..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Kâmuran Esen




4 Mart 2005
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...  
Ben söyledim, annanem yaþdý..........

Kâmuran Esen


Üç yaþýndaki bir çocuðun aðzýyla.


:EIFD:
Meyabaaaaa!

Benim adým Enes......Üs yasýmdayým.Yatcaz kalkcaz yatcaz kalkcaz, yas günüm olacak. Mum üflüzem. Sok seviyoyum mum üflemeyi. Bi aksam annemin mumlayýný da ben üfledim. Hepþini söndüyemedim. Sok uðyaþtým ama söndüyemedim, dudaklayým sýsladý. Sonya ösküymeye basladým. Annem bana su veydi, ösküyüyüm gesti.

Biliyoy musunuz, biþim efde heykes bi asayip. Hele annanem!... Basýmý oksayken “ aymut dafalý sosuðum” diyo. Boynum aymut sapý gibiymiþ, dafam aymut gibiymiþ ve annanem aymut dafalý sosuklayý sok seveymiþ. Yayamazlýk dapýnca da “deli dana ” diyo bana. Bi de annanem bana “essek dafalý sozuðum” diyo. Ama dýzayken deðil, seveyken diyo. Sisgi filmde bi tane esek döydüm ama ben o eseðe hiç bensemiyoyum. Annanemin beni neden “esek dafalý” diye sefdiðini anlamadým.

Adým Enes ama, daha sok adým vay benim: Nohudum, merzimeðim, sukulatam, goffetim, esek sýpam, bonzuðum, mafisim, balým, daymaðým falan.....Annem beni seveyken, öpeyken “ salak sozuk ” diyo........Ben salak deliðim, sok atýllýyým. Bi süyü tekeyleme esbeyledim. Annanemin tekeyleme defteyi vay. O okudu ben de esbeyledim.

Biliyoy musunuz, annanem þigaya isiyo. Balkona sýkýyo, iseyken. Ben de onun gibi sigaya isiyoyum þakadan. Dalemi sigaya yapýyoyum, aðþýma dötüyüp “ üf üf ” yapýyoyum. Ýþte o zaman annanem bana dýþýyo, “ Ayyy ! Ne kaday ayýp! ” diyo. Kendiþi iseyken biþ ona hiç dýþmýyoyuz ama.

Benim bi süyü havanlayým vay. Tedi, döpek, daplan, sanganyoz, doyun, duþu, davuk, hoyoþ falan. Hepþi düþücük. Sadece züyaffa büyük, bi de döpek. Annem paþaydan aldý...Ayabalayým da vay. Hem de tam iki sepet doluþu. Damyon, týy, minibüþ, otobüþ, tiyen...Vavi, þeþil, dýymýþý, sayý, beyaþ yenkli ayabalay....Maykalayýný bile öyyendim.Vogsaven, paþþat, meydeses. En çok da vogsaven ayabamý seviyoyum...Bi de sepseleyim vay. Ama onlar benim deliðmis, mugfaðýmýþýn süsüymüþ. Totames, soyan, mýçýr, pasates, dalatalýk. Mýçýrý yemek istiyoyum , yiyemiyoyum. Sünkü onlay pismemiþ.

Ben Gasalatayaylýyým.Výndan Dayým, Begiþtaþlý olayým diye bana sooook hediye aldý. Alþýn, ben yine Gasalatayaylýyým. En büyük zimbom!..Hem ben babama sok gol atýyoyum. Emel bebekley evde yokken. Emel bebek biþim efin altýnda uyuyo. Düyültü dapaysam Emel bebeðin babaþý bana dýzay. Ben ondan sok doykuyoyum.

Teletonla donusmayý çok seviyoyum.Teleton salay salmaz ben asýyoyum ama annem dýþýyo.” Teletona sen bakmaaaaaa! ” diyo. Ben de annem mugfakdayken annanemi ayýyoyum. Hem de hey gün döt bes defa...2’ye baþýnca annanem sýkýyo, 1’e baþýnca babam. Sayýlayý da biliyoyum. Kübba ablam öyyetti. Kübba ablamý sok seviyoyum. Hey gün bana toybok alýyo. Toyboklayýn isinden de oyunzak parsalayý sýkýyo. Annem de onlayý biyleþtiyiyo, oyunzak oluyo. Annem aytýk býkmýþ toyboklaydan . Dün kýþdý Kübba ablama .” Sakýn bi daha alma, býktým yapmaktan,” dedi. Ben de aðladým. Annem sok üþüldü aðlayýnca, “ Damam damam, Kübba Ablan gene alýy,” dedi. Zaten babam hey aksam toybok alýp detiyiyo bana. Unutuysa, aðlýyoyum aðlýyoyum....... Babam saysýya gidip Engin Abimden alýp deliyo. Bu aksam detiymezse, gene aðlayým, o da detiyiy. Aðlayýnca hey dediðimi yapay babam.

