..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin bulunmadýðý yerde us da arama. -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Simten K. Ataç




26 Ocak 2002
Daðlarda Ýlk Nefes  
Simten K. Ataç
Bir kez bile dokunmadýysanýz doðaya çýplak elleriniz ile , neler kaçýrmýþ olduðunuzu bilmiyorsunuz demek ki.


:BGJC:
Okuldan bir arkadaþýn evlendiði adam tam bir dað kaçkýnýydý. Deliler gibi , daðlardan bayýrlardan , kamp ateþlerinden ve patikalardan bahsediyordu. Bizim suratýmýzda ki , o ablak ifadeyi gördükçe daha da gaza geliyor ve bu tip yolculuklardan kalan anýlarýný sýralayýp duruyordu.

Sinir olmuþtum , hatta sinirden mosmor bile olmuþtum. Neydi ki , onu bizden farklý kýlan? Aynýydý iþte , Ýstanbul çocuðuydu ; öyle köylerde falan büyümüþ deðildi. Benden daha cesaretli deðildi. Daha zengin deðildi. Yaþý öyle çok fazla deðildi. Evet , benden uzun boylu ve iri yarýydý ama kamp çantalarý boy boy deðil miydi?

Yok , bu farklýlýða çözüm bulmak durumu meydana çýkmýþtý artýk. Onun ayaklarýný kýrýp daðlara çýkmasýna engel olmak mý yoksa "bende yaparým" mantýðýndan yola çýkýp bir çadýr satýn almak mý? Yeni evli olmalarý sebebi ile arkadaþý dul býrakmamak için gittim dünya para harcayýp kendime bir sürü þey aldým. Hem kendime hem de kocama :)))).Aldýklarýmý salonun orta yerine yýðýp bir güzelde eksik var mý diye kontrol ettim. Ýsmi sayýlanlar öne çýksýn ; çadýr , çantalar , botlar , uyku tulumlarý , matlar , ... diye uzadý liste ama sanki bir þeyler eksikti. Bu duygum hala mevcut , ama ne eksik bir türlü bulamadým.

Bu arada , biz ilk tatilde ( ki 4 gün kadardý) ; nereye çýksak diye düþünüp durur olmuþtuk. Malum , arkadaþýmýn kocasýnýn tepesine ekþimiþtim resmen. "Nereye gideceðiz?" diye. Adam önce direndi bir kaç gün , sonra daha fazla kaçamayacaðýný anlayýnca bir kaç alternatif koydu önümüze. Bunlardan ismi en güzel olaný seçtik bizde. Erikli ' ye çýkacaktýk , yol boyunca erik yiyecektik. (Mevsim itibari ile erik olmazmýþ ama bunu ancak yolda hiç erik bulamayýp söylenmeye baþladýðýmda izah ettiler.)

Gitmemize bir hafta kadar vardý , ben her gün bir eksik var mý diye dertlenip duruyordum. Bir yandan da , mangalý ve küçük yastýðýmý çantaya nasýl sýðdýracaðýmý düþünüyordum. Ekibin kalan kýsmý , oy birliði ile mangal ve yastýðýn bizle gelmeyeceðine karar verdiklerinde aðlamamak için kendimi zor tutmuþtum ama güçlü davranmayý öðretiyor hayat insana. Küçük yastýðým olmadan nasýl uyuyacaðýmý bile bilmiyordum ki.

Bu sýra zarfýnda , arkadaþým ve eþinin evinde ki diyalogda þu þekilde sürer gidermiþ:
-Emin misin Simten ' in dayanabileceðine? Ya yollarda baðýra baðýra aðlarsa. O çantanýn dolu olduðunda 15-20 kilo geldiðini biliyor mu? Yaklaþýk 10 saat o çanta ile dolaþacaðýný ve 4-5 saat yürüyeceðini söyledin mi?Bak , baþýmýza iþ açmayalým , istersen vazgeçelim.
-Yok , o karar verdi , gidecek bir kere. Eðer çok sorun çýkartýrsa köyde býrakýveririz kocacýðým.

