..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn her aný hakkýný ister. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Post-Modernizm > ÖzgeCan




2 Nisan 2005
Sn 2 (Bin) +v  
Tüm hayatkârlara bergüzâr...

ÖzgeCan


“Armut piþ, zarlar hep düþeþ onlar’a.. ama niyeyse, bizim ebediyen altý kapýya alýnmýþ edebi bir yalnýzlýðýmýz var...”


:HEIG:

Manzarasý kýrýk bir pencerenin gerisinden okuyoruz hayatýn silik haritasýný. Alengirli coðrafyamýzda sýð yükseltiler, tarihimiz okunaksýz, beþeriyetimizi bok götürüyor... Aldýðýmýz her nefesten havayla iletiþim vergisi kesilirken.. sustuðumuzu konuþamýyoruz artýk; gördüðümüze bakmayý reddetsek de, gözleri kapalý, yapamýyoruz. Dikiþ tutmuyor sökük umutlarýn rötarlý yamalarý. Yüreðimizin dekoltesinde iki yakamýz bir araya gelmiyor. Hep 2-1 yenik terk ediyoruz sahamýzý. Hakeme gözlük istiyoruz, tanrýdan istifa.. her sene bir alt kümeye düþüyor birtakýmlarýmýz!

Daðýna küsmüþ tavþan sendromuyla ýþýðýndan istifa etmiþ Güneþ gibi... yarýnlarýmýz karanlýk, yarýmlarýmýz soðansýz.. çocukluðumuz kocaya kaçmýþ, gençliðimiz kocamýþ, abis yalnýzlýklarýmýz müebbet bir kuluçka döneminde ruh kümeslerimizde. Öfkelerimiz dahi hep kendine batýrýyor çuvaldýzý, iðnelerimiz nostaljik plaklarýn sýrtýný kaþýyor. Kötü yola düþmesinler diye acýlarý bile evlat edindik biz, ama bütün yollar Doðu Roma’ya çýkýyor. Herkesin sýrt çantasýnda Brütüs marka, çok amaçlý bir ihanet mutlaka bulunuyor.

Gölgelerine saklanan birer hayalet sanki insanlar... Çelik alaþýmlý plastik bedenleri, yedek parça garantisiyle, hiçbir namussuz geceyi yarý yolda býrakmýyor. ‘Boðuluruz’ korkusundan denizi bile hayal edemeseler de, dümen köþkünde hep onlar eðleþiyor. Kýçý kýrýk bir-iki bakýþa ters takla atan yürek cambazlarý, köþebaþlarýnda aç rezervuar köpekleri gibi dövüþüyor. Gösteriler ucuzladýkça, biletler eþantiyon yerine, kalleþlik listeye ilk sýradan girip kapalý giþe oynuyor.

Tehlikeli iliþkilerde dublör tutmayý kendimize yediremediðimizden, malulen emekli ediliyoruz düþlerimizden, tazminatsýz, amortisiz... Ýlkel sanrýlar derinlemesine parselledi amorf afâkýmýzý; mýzraklarýn ucunda aþkýn kelleleriyle yürüyor onun bunun kafatasý avcýlarý! Metroseksüel Indiana Jones’lar sarmýþ dört yanýmýzý, bâkir duygular zührevi hastalýk muamelesi görüyor tutku koridorlarýnda.

Baðýmsýzlýðý tanýnmayan demirperde bir ülkenin pahalý baþkenti insanlýk... Tam da Ýpek Yolu’nun ticaret beþiðini sallayan bu kent, kalabalýk yalnýzlýklarýyla meþhurdur ve geçimini ihanetle saðlar kendilerine dokunmayan yýlaný koyunlarýnda besleyen halký. -ki ayný ihanet, metresidir aþkýn, tatminsiz ihtiras akþamlarý!

erken çöken yaþlýlýk... prematüre aþklar... antifriz katýlmýþ kanlar... astiðmat göz dizimleri... suretsiz söz düþümleri... ketum kalp atýþlarý... raf ömrü dolmuþ anýlar... turþusu kurulmuþ acýlar... stepne dostluklar... anestezik vücutlar... kendini kanýksayan kimlikler... sorumsuz yükümlülükler... penaltý kokan insanlýk soneleri... ... ... ... ...
Nicedir yaþamak, saðdan-sola, yukarýdan aþaðý sözlüye kaldýrýyor deneyimlerimi. Son zamanlarda hayat korkutuyor, beslemiyor, solumuyor beni...

