..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Usun ve deneyimin aksaçlýlarýnki gibi, ama yüreðin masum çocuklarýnki gibi olsun." -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Popüler Kültür > ESRA BAYKAL




5 Nisan 2005
Ýdealleri Olmayan Bir Ülkede, Hayatta Kalma Savaþý Nasýl Ver  
ESRA BAYKAL
Hipotez: “ Popüler kültürlerde idealler deðil, en temel içgüdüler hakimdir.“


:BGEF:

Gerçek: Hayatta kalmak insan hayvanýnýn en önemli içgüdüsüdür. Yaþamak, sürünerek bile olsa nefes almaya çalýþmak en büyük amacýmýzdýr. Yaþamak için öldürmek, yok etmek, toplumlar ve hayvanlar dünyasýnda çoðunlukla kabul görmektedir. Çünkü yaþamýmýz deðerlidir.

Durum: (*) Erkan Mumcu, uzun süredir aktif görev aldýðý AKP’den ayrýldý ve ANAP’a geçti. Ayrýlýr ayrýlmaz AKP’nin rüþvet, yolsuzluk, kurulu düzen, komplo olaylarýný açýklamaya baþladý. Yýllardýr birlikte dövüþtüðü, yola çýktýðý, kýdem elde ettiði partiyi “ampul siyaseti” yapmakla suçladý. Ve Tayyip Erdoðan’dan transfer ettiði milletvekillerine, neler vaad edildiðini açýklanmasýný istedi.

Hipotez: “ Popüler kültürlerde idealler deðil, en temel içgüdüler hakimdir.“

Çünkü popüler kültürün geliþmesi için nüfus ortalamanýzýn milyonlara vurmasý, batý kültürünün esiri olmanýz ve genç nüfusunuza yetecek oranda eðitim ve istihdam saðlayamamanýz gerekmektedir.

Yani; kalabalýk, özenen, kurtlar sofrasýnda çabalayan pek çok insan arasýndan sýyrýlmaya çalýþan, varolmaya çalýþan bir sürü insan olmalýdýr.

Türkiye, dünyadaki en genç nüfusa sahip ülke. Özellikle Özal döneminde ülkeye giriþi yapýlmaya baþlanan, ithal mallarýn ruhsal baskýsý/etkisi, çeþitliliðin artmasý, her ürünün bir anlamý, bir çaðrýþýmý olmasý, kiþilerin yaþamlarýný ve kimliklerini bu ürünler/markalar vasýtasýyla yansýtmaya baþlamasý ile eðitim seviyesinin tersine gerilemeye baþlamasý ‘60 doðumlularla birlikte ülkede kafasý karýþýk bir jenerasyon yarattý.

Bir grup, yerel deðerleri, batý kültürü ile birleþtirmeye çabalarken, batýnýn cazibesine kapýldý. Diðer grup, sahip olunan deðerlere fanatizm derecesinde sarýlarak, diðer grubu red etmeye baþladý. Bilinen hikaye, kardeþ kavgalarý vs...


Sonra yaþanan bu kargaþadan ortaya fizyon bir grup doðdu. Bu grup, özellikle kadýnlar, önem sýralarýna aileden önce ekonomik özgürlüðü koydu. Erkekler, para hýrsýný ve marka tutkusunu koydu.

’73 doðumlulardan itibaren marka çýlgýnlýðý, tek ve biricik olma, ayrýþma arzusu, hayatta kalýrken, diðerini ezmekte sakýnca görmeme dürtüsü giderek hat safhaya çýktý. Çok kýsa periyodlar halinde Türkiye’de giderek daha þiddetli boyutlarda ayrýþma ve piramitin tepesine çýkma dürtüsüne hakim jenerasyonlar oluþmaya baþladý.

Aileleri zamanýnda idealleri uðruna hapis yatanlar, okuyamayanlar bile a-politik olmaya baþladýlar.

Bunca karmaþanýn içerisinde, zamanýnda idealleri için çabalayan ’60 kuþaðý, “ Koyarým idealizmine, ne getirdi ki bana kardeþim!” diyerek sigarayý býraktýðý gün, yanýnda sigara içilmesine izin vermeyen, ve hatta sigara içenleri 3. dünya ülkesi insaný diye tanýmlamaya baþlayan tipler gibi birden bire materyalist olmaya baþladýlar.

Paranýn tanrýsal bir güce sahip olduðuna inanan ve artýk doðum tarihlerinin ve dönemlerinin önemi kalmayan insancýklar, hayatta kalmak için yakýp yýkmaya baþladýlar. Artýk toplarýn, tüfeklerin varolmadýðý, tek düðme ile ülkelerin yok edildiði yüzyýlda, çok daha eski oyunlara gidilmeye baþlandý. “ Bizans oyunlarý”, “ Çin Prensesleri” .

Taktik savaþlarý, yanýndaki satma eylemleri, yeterli varolayým nidalarý...

Ýçerden bakýldýðýnda “ihanet ve ahlaksýzlýk”, dýþardan bakýldýðýnda popüler kültürlerde sýradan bir insanýn da günde en az 5 kez yaptýðý bir eylem.

Büyük krizler yaþamýþ ve hatta istikrarlý bir kriz ülkesinde yaþadýðýna inan toplumlar, bir süre sonra özlerindeki hayvani dürtülerle yaþamaya baþlarlar. Avýný bekleyen aslan, yakaladýðýný gömüp saklayan çakal, yavrularýný korumak için yaklaþan her canlýyý öldüren kurt...

Ve köklerini unutan toplumlar, baþkalarýnýn kendileri için yarattýklarý hayallere inanarak yaþarlar. Dahasý gün gelir, o hayallere kendileri de inanýrlar ve ulaþmak için gözleri kara bir þekilde savaþýrlar.

Bundan karlý çýkan, hayalleri gerçekten kuranlardýr.

(*) Erkan Mumcu: Doðum yeri: YALVAÇ – Doðum tarihi: 1963, Eðitimi: Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn popüler kültür kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sarmýsak

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtlar Vadisi
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor
Sevmedende Olur Diyorlar!
Benim Kocam Ab"ye Karþý
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri
Türban Gerçekten Bir Sorun Mu?
Daha Ne Kadar Þehit Vermemiz Gerekiyor?
Yalvarýrým Gelinim Ol
Adam , Ayna ve Yalnýzlýk
Bayýndýrlýk Bakanýmýz Zeki Ergezen"e

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Size Aþýk Olabilir Miyim? [Deneme]
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim [Deneme]
Nefesimi keseceksin biliyorum! [Deneme]
Korkak Erkeklerden Sýkýldým [Deneme]
Aþk, askerlik, erkekler... [Deneme]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.