..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan bir küçük dünyadýr. (Mibres Kosmos) -Demokritos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Var Samsa




22 Nisan 2005
Varolamamanýn Dayanýlmaz Öfkesi  
Var Samsa
Özgür olmadýðýnýz bir yalan. Seçimlerinizi her an baþtan, yeniden yapabilirsiniz.


:BDCI:
Gereksiz gördüðü felsefeyi sýradan insanýn hayatýna sokma giriþimiyle baþlayalým

Sýcak þehri kavuruyor. Ýþ çýkýþý saatleri. Köprüye baðlanan þehir içi yollardan birinde birkaç yüz araba sýkýþtýk kaldýk. Bugün nedense ortalama bir günden daha kalabalýk ve çevremizden geçen yayalarýn hýzýna imreniyoruz. En az bir saatim –belki daha fazlasý- bu trafikte, birbirinin üstüne çýkan bu araçlarýn arasýnda mücadele ederek geçecek. Ýçimi yaþamadan geçecek bir saatlik kaybýn sýkýntýsý kaplýyor.

Kaç saatim daha var? 100.000 veya 10.000 veya sadece birkaç bin? Ne fark eder? Otobanda araçlarýn yavaþlayarak dönüp baktýklarý feci kazada arabanýn içine sýkýþýp kalanlardan birinin benim olmayacaðým garantisini bana veren olmadý, size de.

En büyük korkumuz karþýsýnda sakin kalarak düþünmek

Hiç kendi ölümünüz hakkýnda gerçekten sakin kalarak, sorgulamayý bastýran duygularý (iç sýkýntýsý vb) veya sýkýntýdan kurtulmanýzý saðlayan savunma mekanizmalarý (gencim, daha çok zaman var önümde) düþünebildiniz mi? Dini düþüncelerde bir kaçýþtýr (Allah verdi Allah alýr, düþünme fazla üzerinde demenin farklý bir yolu). Ölümünüzü yaþamak zorunda olduðunuzu düþündünüz mü hiç, korkup kaçmadan? Sýkýntýdan kurtularak trafikten çýktýðýnýzda o ölüme bir saat daha yakýn olacaðýnýzý düþünmeye var mýsýnýz?

Düþünelim bir kere. Þimdi. Düþünmenin hiçbir zararý yok. Hatta faydasý da var. Ama ruhani faydalarý deðil benim konum. Bu günkü yaþamýnýza faydasý olabilir. Bastýrmadan düþünürseniz. Nedenini ilerde açýklayacaðým.

Cenazemizin kaldýrýlýþý

Þimdi ölümümüz üzerine düþünmeye konsantre olalým. Mesela nasýl gözükecek cesediniz? Soðuk ve katý elbette. Resim gözünüzün önüne geldi mi? Devam.

Cenazenizde insanlarýn aklýndan ne geçecek? Toprak kokusu, yapýlacak iþler veya siznle anýlarý. Size kýzgýnlýklarý? Sizin aklýnýzdan neler geçer baþkalarýnýn cenazelerinde? Bugün ölseniz en çok neyi yapmadýðýnýz, eksik býraktýðýnýz için üzülürsünüz? Yapýlýp bitirilmesi için hiç bir gücünüzün kalmadýðýný düþünün. Kimse varsa çocuklarýnýza anne veya baba olamaz, sizin olabileceðiniz kadar, gerçekten geçen hafta sonu oðlunuzu dövmek zorundamýydýnýz? Varsa eþinizin bir süre sonra sizden baþka biri ile yataða gireceðini düþünün. Keþke onun en büyük korkularý hakkýnda biraz daha fazla konuþmuþ olsaydýnýz.

Kabus bir duygu, deðil mi? Ama ölüm üzerine düþünmek mevcut hayatýnýza faydalý olmuyor mu gerçekten? Korkmayýn ve düþünmeye devam edin. Aslýnda orada kalmamýz gerekli ama, bu yazý için bu kadarý bile fazla.