Zararýn neresinden döneriz, kârýmýz kaç karýn doyurur bilmiyorum; yine de “kendinize gelin!”, diye baðýrmak istiyorum gözlerim aðlama moru, dudaklarým kupkuru.. oysa adý yalnýz halk öykülerinde geçen “kendiniz” neresi, hiç kimse hatýrlamýyor!

“Hey, yürek ressamý! Senin hayata çizdiðin platonik resimler ancak entellektüel geometriden sýnýf geçer. Sen biraz yazý saçmala istersen... Boþver, insanlýðý sen mi restore edeceksin? Üzümünü sorma, yaþa gitsin!” dediler. Yaþadým.. gitmiyor....

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: :))
Gönderen: A.OZAN / ISTANBUL/
22 Mart 2008
Uzun zamandýr bu kadar keyfilenmemiþtim okurken ..

:: enfes deðil
Gönderen: dara mukrioðlu / Van/Türkiye
30 Eylül 2005
Buna nefis demek yeterli deðil tabi. Alýþageldiðimizin dýþýnda, çocuk ruhu ile bilegliðin buluþmasý gibi bir þey. Dönüp arkaya bakarken ilerisinide gösteriyor adama. Hatta ademlere dünün ve yarýnýn ademlerine. Dünün ademleri görmeyecek bu yazýyý ama bu gün ve yarýnýn ademleri okuyacaklar, durup düþünecekler. sadece düþünecekler mi? Hayýr hem düþünecekler hem de damaklarýnda sevgiye giden bir tat bulacaklar.Daha çok sevmeyi anlamaya çalýþacaklar. Ben tekrar tekrar okuyacam. Ezberim güçlü deðil yoksa ezberleyecektim. Eline saðlýk diyelim. ama bu sadece el iþi deðil. Bu yürek iþidir. yüreðine saðlýk... bu yürek hep çarpmalý.... bu yürek daha çok kelebeðe gebedir...

:: HBÞ...
Gönderen: Ersin Karahaliloðlu / Ýstanbul/Türkiye
7 Temmuz 2005
Hiç bir þey... ( Umarým bu notumu alýrsýn. Gerisini sen tamamla þimdi benim yerime biri konuþsun istiyorum???)

:: hani diyorum...
Gönderen: buz_lale / Ýstanbul/Türkiye
8 Mayýs 2005
hani diyorum birileri yazýyor, gönlüm rahat dur.. hani diyorum, bu kadar yazýlýr, bu kadar keyifli okunur... zaman yokluðundan yakýnýrken, ivmeli adýmlarla yazanlarda kendimi bulmaya çalýþýyorum, kim bilir, belki bir kimlik bunalýmýdýr yaþadýðým, ama yine de seni görüp sakinleþiyorum.. birileri yazmýþ senin yerine, sen þimdi sadece çalýþ diyorum... ama bu gönül rahatlýðýný verene de saygýlar sunmak gerek... þimdi seni okuduðum için mutlu olduðum kadar "beni okuduðun için" gururluyum hanýmefendi!... inanýr mýsýn bilmem, ama kendine birini yakýn hissettiðinde "ruhlarýnýz yaratýlýrken yakýnmýþ birbirine" derler... ruhlarýmýz yakýnmýymýþ, uzak mýymýþ daha önceden ruh var mýymýþ bilmem.. ama ben seni sevdim... bundan böyle buralardayým... þimdi yaþamaya devam...

