..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Geçmiþ ölmedi. Henüz geçmedi bile. -William Faulkner
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > Hülya




5 Nisan 2005
Charles Köprüsünden Notlar  
Hülya
Güneþten arta kalan ince bir çift kýzýl çizgi, günün kapanýþ perdesini çeker gibi yerini yavaþ yavaþ yaðmur yüklü aðýr bulutlara býrakýyor.


:BDIH:
Gaz lambasýnýn soluk ýþýklarý, Moldova’nýn aðýr aðýr akan berrak sularýndan, Charles Köprüsünün taþ duvarlarýna yaslanmýþ nehri seyreden, þakaklarýna kýrlar düþmüþ, yanýk tenli genç bir kadýnýn dalgýn bakýþlý ela gözlerine yansýyor. Nehrin üzerinde turistleri taþýyan gezgin tekneler bir üst kota çýkmak üzere kanala girmek için sýranýn kendilerine gelmesini bekliyorlar sabýrsýzlýkla. Küçük þelalenin önündeki beyazýmsý köpükler tezgahlarda alýcý bekleyen suluboya resimlerinin bir parçasýný tamamlar gibi duruyor.

Turistlerin bir anlýk þaþkýn ve meraklý bakýþlarýný üzerinde toplayan XIV. yy giysili beyaz donuk suratlý pantomim sanatçýsý, uzun süren hareketsizliðinin ardýndan bir izleyicinin, önündeki kutuya attýðý birkaç bozuk paranýn hatýrýna eðilerek, cömert seyirciyi balo salonlarýna has bir reveransla selamlýyor. Aziz John Nepomuk’un heykelinin saðýnda, uzun siyah saçlý genç bir kýzýn çaldýðý gitardan yayýlan “guardame las vacas”ýn melodisi, biraz ileride yorgun parmaklarýyla akordeonun klavyelerine basmaya çalýþan çalgýcýnýn, körüðünden çýkan Çigan müziðinin hýzlý ritminde eriyip yitiyor. Sokak çalgýcýsýnýn köpeði, tüm gün Temmuz güneþini içine çekmiþ sýcak taþlarýn üzerine uzanmýþ, uykulu gözleriyle tembel tembel etrafý süzüyor.

Genç bir çift, bebeklerinin arada bir gösterdiði bir küçük diþin yaþam parýltýlarý saçtýðý minik gülücüklerini yakalamaya çalýþan ressamýn kalem hareketlerini, büyük bir gururla takip ediyor. Küçük seyyar satýcýlar, oldukça iri düþen birkaç yaðmur damlasýnýn devamýnýn geleceðini bilecek kadar oralýlar ve arabalarýnýn çekmecelerinden, þeffaf brandalarýný çýkarmak üzere hazýrlýk yapýyor. . Baþýndaki Osmanlý sarýðýndan aþaðýya süzülen bir iri su damlasý yeniçerinin yanaklarýndaki tozda duraksýyor.

Köprünün üzerinde, siyah çarþaflar geçirilmiþ gibi duran her bir ürkütücü heykel, tepedeki Vitus katedralinin, paratoner gibi gökyüzüne uzanan kararmýþ sivri kulelerinin altýnda, geçmiþin günümüze uzanan kollarý gibi görmüþ geçirmiþ bir þehrin hikayesini anlatýyor.

Biraz önce nehri dalgýn bakýþlarla izleyen genç kadýn, birazdan saðanak haline gelecek yaðmurdan kaçmak için can atan düþüncelerinden sýyrýlýp bir süre daha þehrin ruhunu içine çekmek üzere köprünün her iki tarafýnda yer alan heykellerin takipçi bakýþlarý altýnda yürüyüþüne devam ediyor.

Yeni bir þehri daha tanýmanýn kültür sarhoþluðundaki gözleri, taze neþeyle parlayan bir Japon genci, ünlü Çek birasýnýn tadýna varýrken diðer elindeki dijital kameradan, biraz önce çektiði bir görüntüyü izliyor. Yanýndaki arkadaþý, acýma duygularýný mýknatýs gibi üzerine çeken yere kapanmýþ bir dilencinin elleriyle sýmsýký tuttuðu dikiþleri sökülmüþ eski bir þapkaya eðilerek on Krona býrakýyor.

Bitmeyen davasýný bu kez bitirmeye kararlý görünen ve hýzlý adýmlarla yatalak avukatýn evinin yolunu tutmuþ Kafka’ya yol vermek için genç kadýn saða çekilmek zorunda kalýyor. Astronomik saatin on kez çalan ding dong sesleriyle havarilerin gölgeleri þehirdeki turistlerin arasýna karýþýyor. Bir kukla oynatýcýsý, Bedrich Smetana’nýn Moldau senfonisi eþliðinde cansýz kuklanýn iplerini bu kez onlara can vermek için çekiyor.

Vaclav meydanýndaki delikanlýnýn bedenini saran alevler yaðmur yüklü bulutlardan boþalan damlalarla kadife yumuþaklýðýnda sönerken gökyüzündeki son kýzýl çizgi de gecenin koyu karanlýðýnda kayboluyor. Hýzlanan iri yaðmur damlalarý, geçmiþin izleriyle yaralý düþüncelerini silmek ister gibi , genç kadýnýn yanaklarýndaki hüzün göz yaþlarýyla buluþarak, karanfil ve tarçýn tadýyla Bohemya’nýn serinliðini de þehre beraberinde taþýyan, sonu ve sonsuzluðu bir arada çaðrýþtýran Vlatava nehrinin koyu karanlýk sularýna karýþýyor. Temmuz 2004


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: hoþgeldiniz
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
30 Nisan 2005
Merhaba Sevgili Hülya; Güzel bir yazý....Özellikle tasvirlerde çok baþarýlýsýnýz.Anlatýmýnýz akýcý....Devamýný dilerim...Sevgiyle kalýn...Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gerard Tepesinden Budapeþte

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bacon, Montaigne, Russel ve
Hiç mi Deðerleri Yok?..
Arka Bahçeli Ev…
Karafatmaya Karþý Gelin Böcekleri
Batýdan Doðuya Ilýk Esintiler
Küçük Dostum
Marguerite Duras ve Karasineðin Ölümü
Serin Sýcak Bir Aðustos Gecesi
Haremden Boðaz Manzarasý
Bir Konserden Kalanlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Karlovy Vary'de Bir Gün... [Öykü]
Beyaz Sessizlik [Öykü]
Salih Ustanýn Düþü [Öykü]
Zor Yýllar [Öykü]
Benimle Uðraþma Kýzým! [Eleþtiri]
Türkçe Nereye Gidiyor? [Eleþtiri]
Türkülerle Kimlikler [Eleþtiri]
Katar; "Doha Tartýþmalarý", Hamas [Eleþtiri]
Aðaçlar Konuþur Mu? [Eleþtiri]
21. Yy'da Savaþlar Nasýl Deðerlendirilir Ki? [Eleþtiri]


Hülya kimdir?

-

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hülya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.