz. Kýsa bir sürede olsa hayatýmýzdaki bütün sorumluluklar, emir vakiler bir süreliðine de olsa terk etmiþlerdir yaþadýðýmýz ortamý.

Yalnýzlýðý severiz, çünkü bize geçici bir mutluluk vaat eder; insanýn kendiyle baþ baþa kalmasý/hesaplaþmasýdýr bir bakýma. Kendinle baþ baþa kalmak, bir an hayatýn bütün olumsuzluklardan sýyrýlýp, kuytu bir köþede, hani bazýlarýnýn deyimiyle, ?kendine vakit ayýrmak bu olsa gerek. Ama bütün bunlar olurken aklýmýzýn bir köþesinde daima vakit ayýrabileceðimiz arkadaþ ve dostlarýmýz daima vardýr.

Þairler ve yazarlar, kýsaca sanatla iç içe olanlar onu daha derinden yaþar ve bizlere yansýtýrlar þarkýlarý ve dizleri aracýlýðýyla. "Yalnýzlýk paylaþýlamaz, paylaþýlýrsa yalnýzlýk olmaz" der Özdemir Asaf, þair ve yazar Attila Ýlhan 'Tek baþýna özgürlük ne iþe yarar, suç ortaðý bir sevgiliyle paylaþýlmadýktan sonra' diyerek yalnýzlýðýna isyan eder adeta, Aþýk Veysel "Dost, dost diye nicesine sarýldým, benim sadýk yarim kara topraktýr" diyerek dem vurur dostlarýndan.

MFÖ "Hep yalnýzlýk var sonunda... yalnýzlýk ömür boyu" diye haykýrýr þarkýlarýnýn arasýndan müziðin eþsiz ritmiyle beraber, yalnýzlýðýn sonsuzluðunu belirtircesine. Orhan Veli yalnýzlýðýna küsmüþtür sanki: "Bilmezler yalnýz yaþamayanlar/Sessizlik nasýl korku verir insana/Ýnsan nasýl konuþur kendisiyle/Nasýl koþar aynalara/Bir cana hasret/bilmezler."

Zaman deðiþiyor, deðerler deðiþiyor, geliþen teknoloji ile birlikte insanlar arasý iletiþim kolaylaþýyor. Ama o hep ayný, dimdik duruyor karþýmýzda bir duvar gibi. Neden bütün bu þatafatýn ortasýnda yalnýzlýðýmýzý paylaþacak birileri varken sadece kendimizle paylaþýyoruz onu, neden?

Her ne kadar bizler "Yalnýzlýk Allah'a mahsustur" diyerek farkýnda olmadan onu reddetsek de, aslýnda her insan kendi içinde yalnýzdýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ruhu yalnýz olmak
Gönderen: laina_suzi / ............/Türkiye
11 Mart 2006
bizim gibi ruhu yalnýz olanlar bir ömür kalabalýklara mahkum edilse de nafile...yalnýz her yerde yalnýzdýr.

:: Her insan kendi içinde yalnýzdýr...
Gönderen: nadumyas / Ýstanbul/Türkiye
23 Þubat 2005
Týpký yazar profilinizde belirttiðiniz düþünceler içindeydim bende...Buraya gelene kadar da açýkçasý kopuk sayfalar üstü karalamalar diye nitelendiriyordum yazdýðým herþeyi. Sonra yazýlarýmý uyandýrdým, onlarda beni. Gördüm ki ben sahiden yazýyorum. Ve gördüm ki onlar benim caným. Ýyide olsalar kötü de...Ýþte bu yüzden siz de yazýn. Yazdýkça ve yazdýklarýnýzý paylaþtýkça onlar büyüyecek ve emin olun bir gün size mutlulukla geri dönecek. Yalnýzlýk her þeydir ya da hiçbiþey...Yalnýzlýk yazdýrýr, yalnýzlýk aðlatýr, yalnýzlýk korkutur...Ne kadar kalabalýða karýþsa da insan kendi içinde yalnýzdýr. Burda her birimiz kendi yalnýzlýðýmýzýn birer çoðuluyuz. Sevgiyle kalýn...

:: kediler kadar yalnýz
Gönderen: C(amille) Tuðba Gürkök / paristanbul/Jamaika
22 Þubat 2005
Yalnýzlýk tadý doyasýya çýkarýlmasý gerekendir bir þeydir. Ona dayanabilmek tam teþekküllüsünüz anlamýna gelir. Bu konuda baþarýlý insan, týpký kediler gibi kuyruðu dik dolaþabilir. Onur verir yalnýz kalabilmek, ayný kimseye müdanasý olmayan kediler kadar tek yaþayabiliyorsunuz anlamýna gelir. Bu gurur halinden kolay kolay vazgeçemediðimiz için paylaþmayýz onu kimseyle... Paylaþmak istemeyiz, doðru söylemiþsiniz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Dünya Yalan Söylüyor"

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul'un Tacý, Galata Kulesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayat... [Þiir]
Bolu Daðý Bugün Yine Kýzgýn! [Þiir]


Recep Akkaya kimdir?

Düþünüyorum. . . Uzun bir süre bana ilham verecek 'peri'yi bekliyorum, sabýrla, inatla. . . Sahnede kelimelerle dans etmeye benzer yazmak. Nasýl ki ressam fýrçasýndan çýkan renklerin darbeleriyle tualine þekil verirse, bir müzisyen doðadaki sesleri birleþtirerek ortaya ahenkli bir týný çýkartýyorsa ortaya, bir heykeltraþ nasýl yontuyorsa taþý; yazar da kelimelerle oynar, onlarla dans eder. . . Çocukken yazar olmanýn okulu olduðunu düþünürdüm hep, bu konuda bana yol gösterecek veya neler yapmam gerektiði konusanda bana ön ayak olabilecek birileri olmadý hiç bir zaman. O yuzden, yazmanýn 'okuma' eylemi dýþýndý ayrý bir olgu olduðunu, yazmak için sadece okumanýn yeterli olmayacaðýný çok geç öðrendim. Küçükken bitirdiðim her romanýn sonrasýnda 'büyüyünce bende yazar olacaðým' derdim içimden. Bir kitap veya roman yazmak benim için ulaþýlmasý zor bir hayaldi o zamanlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Cemil Meriç'in Jurnal'in ikinci cildinde Lamia Haným'a yazdýðý aþk mektuplarý etkilemiþtir beni en çok. Orhan Pamuk'un kafa karýþtýran romanlarý, Türk ve dünya klasikleri... Kafka'nýn böceði, Amin Maalouf'un tarihi romanlarý...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Recep Akkaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.