Annem bana zoyla süt isiyiyo. Ýsmek istemiyoyum ama, annemin okuduðu maþalý dinleyken, bi bakýyoyum süt bitmiþ. Beni dandýyýyo annem. Süt iseysem dok duvvetli oluymusum. Babam hiç süt ismiyo, dola isiyo; onun için ben onu hey güyeþte yeniyoyum. Sünkü dola isenley böle yeniliy .Babamý efde saklandýðý hey yeyden buluyoyum, babam beni his bulamýyo.

Bilgisayayda oyun oynamayý da dok seviyoyum. Gesen aksam annanemim bilgisayayýný boþdum...Annanem ” Bunu baþdasý yapsaydý, yakmýstým sýyasýný,” dedi. Bana hiþ dýþmadý. Annanem bana hiç dýþmaz...Onun düçücük düçücük, yenk yenk bonzuklayý vay. Hem de sok vay. Hepsi dolapta, dafanoslayýn isinde. Bi gün hepþini dolaptan sýkaydým, halýnýn üþtüne döktüm, biyazýný da sekmezeleye dolduydum, yine dýþmadý...Anneme, “Eðey bunu baska bi sozuk yapsaydý, dayaktan öldüyüydüm ,” dedi. Ben de sok güldüm. Bonzuklayý hey tayafa attým.Dafama bile doydum, sok domik oldum. Annanem güldü, sonya beni kuzakladý, “Sen dünyanýn en tatlý sosuðusun, ben sana nasýl dýzayým!” dedi. Nanaklayýmdan sapuy supuy öptü. Ben de elimle yüþümü þildim.

Aytýk uykum deldi. Sisimi yapýp yatýcam. Beþime delið, tulalate yapýcam. Annanem bana masal okucak uyuyken. Masal sabuk bitsin diye bazý yeyleyi atlayazak . Ben de ona “ Hayýy annanne hayýýýýýýýýýy ! Öyle deliiiiið! ” dicem. Beni dimse dandýyamaz. Sünkü sok büyüdüm. Hem o masallayýn hepþini esbeyledim. Teloðlan’ý, Pamuk Piyenses’i, Odunzunun Sozuklayýný eþbeye biliyoyum.

Simdi yatmaya didiyoyum. Hadi iyi deceley!









.Eleþtiriler & Yorumlar

:: þok þekeyyy!!!
Gönderen: Derya Çölkesen / Ankara/Türkiye
14 Þubat 2006
Çocuklar ve bebeklerle çok yakýndan ilgili biri olarak diyebilirim ki onlarý gerçekten çok iyi tanýyor ve duygularýný çok iyi aktarabiliyorsunuz. Tebrikler...

:: Zamanda Yolculuk Yapmýþ gibi
Gönderen: Mehmet OZSARAC / Gaziantep/Türkiye
22 Haziran 2005
Kamuran Haným, Bir eser bir çocuk aðzýyla ancak bu kadar yazýlabilir.Sanki,zamanda yolculuk yapmýþ da 3 yaþýna tekrar dönüp bu eseri yazýp tekrar günümüze dönmüþsünüz gibi.Gerçekten çok baþarýlý. K U T L A R I M.....

:: ...
Gönderen: Nilay TOÐRUL / Ankara/Türkiye
15 Mayýs 2005
Öyle güzel yazmýþsýnýz ki okurken gözlerim dolu... Tam olarak neden bilemiyorum ama öyle çok etkilendim ki... Enes büyüdüðünde de ayný saflýðý, temizliði taþýyacak gibi, gözleri ýþýl ýþýl bakacak gibi, sanki burada yanýbaþýmdaki ufacýk çocukmuþ gibi okudum satýrlarýnýzý... Teþekkürler, çok teþekkürler...

:: :)))))))
Gönderen: Tayyibe Atay / Bolu/Türkiye
10 Mart 2005
pes doðrusu!..bir çocuðun ruhuna girip onun aðzýndan olaðan gibi görünen þeyi,olaðanüstü anlatabilmek....her babayiðitin baþaracaðý þey deðil!.. kutluyorum sevgilerimle.ikinizi de öperek...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Her Gün Kayýptayýz
Ne Olacak Bu Memleketin Hali?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.