Ölüm korkunuz üzerinden sömürürler sizleri

En çok yanlýþ anlaþýlmaya açýk konudur ölümümüz. En zayýf olduðumuz konu. En kolay onun üzerinden bizi istedikleri yola getirirler. Aslýnda duygusuz kalamadýðýmýz bir konu olduðu için bu satýrlarýn yazarýný –beni- doðru anlamadan tepki duymanýz da bir olasýlýk.

Bir dakika, yazýnýn baþlýðý farklý deðil miydi?

Konum aslýnda ölüm korkusu deðil. Bir tuzak halini almýþ yeryüzünde gerçekten varolamayýþýmýz bodoslama girmiþ olduðum konu. Gerçekten varolmaktan ne anladýðýmý açmam gerekecek.

Beynimiz trafik, iþ, okul, çevre, doðrularýmýz, basýn, televizyon yaþama kapanmýþ durumda. Algýlarýmýz kýsa anlar için açýlýyor, çevremize nadiren gerçekten bakýyoruz, yediðimiz yemeðin tadýný nadiren algýlýyoruz. Bir hedeflere kitlenmiþ, bir hayal aleminde yaþayýp gidiyoruz.

Ama benlik rahat durmuyor. Varolamayýþýnýn verdiði sýkýntý fýrsat buldukça bir tepki ile ortaya çýkýyor. Kimi zaman trafikte sizi sýkýþtýran aracýn sürücüsüne, kimi zaman hiç tanýmadýðýnýz bir futbol hakemine. Öfkelenme eyleminin sahibi sizsiniz, sizi öfkelendirenin ne olduðunun hiçbir önemi yok aslýnda.

Yeter artýk bu ukelalýklara daha fazla sabredemeyeceðim!

Geçmiþte, yaþamýn daha az tuzak olduðu dönemlerde, yetiþmemizin zorunlu olduðunu zannettiðimiz binlerce iþ, elde etmekle yükümlü olduðumuzu zannettiðimiz binlerce þey mevcut deðilken daha az sinirlenirdik. Þimdi elde edilebilecekler o kadar fazla ve o kadar elle tutulabilir mesafede ki. Televizyonu aç ve mutluluk getireceðine inandýrýldýðýn binlerce meta.

Nüfus artýþý da bir öfke kaynaðý. Kalabalýðýn artýþý insaný doðasý gereði daha sinirli yapýyor. Sýnýrlarýný koruyamama korkusu. Sonunda çevremizdekilere öylesine öfkeli bir hal alýyoruz ki, geçmiþten tutunacak bir dal arýyoruz.

Muhafazakarlarýn çaðý

Ýþte burada modern muhafazakarlar topluma o sözde kurtuluþ dalýný uzatýyor. Geçmiþin doðrularýný günümüze uyarla. Sevgi, saygý, deðerleri koruma, maneviyat. Onlarda inanýyor doðru olduklarýna, çünkü çaplarý bütün resmi görmeye yetecek kadar geniþ deðil. Tüm dünyada muhafazakarlarýn barýþ getirmek vaadiyle daha fazla huzursuzluk, daha fazla mutsuzluk, kan ve gözyaþý getirdikleri bir çaða girdik. Doðduðum dünyadan çok daha geri bir dünyada olduðumu görmek içimi burkuyor.

Semracýðým, balkondan þöyle kalýnýndan bir odun getirebilir misin hayatým?

Oysa bastýrýlan ilerleme, gerçek aydýnlanmaya ulaþmamýzýn tek yolu olan ilerlemeden baþka bir þey deðil. Hikaye takip etmekte zorlananlar için açalým þöyle ilerliyor: Öfkeli kalabalýklar muhafazakar deðerlere tutunur ve toplumu o yöne propaganda altýna alýrlar. Öfkeli kalabalýklar uyutulmak için gösteri isterler, spor, müzik ve gerçek þovlarý. Bunlarý vermek kolay. Öfkeli kalabalýklar kan isterler. A.B.D milliyetçiliði terör bahanesiyle önce toplum içi liberal düþünenleri susturur, sonra savaþalar baþlar, sonu gelmeyecek savaþlar. Ülkemizde kanunlar çok zayýf propagandasý ile her geçen gün yeni suçlar yaratýlýr, basýn susturulur, insanlar yok yere cezalandýrýlýr. Hikayenin ayrýntýlarý konumuz deðil.

