..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanmasý onu güzel kokulu yaptý." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Savaþ ve Afetler > Hülya




25 Nisan 2005
Bir Savaþ Nasýl Kanýksanýr?  
Hülya
Kendilerini yönetemeyen toplumlar baþkalarý tarafýndan yönetilmeye mahkum olur...


:BAIE:
Gökyüzünden birbiri ardýna atýlan bombalar, gecenin karanlýðýnda, çakmak çakmak þehrin siluetini ortaya çýkarýyor. Kameramanýn çamur birikintisi içinde görüntülediði eski, küçük bir ayakkabý teki. Kim bilir hangi isimsiz çocuðun ayaðýndan fark edilmeden düþmüþ ve o anki arbedeye tanýklýk ediyor. O çocuk.., þimdi nerede acaba? Yer altýndaki bir fare deliðinde mi yoksa anne ve babasýnýn kucaðýnda hastaneye mi taþýnýyor? Belki de bu çirkin savaþýn ilk kurbaný. Uzun uzun çalan acý siren sesleri ve sonra derin, kýsa bir sessizlik. Hemen ardýndan baþlayan cankurtaran sesleri, gecenin karanlýk örtüsünü yýrtar gibi yükseliyor. Oysa hain bombalarýn sahiplerinin ülkesinde çocuklar korkusuz ve sýcak yataklarýnda tatlý rüyalarla sarmaþ dolaþ. Adýný bile duymadýklarý, dünyanýn diðer ucundaki bir þehir yerle bir ediliyor. Bir gece yarýsý, hiç tanýmadýklarý çocuklar evlerinden, yaþamlarýndan koparýp alýnýyor. Gökyüzünü ardý ardýna ýþýk yaðmuru ve dumana boðan bombalar, onlar için hazýrlanmýþ havai fiþeði þöleni gibi, bir yanýp bir sönüyor.

Çocuklar neler olup bittiðini anlayamadan uyandýlar o gece. Aylardýr hazýrlanan sýðýnaklara kaçabilecek zamaný kolladýlar aileleriyle. Biz onlarý ekranlardan izledik. Kiminin korku dolu, koca koca açýlmýþ endiþeli gözleri takýldý kameralara, kiminin düþmüþ bir ayakkabýsý. Hastanede yaralý bir çocuk, masum gözlerle bakýyordu etrafa, kanayan yarasýna iliþtikçe gözü acýyla kývranýyordu. Öylesine korkmuþtu ki, caný çok yansa da aðlayamaya cesaret edemiyordu. Sonra uzadý bu görüntüler. Her gece ayný trajedi, tekrar tekrar yaþandý. Dünya atýlan bombalarý, ambulans çýðlýklarýný, hastaneleri dolduran çocuk ve yaþlýlarý, ölen masum insanlarý kanýksadý. Bir savaþ nasýl kanýksanýrdý ki?

Sonra savaþ böcekleri belirdi ekranlarda. Ülkelerini iþgal edenleri aratmayacak ustalýkta bir anda her yeri istila ettiler. Düþmanýn yerle bir ettiði ülkelerinde komþularýný ve kendi tarihlerini talan etmekten çekinmeyen savaþ fýrsatçýlarý. Mezopotamya medeniyetlerinin, Ninova ve Babil’in kýymetli eserlerinin sergilendiði Baðdat Müzesi. Acýmasýzca yaðmalanan dünyanýn ortak mirasý. Leþten daha büyük parçalar koparabilmek için birbirlerini gagalayan gözü dönmüþ akbabalar sardý çevreyi.