Anlayacaðýnýz , ben heyecandan geceleri uykusuz kalýrken , adamcaðýzda bana karþý olan tereddütlerinden dolayý uyuyamýyor ve uyutmuyormuþ. Uykusuz geceleri devirdikten sonra kalan 2 günü , alýþveriþ yapmak ve liste kontrol etmekle geçirdik. Anlamadýðým bir baþka þeyde , ben ne almak istesem arkadaþýmýn kocasý " taþýyamayýz onu , boþ verin . almayýn sakýn" diye karþýma geçiyordu. Sonunda çantama çaktýrmadan 6-7 tane patates ve soðan atmayý baþarabildim. ( bunu hala yapýyorum , çünkü ateþte közlendiklerinde muhteþem oluyorlar ama artýk baþka birinin çantasýna atmayý akýl edebiliyorum. ).

Bu arada da , durmadan annemle savaþýyorum tabii. "Kýzým aklýný mý kaçýrdýn sen , en son aðaca týrmandýðýnda 6 yaþýndaydýn onda da düþmüþtün zaten , bak geceleri soðuk olur , kurtlar iner , bir yerlerinizi kýrarsýnýz ...." diye durmadan konuþuyordu. En sonunda anladý benim asla vazgeçmeyeceðimi ve bu seferde , akýllý damadýnýn tepesine bindi. " Bari sen uymasaydýn bunlara , aman oðlum aklýný baþýna topla ... " diye inledi durdu. Sonuç , telefonun fiþini çektik , cepleri de açmadýk yola çýkana kadar.

O çantayý ilk sýrtýma aldýðýmda , aslýnda hafif bile olmuþ diye düþünüyordum ama dakikalar yollarý geride býrakýrken , sanki çantanýn aðýrlýðý da kat kat artýyordu. Ýlk 4-5 saatten sonra , "keþke annemi dinleseydim , ne iþim var benim burada" deme noktasýna gelmek üzereydim ki fark ettim: Aslýnda oldukça baþarýlýydým. 2.sýrada yürümekteydim ve diðerleri söylene söylene geliyorlardý ardýmýzdan. Manzara muhteþemdi , yeþil burnumun dibinden baþlayýp uzanýyordu. Ýleri baktýðýmda sadece daðlar , aðaçlar ve gökyüzünü görmekteydim. Yoldaki su kaynaklarýnda durup suyu tazelerken , bir yandan da o buz gibi kaynak sularýnda elimizi,yüzümüzü , ensemizi , saçýmýzý , bacaðýmýzý ; yani suyun altýna uzatabildiðimiz her yerimizi yýkýyorduk. Çikolata ve þeker çantasýný taþýyan arkadaþ durmadan bir þeyler yediriyordu bize. Daðlarý aþýp yaylayý ilk gördüðümde inandým bu iþin altýndan kalktýðýma en sonunda.

Herkes þoktaydý , sýnavý geçmiþtim. Hem de , öyle ortayla , iyiyle falan deðil , pekiyi ile. Çadýrlar kurulduktan sonra tebrikleri kabul ettim. Kendime kocaman bir yudum kanyak hediye ettim ödül babýnda.

Sadece Daða çýkmaya baþlamadan önce dýr dýr etmiþtim çünkü , o da alýnacak ekmek sayýsý bir turlu yeterli gelmemiþti kulaðýma. Onlar 10 dedikçe ben 15 diyip duruyordum durmadan . Çok korkmuþtum , Allahýn daðýnda ekmeksiz kalacaðýz diye.(zaten çadýr kurulur kurulmaz , kendi payým olan ekmekleri hemen kaldýrdým çadýrýma.).

Mükemmele çok yakýn bir tatildi benim için , diðerleri içinse þaþkýnlýk verici. Sabahýn köründe kalkýp , ateþi yakýyordum . Suyu almak için dereyi geçmekte sanki bir ip cambazý gibi iyiydim. Suyu koyduktan sonra baþlýyordum odun toplayýp kýrmaya , kesmeye. Sadece yaþlý ve devrilmiþ aðaçlarý yakacak yapmam gerektiði öðretilmiþti arkadaþýmýn kocasý tarafýndan. Malum geceler soðuk ve karanlýk oluyordu.

