..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > Hülya




25 Nisan 2005
Gerard Tepesinden Budapeþte  
Hülya
Her þeye raðmen Törük Utca’nýn tepesindeki türbeden, yeniden kilise çanlarýna dönüþtürülmüþ Kanuni’nin top güllelerinden baþka iz taþýmayan Estergon’a kadar ulaþan Tuna Nehrine, gül yapraklarý döküldüðünü görmüyor kimse.


:BDBB:

Tuna nehri ile ikiye ayrýlan Budapeþte’yi, Haziran sonu güneþinin yakýcý sýcaðýndan barýþ ve kardeþlik yüklü geleceðin simgesi, elinde zeytin dalý, genç bir kýzýn þehre düþen gölgesi koruyor. Bir bankýn üzerinde verilen küçük molada, þehrin güzelliklerine odaklanmýþ kuþbakýþý düþünceler, kaysý kokulu palinka tadýnda özgürlüðün keyfini çýkarýyor. Peþte tarafýnda, Londra’daki emsalini andýran restoresi hiç bitmeyecek parlamento binasýnýn iskele demirlerinin arasýnda kalmýþ sarý kireç taþlý dantel inceliðindeki duvarlarýnda gün yansýmalarý, Buda yakasýnýn masalsý Balýkçý kulesinin þeytanminaresi kývrýmlarýnda son buluyor.

Bir zamanlar ezan okunan Aziz Matyas Katedralinin fasulye sýrýðý gibi gökyüzüne týrmanan sivri kulesi, masalýn bilinmeyen bir diðer yüzünü tamamlýyor. Bir buçuk asýrlýk Osmanlý yönetiminden geriye kalan viraneye dönmüþ bir iki hamam. Her þeye raðmen Törük Utca’nýn tepesindeki türbeden, yeniden kilise çanlarýna dönüþtürülmüþ Kanuni’nin top güllelerinden baþka iz taþýmayan Estergon’a kadar ulaþan Tuna Nehrine, gül yapraklarý döküldüðünü görmüyor kimse. Kale giriþinde birkaç sarýklý mezar taþlarý ile sýnýrlý, çiçek açmýþ ýhlamur aðaçlarýnýn altýnda yüz elli yýllýk bir küçük mola, çigan gecesinde tadýlan Macar kulaþýnýn aðýzlarý yakan paprika acýlýðýnda! Ýlerde nehrin ortasýnda Arpad ve Margaret köprüleriyle birleþen yüz elli yýllýk saltanatýn saraya gözde yetiþtiren kýzlar mektebi, Margit adasý, bir has bahçe zarafetiyle, asýrlýk çýnar, meþe, kayýn ve köknar aðaçlarýnýn gölgesinde serinliyor.

Bir zamanlar þarap üretilen evlerin restorana dönüþtürülmüþ mahzenlerinde, Sinderella’nýn bal kabaðý arabasýna benzeyen dev þarap fýçýlarýnýn içerisinde, tahtalara sinmiþ üzüm kokusu ve Gerard tepesine ulaþan Macar rapsodilerinin canlý ritminde bir önceki geceden kalan bir hoþ hal, pelerin gibi sarýyor yorgun bedenleri. Kahramanlýk türküleri söyleyen yaþlý gazinin ceketini süsleyen sayýsýz madalyanýn esrikliðinde, Kahramanlar meydaný kaçýncý resmi törenine hazýrlanýyor.

Aþaðýda nehrin yanýndaki market holün tavanlarýnda, her boyda ve kesitte salamlar, yeni toplanmýþ mantarlarýn üzerine sarkýyor. El bombasý þeklindeki sert ve acý Macar likörü unicum ile tatlýmsý turþu kavanozlarý yan yana süslüyor raflarý. Tezgahlarda demetler halinde satýlan taze lavanta çiçeklerinin kokusu, bir üst katta canlý renklerle iþlenmiþ iri desenli masa örtüleri, çeyiz sandýðýndan henüz çýkarýldýðý hissini veriyor. Neþeli bir turist el iþi bir önlüðü birkaç Forint daha ucuza almak için yeþil gözlü sarýþýn satýcýyla pazarlýk etmeye çalýþýyor. Emekli Macar haným ve beyler sýradan günlük alýþveriþlerini yapýyor sessizce.

Geç vakitlere kadar kumarbazlara ev sahipliði yapan, nehrin kenarýna sýralanmýþ Türkler tarafýndan iþletilen klüpler ve gazinolar, yüz elli yýlýn silinmiþ izlerinden pay çýkarma telaþýyla uyanýyor her sabah. Opera binasýnýn soðuk güzelliðini, þehrin altýndaki sýcak su kaynaklarý yumuþatýyor ve her þey yolunda görüntüsü veren þehrin sakin havasý köy yollarýnda belirginleþen yoksul ama soylu huzurunu koruyor.

Serin avlulu eski taþ binalarýn duvarlarýndaki gizli grafiti mesajlarý þifreli yollarla ulaþmak istediði gönüllere kavuþmuþ sanki.
Özgürlük tepesindeki Rus heykelleri indirileli çok olmuþ. Þehir sonunda, týpký zeytin dalý taþýyan genç kýz gibi kendi yolunu kendi seçmenin alçak gönüllü maðrurluðunda özgürlüðün tadýný çýkarýyor.






.Eleþtiriler & Yorumlar

:: yediðin içtiðin
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
30 Nisan 2005
desem ki, yediðin içtiðin senin olsun, gezdiðin gördüðün bize yeter; yetti de. gözleriniz ve dilleriniz dert görmesin.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Charles Köprüsünden Notlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bacon, Montaigne, Russel ve
Hiç mi Deðerleri Yok?..
Arka Bahçeli Ev…
Karafatmaya Karþý Gelin Böcekleri
Batýdan Doðuya Ilýk Esintiler
Küçük Dostum
Marguerite Duras ve Karasineðin Ölümü
Serin Sýcak Bir Aðustos Gecesi
Haremden Boðaz Manzarasý
Bir Konserden Kalanlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Karlovy Vary'de Bir Gün... [Öykü]
Beyaz Sessizlik [Öykü]
Salih Ustanýn Düþü [Öykü]
Zor Yýllar [Öykü]
Benimle Uðraþma Kýzým! [Eleþtiri]
Türkçe Nereye Gidiyor? [Eleþtiri]
Türkülerle Kimlikler [Eleþtiri]
Katar; "Doha Tartýþmalarý", Hamas [Eleþtiri]
Aðaçlar Konuþur Mu? [Eleþtiri]
21. Yy'da Savaþlar Nasýl Deðerlendirilir Ki? [Eleþtiri]


Hülya kimdir?

-

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hülya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.