..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ne elbiseler gördüm, içinde adam yok, ne adamlar gördüm sýrtýnda elbise yok." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Kâmuran Esen




24 Mart 2005
Fatma Nine ve Gelinleri...  
Kâmuran Esen
Mudurnu aðzýyla yazýlmýþtýr.........


:AIDJ:
Merhaba Çocuklar Merhaba!

Gelinlemi annadýverecedim þinci(þimdi) size. Annadýn(anlatayým da) da aycýk ferahlayýn bayrý (bari). Ýçimde kalýp kulunç olacaðýma, annadýverim de gülünç olu’m:

Ahhh gelinler ah!......Allah böne (böyle) gelinleri kimselere vemesin, beni yakdý, kimseleri yakmasýn. Hiç bi iþe yaramazla...Ýkisi de süs gözeli, ikisi de iki gazýk. Ýsde kazma den (deyin) , isde kazýk. Hem de hiç yontulmadýk. Boyanýp boyanýp gezerle, ayaðý yanýk tazý gibi. “ Göz derya, seyir bedava,” derle ye, iþde öne ( öyle ).

Ýþ güç omayýnca, yiyip içip yatýnca saðlýklarý da yerinde. Çaksanýz yere gire ikisi de, çivi gibile. Analarý ikisini de gadir gecesi doðurmuþ besbelli. Yidikleri önnende(önlerinde), yimedikleri arkalanda. Unna (onlar) sefa sürmeye gemiþle dünyaya, ben sürünmeye. Allah’ýn adaleti yok menemme(galiba) . Töbosun canýmdan bezdirdile. Ölün(öleyim) deyon, ölemeyon. Rahmetli, öteki dünyada beni bekleyip duruyo zatý(zaten). Genç yaþýmda, beni bu delilernen godu da gitti. Ölüp yanýna gidince, yakasýndan tutacayýn...Seni burda bekleyen biri mi vardý da, onca acele ettin ölmeye, deceyin...Töbe töbe...Bu dilinen, cayýr cayýr yakacakla beni öteki dünyada. Yaksýnla bakam. Bu dünyada yandým zaten, varýn bi de ötede yanayým. Alýþtým nasýl olsa.

Aþþama gada(kadar) seyidiyon (koþuyorum, çalýþýyorum) , ayaðý yanýk tazý gibi... Yemek, bulaþýk, iki torun; seyit baka'm seyit(koþ). Bi iþin ucundan dutuverin deyen yok. ” Oðlan doður, kýz doður; seleyi yine sen götür,” hesabý. Gelinlen ikisi de çalýþýyo. Yapdýklarý iþ de, bilgisayar baþýnda bir iþ. Ottuklarý (oturduklarý) yerden para gazanýyolla. Bicik elleri çalýþýyo. Bi þu taþa bas, bi bu taþa bas, al parayý......Sabalin (sabahleyin) gakmalana (kalkmalarýna) gahvaltýyý hazýlleyon, öðlen gemelene (gelmelerine) yimek biþiriyon. Aþama gene öne (öyle) . Prensesle gibi elleni ýccak (sýcak) sudan soðuk suya sokmeyolla. Allah rýzasý uçun bi ”eline saðlýk” deyen yok........” Buðday ekmeðiniz yoksa buðday diliniz de mi yok?” be geberisicikle!

Yetiþemeyon iþlere. Gafa kâadý( nüfus kâðýdý) esgidi. Yaþ yetmiþe dayandý.Gece yatakta yorgunlukdan ayaklamýn altý alaf atýyo. Cayýr cayýr yanýyo. Ayaklamý gocak (koyacak) yer bulameyon. Çarpýn bakam çarpýn. Geþliðimde etdiyallara hizmet ettim, þinci etdiyalladým geþlere (gençlere) hýzmat ediyon. Þu yaþa gedim, ta(daha) bi hazýr sufraya oturamadým Allah sizi inandýrsýn.

Torunna da bem (benim) baþýmda. Gaç parçaya bölünün ben? ....Þinciki çocukla da hiç laf annameyolla ký! Gocaman þeylen(þeylerin) hakýndan gelemeyon. Aþam(akþam) analaný, bubalaný görünce guzu gibi oluyolla. Gündüz bana yapýyolla yapacaklaný . ”Allah’ ýn sevmediðini peygamber sopaynan kovalarmýþ,” dedikleri gibi. Yalýn ayak çama çýkaddýrýyola beni. Barmak gada (kadar) çocuklan bile gücü bana yetiyo. Ölün de gurtuluverin. Allah bile unutdu beni. Ne canýmý alýyo, ne þifa veriyo.

Geçen gün bizim gonþu (komþu) Ayþe Aba, “ Gelinlenizin ikisi de pek gözel,” deyo . Hýh! Allah sadece gözellik vereceðine, aycýk da akýl-fikir vereydi ne varýdý? Bi gözelliðinen oluvese. Gözellik garýn doyurmeyo....Ýnsanýn huyu gözel omalý, huyuuuu...” Elle deliyi mumnan ara, bizde bacadan akýyo.”...Yüz gözelliði hamamdan eve gadarýmýþ, huy gözelliði urumdan þama gadarýmýþ. Atalamýz ne gözel sölemiþle. U atalamýzýn aðzýný öpüm ben.