Burda kafasý daðýtýlmasý gereken bir entel-dantel bozmasý feci kafamý bozdu da.

Baþladýðýmýz yere dönelim. Birbirinin üstüne çýkan arabalarýn, azýcýk öne geçmek için çýrpýnan kalabalýklara karýþmayý kabul etmiyorum. Arabamý bir sokak arasýna çekiyorum, araçlarla dolu caddeye bakan bir parka ilerliyorum. Oturduðum banktan arabalarýn içine sýkýþmýþ insanlarý izliyorum.

Özgür olmadýðýnýz bir yalan. Seçimlerinizi her an baþtan, yeniden yapabilirsiniz. Size bir þey söyleyeyim mi: Gazetelerde okuduðunuz yazýlarýn yüzde 80’i yalan, kalaný da eksik bilgilerle dolu. Gerçekten kötü zannettikleriniz sizin gibi bir insan, gerçekten doðru bildikleriniz ahmakça olabilir. Durun. Öfkelendiðiniz taksi þoförü deðil, varolmadan geçen bir saatiniz. Ve bir diðer saatiniz. Ve son saatiniz…

Durun. Öfkelendiðiniz ben deðilim ve o odunu lütfen yerine býrakýn.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ýnsan ne diyeceðini blilemiyor...
Gönderen: Gültekin BAYIR / Ýstanbul/Türkiye
25 Nisan 2005
Yazý aslýnda kötü. Evet bence kötü. Zira yazýnýn içindeki bakýþ açýsý, arý akýlcýlýk, akýþkan zeka; yapýsýna neredeyse hiç katýlmamýþ gibi adeta. Zira beðendiðim bir üslubun baþarýsýzlýðý beni hep uyuz etmiþtir. Neyse konya dönecek olursak. Biz insanlar neden kendi doðrularýmýzý (Doðru sandýðýmýz þeyleri) baþkalarýnýn yanlýþlarýnýn arkasýna gizlemeye çalýþýrýz. Neden trafik sýkýþýklýðýndan hareketle amerikan politikalarýný eleþtiren bir yazýya mizah katmak isteriz mesela. Bunu kendimden biliyorum. Ne zaman emin deðilsem lafý daðýtýrým. Ama bu sefer yapmayacaðým... Sayýn bayým: Tanrý bence hata etmiþtir. Ýnsana akýl vererek onun kendisine isyan edebilecek kadar ilerlemesini saðlamýþtýr Ýnançlý biri iseniz þayet bunun birincil anlamýna deðilseniz de satýr arasý anlamýný dikkate alýnýz lütfen. Bir küçük eleþtirim de yazýnýzla alakalý. ( üleyn senin yazdýklarýnda var mý sanki? Dediðinizi duyar gibiyim ama olsun bu gün kýllýðým üstümde :)) Oda þudur ki: Yazýnýz bize içerdiði sorunlarýn çözümüyle ilgili ya bir fikir versin, ya da bizi çözüme itsin. Yok, ikisi de olmayacak ise bu kadar YARGI içermesin derim. Saygýlarýmla Gültekin Bayýr Not : Bir de ölüm meselesi, var ki bu konudaki deneyimlerimi ( bakýnýz fikirlerimi demiyorum deneyimlerimi diyorum ) de ayrýca uzun uzun paylaþmak isterim sizinle :) Morgda birde fazla gece geçirmiþ bir FANÝ, ve ömrünün son on yýlýný ölümle kavram olarak iç içe geçirmiþ bir deli olarak üstelik. Tekrar en derin saygýlarýmla efendim :) >>>> Selamlar! Gelen bu yerinde eleþtiri bana yazýnýn yeterince anlaþýlýr olmadýðýný düþündürdü. Birkaç not düþmeden edemedim: Yazý varoluþ sorununu çözmeyen, hatta üstünde hiç düþünmeyen insanýn bilinçsizce biriktirdiði öfke üzerine. Bu öfke sokak ortasý linç giriþimlerine, cezaevlerindeki iþkence görüntülerine, teröre ve savaþlara yol açýyor. Trafik ile dünya politikasý baðlantýsý bu biriktirilen öfke üzerinden. Sözüm bu, baþka bir þey deðil, sonucuna vardýrýlmamýþ çýkarýmlar yok bu yazýda. Birey olamamýþ, gerçeklerle yüzleþememiþ insanlarýn tv, basýn, çevre aracýlýðýyla yarattýðý hayal aleminden uyanýp adýmlarýný yeryüzüne ilk kez basmasýyla (Adem ile Havva'nýn yeryüzüne ilk adýmlarý gerçekte bu amaçla atýlmamýþ mýydý yeryüzünde?) çözüme giden yolda büyük bir adým atmýþ olacaðýz. Dünyayý kurtaracak çözüm bu sorunu çözmekten geçer, ama malesef daha o yolun baþýnda bile deðiliz, biliyorum. Yalnýz konu ölüm olunca yanlýþ anlaþýlmaktan kaçýnmanýn yolu olmadýðýný gözlemliyorum. O kasvetli korku üzerine bir hafiflikle konuþulmasý bilinçli bir tercih. Benimle ilk kez karþýlaþanlara karamsar biri deðilim diyorum o basit þakalarla. Doðru sandýklarýmýzla ilgili yoruma gelince: Elbette kendi kalemimden çýkanýn doðru olduðuna inanmak durumundayým, çünkü insan kendi gözünün yanlýþ görebildiðini fark edebilir ama kendi beyninin yanýlgý da olduðunu anlayamamakla arazlanmýþ... Bu arada bu yorumunuz sayesinde yazýlarýnýzla karþýlaþtým, bir yazýnýzý kütüphaneme kaydettim bile. Saygýlar, sevgilerle...

