..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kurguyla gerçek arasýndaki ayrým, kurgunun mantýklý olmak zorunda olmasý. -Tom Clancy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Soyut > hande saðlam




26 Þubat 2005
Zürafalar Parký  
hande saðlam
fakir yeþillikler, serin yaz sabahlarý


:AIIC:

ZÜRAFALAR PARKI

Yaþlý güzellikleri ardýndan genç bir tanrýçaydý istedikleri.Dingin ve dipdiri vücutlara inat naçelimsiz hatlar…Sabahýn kuþluk vaktinde uykulu gözlerde –bir kadýn telaþýný- kaçýnýlmaz kýlýyordu.Kutsal iç çekiþmeler ve sonrasýyla gelen birkaç kararsýzlýk uðruna karýn aðrýsýydý tek vasatlýk.
Tek celsede Macaristan’a gitmek isteyenler izlerdi bu telaþlý koþuyu.-Bir oraya iki üç buraya karýþmak insanlýða bir erdemdir- diyenler bu yolculukta muavindiler.Yollarý aþtýlar, gökten yere düþen yýldýrýmlarý topladýlar.Onlarý kadýnlarýn çabalarýna bir hesap olan 100’lük tartýcý çocuklara verdiler.Kimisi þimdilerde yýldýrým asalarý satýyor, kimisi de baba mesleðidir namýna tartý tartý tartýcýlýk yapýyor.
Tuzlu bir Karadeniz hýyarýný yemekten daha zevkli bir þeyler arýyorsanýz þu karþýdaki parkýn en kuytusundaki çekingen aþýklarýn þehvetli bakýþmalarýna tarafsýz ve karþýlýksýz katýlabilirsiniz.Zira bu denklemde yalnýz olduðunuzu bilmeniz X ve Y’nin iki sevgili olmasý,sizin de ancak ve ancak bir Z olmanýza delalet olmasýndan faydalýdýr.Çoðumuzun gerçek parkýnda üzerine düþen bu görevin bilincinde olmanýz ise kendinizi daha az yalnýz hissetmenizi saðlayacaktýr.

*     *     *     *     *     *
     Çimenler ezik yazgýlarýna inat dimdik ayakta durur bu parkta, onlarý beleyen bir konçertonun karþýsýna köþe baþýndan çýkmýþçasýna.Ve bu parkta akþam ezanýndan sonra sokakta bu zamanlarýn Ronaldoculuk oyununu oynayan çocuklara katlanamayan migrenli hatunlarýn koþularýný izlemek daha bir eziklik hissi verir onlara.
     -neyse ki betondan binalar yoktur ve gökyüzü görülebilir bu parktan.-


     Toplu bir katliamdan çok toplu bir infazý anýmsatan parkýn geniþ ve beton bölgesinde yapýlan düðünlerde gelinlerin en beyazýný tutturmaya çalýþtýklarý gelinlikleriyle çiftetelli oynayan çiftlerin ve teklerin býraktýklarý çöpleri temizlemekle görevli hizmetliler bu parkýn sadýk misafirleridir.Çünkü buralarda toplu infazlar hep vardýr.Eski bir Moðol ordusunu andýran insanlarýyla bu park önce nehirleri, ardýndan da tüm dünyayý ele geçirmeye hazýr gelecek cumartesi olacak düðünü bekliyor.

     Toplu sünnet törenlerinde ise cesur cömertler yetiþiyor.Çocuk ruhunun týpasýnýn ilk açýlmasýndan olacak, ertesi günü yollarda daha bir deðiþik yürüyeceðini bilmeden kendini teslim ediyor ve yine o sessiz an, o teslimiyet, o çýðlýk ve aðlayýþlar._Hepsi birden teslim etti ve hepsi birden aðlamaya baþladý_ Uzak ülkelerin milli marþlarýný anýmsatan evvelki cümle, ne acýdýr ki salt bir toplu sünnet düðününe ait.O gece hep çiftetelli çalýndý kasap havasýný çocuklar çalmýþtý.

     Olasý deprem beklentileriyle yýkýlmak istemeyen birkaç bina arsýna sýkýþmýþ bu parkta aðaç yoksunluðu ve baraka tadý yapýlanmalarýn olmayýþýndan silik görünen yýldýzlarýyla gökyüzüne bakmalýydý herkes, birilerine bilgileri olsun olmasýn teþekkür de edilmeliydi.

     Bu parkýn insanlarý buraya olasý bir meteor düþüþüne karþýn dünyanýn koordinatlarýný deðiþtirecek güçteler.Bunun nedeni parka duyduklarý sevgiden çok parkýn sahip olduðu gördüðü ve geçirdiði park insanlarýnýn nicelce fazlalýðýndan.Toplu sünnetinden çýkma erkek kalabalýðý var bu parkýn.Ýþte bakkal, iþte Gazi iktisat mezunu pazarcý, iþte karýsý tarafýndan terk edilince intihar eden imam, iþte birileri daha…
     Pek de ücra köþe sayýlmayan,parkýn tek tük aðaçlarýndan biri olan, yaþlý uzun kavak, parkýn 360 derece dönüþlük etrafýný görebildiðince huzurlu dallarýndan kopan etrafta uçuþmaktan baþka bir iþe yaramayan pamuk dediðiniz polen çocuklarýnýn gidiþine bir mersiye yakar.Bunu yan yoldan ancak 100 km/saatlik hýzla bir hýþýmda geçen abradaki bebekler duyabilir.Yollarý oraya düþenler bilir o yolda bebekle hiç aðlamaz, kandil mevlitlerinin huzuru ve sýkýlganlýðýyla sesleri dinlerler.

     Bebekliðimden hatýrladýðým kerevizli kuzu beyni ezmesinden baþka bir de yaþlý kavaðýn verdiði sýr var.Vaktiyle en kalýn ve kýdemli dalýna, Þehnaz isimli geniþ kalçalý uzunca saçlý bir genç kýz takýlmýþ.Kavak o zamanlar öylesine uzunmuþ ki aciz kýzý ne o dalda gören olmuþ haliyle ne de oradan indiren olmuþ.Geniþ kalçalý uzunca saçlý bir kýz ölmüþ kollarýnda.Arabanýn açýk camýndan içeriye sýzan mersiyede bunlarý söylemiþti yaþlý aðaç.Artýk bende bir sýrrý olmasa gerek.
     Þimdilerde ise “görünmez dallarýnda kuþlar ötüþür”.

     Cephe yaðýþlarýndan muzdarip Ýstanbul insanýnýn en içten en sahici evidir bu park.Son selde ve reelce son olmayacak selde 541 evi su bastý, niceleri daha geldi bu parka.Ve az kaldý bunca insandan vardýr bilen “buz gibi soðuk sudan içeeeen” naðmesini kimin çýkardýðýný ve bir bebeðin anne memesinden çok herhangi bir meme istediðini.Hazýr herkesi bir arada yakalamýþken zürafalarýn doðumunu izlememizin tam sýrasý aramýzda kalacaklarýn…











Aðustos-2002



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


hande saðlam kimdir?

(yorumlarýmýz hijyenik ve steril ortamda hazýrlanmýþtýr) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . aynen göründüðü gibi.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © hande saðlam, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.