:: Her bir sözün okyanus...Su kürede kulaç attým nef
Gönderen: Soner Demir / Ýstanbul/Türkiye
3 Mayýs 2005
Mikroskopla bakýnca ,iliklerimize deðin bizi resmetmiþ bir yazarla onurlandýrýldýðým için yeniden doðdum sanki .Resmedilen bu resital tek kiþilikti ama ringde hepimiz kendimizi gördük . Normal bir retinanýn göremeyeceði bir resimlik anlardan patent hakký yüreðine ait olan yazýlara ... Renkli fakat pas tutmuþ bir acýyla baþým saða düþtü , misafir bir damla yaþla .

:: internet fukarasý ben
Gönderen: kuzey darýca / Ýstanbul/Türkiye
19 Nisan 2005
mailde bulk mesajlarda ismin var, mail attýn mý onuda bilmiyorum ama , ama ben bulk msg ne onu da , bilmiyorum , facia !!! ulaþmayan mail anlamýna mý geliyor yoksa ne? insan bu kadar mý salak olur dimi? neyse miþan zorbieve yorum yaz eðer ulaþmak istersen , saðgörüden uzak dur, "william blake"in masumiyet þarkýlarý 6:45 ten çýkalý aylar oluyor haberin var mý?

:: ben okuyamý--yorum
Gönderen: kuzey darýca / Ýstanbul/Türkiye
7 Nisan 2005
dýþýmdaki içsel metinlere körüm , bunun mahçubiyetini de yaþýyorum, seni uzun aradan sonra yazmýþ ( çoðalmýþ ) görmek samimi bir takipçilik itirafýný da getiriyor, okuyamamama raðmen buralarda olmaný istiyorum bencilce, sanki birgün biri bana sataþacak ve sen ablalýk yapacakmýþsýn gibi... ilgin ve sevimliliðin için mersi

:: Demekki...
Gönderen: Boran Kalay / Ankara/Türkiye
7 Nisan 2005
demek ki benim de formatlanmaya ihtiyacým olabiliyormuþ be cancan bu yazýda aynen onu yaptý herhalde galiba sanýrsam. hani 2005 umut doluydu burçlarýmýz için ki tamda burçlarýmýz deiþti umutlar eski burçlara kaldý. yediðimiz sigara böreklerinin devamý burda ve sanýrým bu sefer iyi bir amaca hizmet edecek. bide ben DARTÝ iyileþsin sigarayý býrakcam... saol cancan sevgi dolu anlaþýlmaz sanýlan yüreðini inatla benimle paylaþtýðýn için

:: Çarpýcý... (!)
Gönderen: S.Aylin Antmen / Ýstanbul/Türkiye
7 Nisan 2005
bâkir duygular zührevi hastalýk muamelesi görüyor tutku koridorlarýnda.......

:: topladým da "7" etti :)
Gönderen: Burcu Yýldýzer / Ankara/Türkiye
5 Nisan 2005
Sözlerin sendelemiþ yüreðin gibi... Yine de Senin adýn "yaþam" cankuþ, varoldukça konuþmaya, yazmaya devam et. Gecelerimizi isyandan, okkalý küfürlerden, "S" harfine kitlediðimiz isimlerden bizi bizsiz beni BEN'SÝZ býrakma. Bu yýl da öylesine geçip gidiyor.Ýliþkiler küme düþtü...Tanýdýk maçlar yapýlýyor,tanýdýk ele baþlarýyla..Ne diyeyim..Bu da eksik kalsýn!!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Trajikomedramik Otologlar
Cam"dan Çocuða Can"dan Satýrlar…
Son Yazý (N)
Advaita Vedanta*
Bütün Suç Mevsimlerde *
Agrutra Mirva*
Hepimizden Ýyi Biliyor

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Via Crusis [Þiir]
Üvey Sevgili [Öykü]
Cevabý Yok Sorular [Öykü]
Beþ Yaþ Öznesi [Öykü]
Ölü - M - Cül [Öykü]
Ýki Kere Ýki Kaç (K) Eder? [Öykü]


ÖzgeCan kimdir?

Sürgünü akvaryum olan bir okyanus balýðý. . .

Etkilendiði Yazarlar:
. . .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ÖzgeCan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.