Ýþte böyle bulaþtý bu mikrop kanýma. Bu kadar zevk alabileceðim bir baþka þey gelmiyor aklýma düþündüðüm zaman. Grubun içinde yaygýn olan kaný da þu : kondisyonum çok iyi , cesaretim fena deðil. Üþümediðim , aç kalmadýðým ve korkmadýðým zamanlar mükemmel bir kamp arkadaþýyým.( bunlar olmadý mý , ben bile kendime katlanamýyorum zaten .)

Ben kendimi tam hissediyorum artýk, sanki bir noksan parça yerini bulmuþ gibi .
Annem; her gittiðim yerden tek parça dönmeyi becerdiðim için mutlu ,
kocam; bana yolda gördüðüm yýlanlarla küçük bile olsalar oynamamayý ve üzerlerine basmayýp onlar geçsin diye beklemeyi öðrettiði için keyifli ,
Sorun yok yani :)

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler asivemavi
Gönderen: Simten K. Ataç / Ýstanbul/Türkiye
6 Mart 2008
Merhaba, býraktýðýnýz yorum için çok teþekkür ederim. 1999 da yazýlmýþ ve 2002 senesinde Ýz'e eklenmiþ bir yazýydý bu ve o günden beri çok yol kat ettim aslýnda :) Poþet ile þilte yapmak iþini bu kula akýl ettirdiðiniz için minnettarým size, artýk daha konforlu bir dað hayatým olacak her ne kadar bir kaç yýldýr zorunlu ara vermiþte olsam aklým hep yukarýda hep yukarýda... Sevgiler,

:: Doðayla olmak çok güzel bir duygu.
Gönderen: asivemavi / ege/Türkiye
2 Mart 2008
Doðayla baþ baþa olmak çok güzel. 24 yýldýr iþim gereði genelde daðlýk bölgelerde görev yaparým./Köy içmesularý ile ilgili bir iþim var./ Her daða çýkýþýnýzda performansýnýz biraz daha artmýþtýr, daha zinde olmuþsunuzdur ve hafta içleri yada iþ günleri çekilmez olur bu gibi alýþkanlýklar sonrasý. Hele büro hiç çekilmiyor. Size bazý ince noktalarý yazayým bari. Eðer gececi olarak konaklayacaksanýz yanýnýzda mutlaka poþet götürün. Yapraklarla veya otlarla doldurduðunuz bu poþeti üzerine bir bez örterek hem minder hemde yastýk olarak kullanabilirsiniz. Ufak bir sac ayaðý olmalý yanýnýzda birde mangalýn sadece ýzgarasýný alýn. Ve yabani hayvanlarý uzak tutmak için çöplerinizi devamlý gömün. Mangal kokusunun çakal, tilki v.s gibi hayvanlarý cezbettiðinide unutmayýn lütfen. Ýyi geziler diliyorum. Saðlýkla, güzellikle kalýn....




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hamam Sefasý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
14 Þubat Öyküsü - 4
Pegasos'un Kanatlarýnda Yaþamak
14 Þubat Öyküsü - 3
Sevginin Anahtarý
Sen, Ben ve Dolunay
14 Þubat Öyküsü - 1
Ýstanbul Boðazý'ný özlemek
Gönül Desenli Kilim
14 Þubat Öyküsü - 2
Ölümü Ýlanlarda Arýyorum.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Lanet [Þiir]
Hoyrat [Þiir]
Bazý Anlarýmdayým [Þiir]
Dönme Dolap [Þiir]
Tualin Düþü [Þiir]
Þehir&dað [Þiir]
Günebakan [Þiir]
Hayat Denklemi [Þiir]
Otogar Hikayeleri [Deneme]
Önyargýlarýn Gölgesinde [Deneme]


Simten K. Ataç kimdir?

bence , hayatlarýmýzýn sorumluluðunu elimize aldýðýmýz andan itibaren , suçlayabileceðimiz kimse kalmamýþ demektir. Sizce?


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Simten K. Ataç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.