..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Yumuþak olma ezilirsin, sert olma kýrýlýrsýn." -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > EBRU AKGÜN




8 Mart 2005
Yoksayma...  
EBRU AKGÜN
Biz güvenli arabalarýmýzda evlerimize giderken, yol kenarýnda travestiler vardý ve biz kafamýzý çevirip bakmayacak kadar kanýksamýþtýk onlarý, belki de yoksaymak iþimize geliyordu.


:BBIE:
Biz güvenli arabalarýmýzda evlerimize giderken, yol kenarýnda travestiler vardý ve biz kafamýzý çevirip bakmayacak kadar kanýksamýþtýk onlarý, belki de yoksaymak iþimize geliyordu. Bir taksi þöförüyle pazarlýklarýný izlerken, aklýma faili meçhuller geldi. Ailesiz, evsiz bu insanlara birþey olduðunda, yokluklarýný kim hissediyordu? Ya da yýllardýr görüþmedikleri aileleri geliyor muydu cesetlerini teþhis etmeye ve tanýyorlar mýydý oðullarýný, þuh bir kadýn kýlýðýnda da olsa? Ya da herzamanki yoksaymýþlýklarýný koruyup kýpýrdatmýyorlar mýydý bi taraflarýný? Bu insanlar bunu hakedecek ne yapmýþtý? Ýstanbul muydu gerçekten herþeyin suçlusu? Kendi mazbut kasabalarýnda hepsi birer namus timsali olanlar, buraya gelince deðiþiyor, cinsiyet, kimlik ya da en azýndan kiþilik deðiþtiriyor ve semerinden boþanmýþ gibi saldýrýyordu etrafa. Ve bir yýlbaþý akþamý Ýstiklal Caddesi’ne çýkýp bir kaç turistin orasýný burasýný mýncýklýyorlardý kameralara bakarak. Bizler yine güvenli evlerimizde ilk önce kanýmýz donarak, sonra da orada olamadýðýmýza þükrederek seyrediyorduk olanlarý. “Bunun sonu ne olur?” diye bir soru gelse de zihnimize kara bir leke gibi örtüyorduk üstünü ve devam ediyorduk sýnýrlý, sorumlu yaþamlarýmýza, biraz daha seyrek çýkarak Ýstiklal Caddesi’ne.

Belki de tek suçlu aradaki uçurumdu, bu uçurumu kuranlar ve muhafaza edenler. Suçlu kimdi, devlet mi, yoksa Ýstanbul’lular mý açmýþtý arayý farkýnda olmadan? Belki de televizyon? Bütün dünya popüler disko parçalarý eþliðinde yarý çýplak dansederken, Ýstanbul da almýþtý nasibini. TV denen mucizeyle bu görüntüler Anadolu’nun en ücra köy evine bile ulaþtýðýnda, ilk yaptýklarý utanarak kanalý çevirmek olmuþtu belki de. Sonra kanýksamýþlardý biz gibi, bilselerdi keþke seyrettikleri biz deðildik aslýnda. Çok küçük bir kesimdi, dikkat etselerdi göreceklerdi, hep ayný yüzlerin döndüðünü ekranlarda, etmediler. “Ýþte Ýstanbul” diye bir düþünce saplandý kafalarýna, sefahat ve zevk alemi. Ýnsanlar yiyip, içip, zevkte sefadaymýþ gibiydi görüntülerde. Ýstanbul zývanadan çýkmýþtý sanki. Gençtiler, çocuktular, yasaklarla büyümüþlerdi, içlerinde kopan fýrtýnalara tercüman gibiydi Ýstanbul. Buraya gelmeli ve kendi paylarýna düþeni almalýydýlar. Geldiler... Akýn akýn, oluk oluk aktýlar Ýstanbul’a... Akraba evlerinde, ücra otel köþelerinde kendilerine yer etmeye uðraþtýlar. Zordu hayat, televizyonda gördükleri gibi deðildi, hatta ilgisi yoktu seyrettikleriyle. Evet ýþýl ýþýldý Ýstanbul, TV’de gördükleri yerler gerçekti, ama oralara ait deðillerdi, týpký bizlerin de ait olmadýðý gibi. Ama onlar ait olmak istiyorlardý, bizim görmezden geldiðimiz bu sanal dünyaya. Olmadý, kýyýsýna bile yanaþamadý çoðu. O zaman nefret ettiler belki de. Nefretlerini kusmaya baþladýlar tüm Ýstanbul’a. Biz de onlarýn gözünde TV’de mýncýkladýklarý turistler gibiydik artýk. Bütün turistler nasýl ahlaksýz, fahiþe v.s. ise bizler de öyle birþeydik iþte gözlerinde. Suçumuz sadece farklý olmaktý, ama bu onlarýn sandýklarý gibi bir fark deðildi. Umursadýklarý da yoktu zaten artýk, yenilmiþ, hýrslanmýþlardý. Ýstanbul her geçen gün biraz daha geliyordu üstlerine. Çaresizlikle saldýrýrýyorlardý onlar da. Gün geldi, 10 küsur yaþýndaki bir kýz çocuðu olup bankadan milyarlarý çaldýlar, gün geldi trenden gencecik bir çocuðu cep telefonu uðruna itip öldürdüler ya da nöbete giden bir hemþireye saldýrdýlar... Hiçbir deðer yargýlarý kalmamýþtý, kaybedecek birþeyleri de. Tinerci, travesti, fahiþe, dilenci, kapkaççý, soyguncu olmuþlardý. Bizim yaptýðýmýz tek þeyse güvenli sýðýnaklarýmýza çekilip olanlarý izlemek, sanki çok uzaðýmýzda yaþanýyorlarmýþ gibi ve her geçen gün daha tehlikeli olan Ýstanbul sokaklarýndan biraz daha mahrum etmek kendimizi. Ýstanbul mu, o her zamanki gibi maðrur ve sessiz, olanlarý izlemede... Ne vefa, ne insanlýk örneklerini, mutlulukla izleyen sokaklarýnýn suratý asýk, o da mutsuz bizler gibi, kimbilir belki içinden “Bugünleri de mi görecektik..” diye geçiriyordur...

En güzel günbatýmý Ýstanbuldadýr.
Ýstanbul’da ne var deme.
Ýstanbul’da ne mi var?
Ýstanbul’da Ýstanbul var.

Not: Ezbere bildiðim bu þiirin yazarýný bilmiyorum, lütfen bilen varsa bana da bildirsin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Seçimler ve Yaþamlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Babam...
Sokak Kedileri
Markiz Pasajý
Niçin Yazýyoruz?
Taksi...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Güvercin [Þiir]
Orhan Veli Ýçin... [Þiir]


EBRU AKGÜN kimdir?

Bir Ferhan Þensoy müridiyim. Yaþadýðýmýn bilincindeyim ve bunu kanýtlamak için de kendimi bildim bileli yazmaktayým.

Etkilendiði Yazarlar:
FERHAN ÞENSOY, AZÝZ NESÝN, ORHAN VELÝ KANIK


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © EBRU AKGÜN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.