Diðer yanda, imparatorluk sarayýnýn sakinleri, bombalarýn yaðdýðý saatlerde, köpeklerinin baþlarýný þefkatle okþarken kameralara poz veriyorlardý. Böyle durumlarda þüphesiz kendilerinin de insan olduðunu hatýrlatmaya ihtiyaçlarý vardý. Dünyanýn yýlmaz bekçisiydiler. Þimdiye kadar gittikleri her yere barýþ, kardeþlik ve huzur götürmemiþler miydi? Dünyanýn süper gücüydüler, yaptýklarý her þey dünyanýn geleceði için doðru olandý. Onlara meydan okumak da kimin haddine. Her nasýlsa olmayan teknolojisiyle biyolojik ve kimyasal silahlar üretebilmiþ, sahip olduðu zengin yer altý kaynaklarýyla, yoksul kalabilmeyi baþarabilmiþ ülkenin diktatörü sonunda devrildi, üstelik yerini daha acýmasýz baþka bir diktatörlüðe devrederek. Dünya üzerinde oynanan akýl almaz senaryolar, takip edilen sinsi stratejiler ve çýkarcý politikalar. Yapay gerekçelerle giriþilen savaþlar ve asýlsýz çýkan bahanelerle dünya önünde, dalga geçecek kadar pervasýz süper güçler.

Ve bu çirkin oyunlarýn birinin sonunda, çamur birikintileri içinde küçük pabuçlar, bomba ýþýklarý altýnda korku dolu, yürek yakan kocaman masum gözler kaldý geriye. Çocuklar kendi oyunlarýna hiç benzemeyen kumpaslarýn ortasýnda korumasýz kalakaldýlar. Yarýna ait bir planý olmayan, günü kurtarmakla meþgul, kendisini yönetmekten ve uzaðý görmekten aciz kalabalýklar ise baþkalarý tarafýndan yönetilmeye bir kez daha mahkum oldular.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: tebrikler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
4 Temmuz 2005
Merhaba Sevgili Hülye; Yürek burkan bir yazý......Ele - veya kaleme - aldýðýn konuyu etraflýca iþlemede, okuyucu etkilemede; okunanlarý, okuyucunun gözleri önüne getirmede ve olaylarýn içine çekmede çok baþarýlýsýn.Ben böyle hissetim okurken........Kutlarým...Sevgiyle kal...Kâmuran Esen

:: Dðorular ýskalanýrken
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
30 Nisan 2005
Yanlýþlarý görüp doðrular ýskalanýrken kayýp gidiyor yaþam avucumuzun içinden. O çocuklar isimli hem de atalarýndan kalma en güzel anlamlý sözcüklerden elenmiþler. Doðru; düþmandan çok kendi komþularý tarafýndan yaðmalandýlar; týpkp bizim yetiþtirdiðimiz yolsuzluk cambazlarý, kapkaç kurtlarý, oto fareleri gibi. Yanlýþ, doðruyu ýskalatan "Materyalizm" deðil, kapitalizm yok ediyor insanlýðý, insanlar arasý dayanýþmayý. Ve düþman içimizde,beynimizde bencilliðin salkým saçak insan benini sarýnca; benden baþka herkes bana düþmana varýnca.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn savaþ ve afetler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
21. Yy'da Savaþlar Nasýl Deðerlendirilir Ki?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benimle Uðraþma Kýzým!
Türkçe Nereye Gidiyor?
Türkülerle Kimlikler
Katar; "Doha Tartýþmalarý", Hamas
Aðaçlar Konuþur Mu?
Zincirin Zayýf Halkasý
Suç Artýþý ve Güven Bunalýmý
Madalya Töreni, Deprem ve Kaldýrým Taþlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Karlovy Vary'de Bir Gün... [Öykü]
Beyaz Sessizlik [Öykü]
Salih Ustanýn Düþü [Öykü]
Zor Yýllar [Öykü]
Bacon, Montaigne, Russel ve [Deneme]
Hiç mi Deðerleri Yok?.. [Deneme]
Arka Bahçeli Ev… [Deneme]
Karafatmaya Karþý Gelin Böcekleri [Deneme]
Batýdan Doðuya Ilýk Esintiler [Deneme]
Küçük Dostum [Deneme]


Hülya kimdir?

-

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hülya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.