:: ...
Gönderen: Özgecan / Ankara/Türkiye
24 Nisan 2005
NefesiM sýkýþtý.. elleriMe baktýM.. hayýr kalem bende deðildi.. GözleriM imrendi... Kalemine saðlýk.. Sevgiler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatýmdan 35 Dakika
Metafizik Dereotu Atomlarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Biyolojik Demir Bilye
Giyotin Ýstiyoruz, Giyotin Ýstiyoruz!
Fikir Özgürlüðü ve Ýnternet
Naçizane Bir Kehanet
Dün Telafer'de Bir Çocuk Öldürüldü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dünyanýn En Ýyi Ýnsaný [Þiir]
Yeni Bir Çaðýn Baþlangýcý [Öykü]
Sessizlik - 1 [Öykü]
Kadýn Haklarý - 1 [Öykü]
Kadýn Haklarý - 2 [Öykü]
O Þýk Ayakkabýlarý Bu Dava Ýçin Almadýnýz, Bay Schopenhauer! [Öykü]
Sessizlik - 2 [Öykü]
Martý M. V. [Öykü]
Mustapha Garta'nýn 30. Yaþ Günü - 1 [Roman]
Mustapha Garta'nýn 30. Yaþgünü - 2 [Roman]


Var Samsa kimdir?

Bireyin varolma, kendisi olma þansýný elinden alan kurumlarla sarýlmýþ ve kötü bir þaka, bir tuzak haline dönmüþ dünyada insan sorunu üzerine hikayeler, denemeler.

Etkilendiði Yazarlar:
Milan Kundera, Franz Kafka, J. P. Sartre, Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Var Samsa, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.