..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin ölçüsü ölçüsüz sevmektir. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Doða ve Uzay > Mehmet Sinan Gür




3 Þubat 2002
Nuh Tufaný  
Mehmet Sinan Gür
Nuh Tufaný diye bilinen dünyanýn geçirdiði felaketlerden biri üzerine.


:EAGE:
Mezopotamya’da arkeolojik kazýlar yapýlmadan önce insanlýk tarihinden söz eden en eski yazýlý metin Tevrat idi. Kazýlarda çivi yazýsý denen bir yazý çeþidi ile kil üzerine yazýlmýþ binlerce tablet gün ýþýðýna çýkarýldý. Çeþitli dönemlerde yazýlmýþ yazýlar dönüp dolaþýp yalnýzca bir uygarlýða dayanýyordu: Sümerler. Yazýlarýn dilinin çözülmesinden sonra anlaþýldý ki Tevrat’ta sözü edilen olaylarýn bazýlarý farklý bir yorumla, ondan çok önce kil tabletler üzerine de yazýlmýþtýr. Bu olaylardan biri Tevrat’ta Nuh Tufaný olarak geçen felakettir.

Kil tabletler zamanýnýn önemli olaylarýný kayda geçirmek ve sonra gelecek nesillere, yani bize duyurmak için kullanýlmýþ. Bunlarýn bir kýsmý Gýlgamýþ Destaný olarak bilinir. Ölümsüzlüðü arayan yarý tanrý olan bir kral çýktýðý yolculuðun sonunda ölümsüzlüðü bulmuþ olan Utnapiþtim isimli bir kiþi ile tanýþýr. Bu kiþi Tevrat’ta adý Nuh olarak geçen kiþiden baþkasý deðildir. Utnapiþtim ona yaþadýðý tufaný anlatýr.

Anlattýðýna göre, insanlarýn yaptýklarýndan hoþlanmayan bir tanrý onlarý yok etmek ister. Diðer tanrýlarý da ikna eder ve hazýrlýða giriþir. Fakat tanrýlarýn içinden bir tanesi öyle görünse de buna razý olmaz. Gider Utnapiþtim’e haber verir. Ona bir gemi yapmasýný ve içine her canlýdan bir çift almasýný söyler. Utnapiþtim tanrýnýn tarif ettiði þekilde gemiyi yapar. Canlýlarý doldurur, tufan olur, her yeri sular kaplar, gemidekiler kurtulur ve Aðrý Daðýnda ayaklarý topraða deyer.

Gýlgamýþ Destaný Akadca yazýlmýþ çok eski bir yazý olmasýna karþýn sözünü ettiði tufan ondan çok daha eski bir zamanda olmuþtur. Toprak altýna gömülmüþ uygarlýklar zamana göre yukarýdan aþaðýya doðru dizilirler. Yani yakýn uygarlýk üstte, eski uygarlýk daha derinlerde olur. O yüzden Gýlgamýþ destanýnýn önce bulunmasý yadýrganmamalýdýr.

Kazýlarýn devam etmesiyle bulunan daha eski tabletler tufan hakkýnda daha iyi bilgiler verdi. Bu iþle uðraþan kiþilerin tahminine göre tufan M.Ö. 13000 yýlý civarýnda gerçekleþti. Zekeriya Sitkin isimli Sümerolog’un yorumuna göre sözü geçen tanrýlar, dünyaya dýþarýdan gelen yüksek uygarlýk sahibi canlýlardan baþkasý deðildi. Tufan ise onlarýn engelleyemediði fakat olacaðýný önceden bildikleri doðal bir afetti.

Bu afet nasýl oldu? Dünyanýn birçok kez buzul çaðý geçirdiði bilimsel bir gerçektir. Buzul çaðlarýna dünyanýn çevresinde dönüþ ekseninin 25 derece yatýk olmasý ve bu eksenin 18000 yýllýk periyotlarla yalpalamasý gösterilir. M.Ö. 13000 yýlý son buzul çaðýndan çýkýþ tarihi olarak kabul edilir. O yýllarda dünyada buzlar þimdi olduðu gibi süratle eriyor ve suya karýþýyordu. Antartika kýtasý üzerinde, kalýnlýðý yaklaþýk 5 km olarak tahmin edilen buzullardan bir kütle bir med-cezir olayý sýrasýnda düþünülemeyecek kadar kýsa sürede denize kaydý. Bu olay devlerin devi diyebileceðimiz o güne kadar görülmemiþ büyüklükte dalgalara neden oldu. Güney kýyýlarýndan baþlamak üzere hemen hemen bütün dünya sular altýnda kaldý. Bu durum bir yýl kadar sürdü. Aðrý daðýna yönlendirilen gemi içindekiler kurtuldular.

Mezopotamya’da yapýlan birçok kazýda bir uygarlýðýn temelleri ortaya çýkarýldýktan sonra kazýya devam edilirse yaklaþýk 4m kalýnlýkta bir toprak yýðýnýndan sonra yeni bir uygarlýk kalýntýsýna ulaþýldýðý söyleniyor.

“Ah! Tabi. Tufan!”

Kaynak: Eski Ahit (Tevrat), Gýlgamýþ Destaný, 12. Gezegen.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gizemli Mýsýr - Tek Tanrýlý Firavun Akhenaton
Müzik - Eþkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz
Yeni Bir Vatandaþ Tanýmý 2
Ýnsan Neden Sanat Yapar?
Kitap - Martý Jonathan Livingston
Kitap - Suyu Arayan Adam - 1
Neanderthal Ýnsaný
Google Earth - Moskova'da Bir Araþtýrma Öyküsü
Antakya’da Bir Çiftlik ve Ýzlenimler
Orhan Gencebay Trt1'de

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.