Baký n’odu bi gün: Þinci (þimdi) gelinle gýnaya (kýna gecesine) gidecekleeeeeeeee....Hazýllanmýþla yokarýda, endile aþaaaa. Ah bi de bakdýysam, ikisi de dapdaracýk bire pantul (pantolon) geymiþle. Pantulun içinde debildeyemeyolla (kýmýldayamýyorlar) , u gada daracýk. Ýslah(adeta) düdük gibi. Her bi yerleri besbelli. Kazakladan memeler dömelip duru; galçala dersen, yörüdükçe saða sola gidip geliyo. Adým atameyolla dar pantulun içinde, yeni yürüyen çocuk gibi . Saçla dersen kirpi gibi, gýsacýk. Bem (benim) oðlanlan saçlarý unnankýndan (onlarýnkinden) uzun töbosun. U dar pantullara nasýl sýðmýþla bilmen. Gýnaya( kýna gecesine) pantulla gidili mi? Gözel bi þe geyin. Pantul dediðim de kot, gabuk gibi, soluk bi þey. Bem (benim) tatta (tahta) bezimden çikin.

Ööööne adamlarýnan yarýþ ediyolla. Adamla pantul geye, bem (benim) gelinle de pantul geye. Adamla ciðara içe, bem gelinle de ciðara içe. Adamla gýsa saçlý geze, bem gelinle de......Adamlan yapdýðý her þeyi yapmaya mecbur musunuz? .....O pantullarý çýkaddýrýp bi etek geydiremedim ikisine de. Ööööne (o vaziyette) gitdile. Gocalarý goca del (deðil) gukla. Allah bem( benim ) oðlanlara gocamanca birer gafa gondurmuþ gövdenin üstüne emme (ama) , gaç para? Ýçi boþ boþ!...Salýveriyolla orta yere gelinleri...” Goyve deliyi, seyretsin Bolu’ yu.”...Bu gelinleri bu hale, oðlanlarým getirdi zaten . Zamanýnda þýmartdýla karýlarýný, þinci de söz geçiremeyolla. Sizin anlayacaðýnýz, “Öðe öðe öküz ettiler, boynuzlarýný dokuz ettiler.”

Oðlanlar zaten kendi hevasýnda. Yi, iç yat. Oh!....” Kendileri hasýrda, gözleri Mýsýr’ da.”...Zaten onlardan goca osa (olsa) nepa (ne yapar) !........ Gelinle birece (birer tane) yular dakmýþla ikisine de, yedip durulla bem salak oðlanlarý. Garý aðýzlý ikisi de. Garýlarýnýn aðzýna baka durulla. Ana nepiyon, demezle bi güne bi gün. Bu gelinlen sana bi faydalarý yok, yoruluyon, demezle. “ Yaz’ a çýkardýk danayý, beðenmez oldu anayý,” misali. Evlenip gelinlen goynuna girince analaný (analarýný) unuduvedile...” Ekdiðimiz nohutla, leblebi odu da, baþýmýzda þakýrdeyo,” iþte........Hayýrsýzla ! Uysam (oysa) haram süt de vemedim. Ne taksiratým var Allah’a bilemeyon.

Ses çýkarmayýn deyon emme(ama), ses çýkarmaya çýkarmaya sabýr daþýna döndüm. Emme (ama) çatlecan bi gün. Bakam(bakalým) ne vakýt....Yokarýda Allah va. Hepsini görüp duru. Ettikleni bululla inþallahhhh! Hem de bulsunna. Bana ettiklenin on katýný bulsunna.

Sizde hevadisle iyi mi? Ýnþallah iyidir. Hepiciðinize selâm ederin.....Hasda olup da yatagalmazsam, gene yazarýn. Allah hepinize iyi günne vesin...........Ah Ah! Bizim günümüz geçdi kör- topal. Siz bayrý (bari) gözel günne (günler) görün. Hoþcagalýn.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Oðlan doður, kýz doður; seleyi yine sen götür!
Gönderen: Deniz UTKU / Ýstanbul/Türkiye
1 Nisan 2005
:))) bu yeni gelinler böyle Fatma Nine, yapacak biþey yok...

:: ....................
Gönderen: ömür perdahçýoðlu / Bolu/Türkiye
29 Mart 2005
deyzecim ah pek gözel yazmýþýnýz...sizin galemizden olduðu ösed belli...bem arkadaþla bi okusunla vallaha bi ta galdýraman pilgisayarýn baþýndan..ullara gemek isteyon emme gader gýsmet ..bu yanlara da siz buyrun :) .galýn saðlýcaklan.......




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Her Ayýn 28'i ve Kayýnvalidem
Fatma Nine'nin Mektubu
Üþüyen Ve Aðrýyan Sol Ayaðým
Ýzedebiyat Hastalýðý, Teþhis ve Tedavisi - Yeni Düzenleme
Evli Bayanlara Öðütler
Mudurnulu Fatma Nine Jimnastiðe Gidiyor
Kayýnvalidem Bir Ömür - 4
Ya Bakan Olucam Ya Baþbakan / Mizah
Sinir Olduðum Tipler - 1

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.