..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Usun ve deneyimin aksaçlýlarýnki gibi, ama yüreðin masum çocuklarýnki gibi olsun." -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ahmet Çaylar




27 Nisan 2005
Atmayýn! Örnek Verin...  
Ahmet Çaylar
Niye atýyoruz? Attýðýmýz ne?


:DFFB:
Dil, insanlar arasýnda anlaþmayý saðlayan tabii bir vasýta, kendisine mahsus kanunlarý olan ve ancak bu kanunlar çerçevesinde geliþen canlý bir varlýk, temeli bilinmeyen zamanlarda atýlmýþ bir gizli antlaþmalar sistemi, seslerden örülmüþ içtimai bir müessesedir(Ergin, 2000:3).

Dil, varlýðýný sürdürüp bir toplumun geleceðinde söz sahibi olabilmek için olumlu yönde geliþim göstermelidir. Dilde son zamanlarda artan yozlaþma, dilimizin geleceðini olduðu kadar milli varlýðýmýzýn devamý için de çok büyük bir tehlikedir.

Prof. Dr. Sadýk Tural'ýn güzel bir tanýmlamasýyla " Türkçe Cumhuriyeti" baþta olmak üzere emperyalist güçler tarafýndan, ulus devletlerin yok edilebilmesi için baþta dile yapýlan saldýrýlar olmak üzere toplum mühendislerinin faaliyetleri doruk noktaya ulaþmýþtýr.

Dilimizde çok güzel karþýlýklarý bulunan kelimeler yerine yabancý kelimeleri imlalarýyla beraber kullanmak "entellik" olarak algýlanarak "sözde aydýnlarýmýzýn" sayýsýndaki artýþ oldukça endiþe vericidir.

Prof. Dr. Oktay Sinanoðlu'nun bir kitabýna verdiði ad gibi "Büyük Uyanýþ" baþladý. Ancak hýzlanmasýna engel olunmaya çalýþýlmaktadýr.Dilimize sahip çýkmasý gereken bizler, toplumun birer ferdi olarak dilimize yapacaðýmýz çok küçük bir katký bile toplumun genelinde gittikçe büyüyen bir dalga gibi bilincimizi güçlendirecektir. Buna sözlü ifadelerimizde baþta olmak üzere daha sonra yazýlý anlatýmlarýmýzda" atýyorum" ile baþlayan kelimelerle cümleler kurmayarak baþlayabiliriz.

Niye atýyoruz? Attýðýmýz nedir? Türkçe “örnek vermek” varken , dilimize Arapça’dan girmiþ ancak Türkçeleþmiþ “misal” kelimesi varken niye atýyoruz?

Misal kelimesinin Türkçe Sözlük’te iki anlamý verilmiþtir. 1. Örnek olarak alýnabilen, gösterilen þey, örnek. 2. Benzer, eþ gibi.

Örnek kelimesinin ise Türkçe Sözlük’te altý anlamý verilmiþtir. Ayrýca devamýnda “örnek almak”, “örnek olmak”, “örneðini çýkarmak” gibi türevlerinin anlamlarý açýklanmaktadýr.

“Örnek vermek” kullanýmýnýn yerine kullanabileceðimiz þekli olarak, Türkçe Sözlük’te “örneðin” kelimesinin de; söz geliþi, söz gelimi, söz misali, örnek olarak, mesela þeklinde açýklamalarý verilmiþtir.

Hal böyleyken niye atýyoruz? Niye söz geliþi , söz misali, örneðin…. Kelimelerini kullanmýyoruz?

Ahmet ÇAYLAR

Kaynakça:
1.Türkçe Sözlük (1998), TDK
2.Ergin, Muharrem (2000), Türk Dil Bilgisi, Bayrak Yayýnlarý

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Atmak da neyse!
Gönderen: BELKIS ÖZDOÐAN / Denizli/Türkiye
14 Mart 2006
Son zamanlarda kullanýmý bir hayli yaygýnlaþan bu kelimeye gerçekten çok sinir oluyorum.Bir de gözlemlediðim kadarýyla insanlar bu kelimeyi kulanýrken havalara girmiyorlar mý,içimden onlara sadece gülüyorum.Bilmiyorum belki de ben biraz abartýyorumdur ama ilk çýktýðý andan itibaren sevemedim gitti bu kelimeyi.Aramýzda kalsýn ama okulumuzdaki çok sevdiðim bir profesör bile sýk sýk ATIYOR.

:: sadece atsak, çok iyi....
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
22 Temmuz 2005
Sevgili Ahmet Çaylar; Keþke sadece atsak!........Daha neler yapýyoruz, neler!Ýþte bazý örnekler: “Bu þarký acayip güzel.”........ “Ýþte deprem bölgesinden insan manzaralarý.”......... “Vatandaþlarýmýzýn geçirdiði deprem felâketine fevkalade üzüldüm.”....... “Dinlenme tatili, öðrencileri sevince boðdu.” ( Ýnsan üzüntüye, tasaya boðulur, sevince boðulmaz.)......... “Var mý böyle þey?”........ “Abuk muhabbet yaptýlar.” ........ “Bir Marmaris yaptýk .”....... “Herkes beni görünce Aaaaaa...oluyor.”........ “Ay! N’oluyoruz falan oldum.” ..... “Hakem maçý, anormal güzel yönetti.”....... “Saat sekiz gibi evden çýkarým.”........ “Olayýmýz nedir?” ...... “Herýld yani.” ( “ “Acayip eðlendik.”......... “Bir festivalsin ya!” ........gibi..... Oysa ki ben þu cümleleri beynime kazýdým: “Baþka dile uymaz annemin sesi Her sözün –ararsan- vardýr Türkçe’si.” (Ziya Gökalp)....... “Türkçe! Gece, gündüz þakýdýðým dil! Sevinçlerimin, üzüntülerimin türküsü Türkçem! Seni seslendiremediðim gün, gün deðil, Çiçeksiz, kuþsuz kalmýþ gibidir bahçem.” (Coþkun Ertepýnar)......... “Türkçe, anadilimiz, diller güzeli! Yerine göre kýlýçtan keskin, çelikten sert; yerine göre boradan hýzlý, bürümcükten ince, kelebekten uçucu,kokudan tatlý, altýndan parlak, çiçekten renkli, sudan duru Türkçe!” (R.Eþref Ünaydýn)......... “Dil bir insanýn parçasýdýr. Nasýl bir insanýn göz, kulak, burun gibi bir uzvu koparýlýp alýnamazsa, insanýn anadilinden de alýnamaz. Dilimizden bazý kelimeleri alýp, yerine casus kelimeler konulmasýna itiraz ediyoruz.” (Tekin Erer)......... “Dilimizin her kelimesi üzerinde , asýrlarýn emeði var. Bu güzel dili yýkmak, bir mabedi yýkmakla birdir. Mazimizle baðýmýzý koparmak isteyenler, dilimizi bozarak iþe baþlamak istiyorlar.” (Nihat Sami Banarlý)........ “Her Türk dilini çok sever ve onu yüceltmek için çalýþýr. Türk Dili ,Türk Milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk Milleti; tarih boyunca geçirdiði sayýsýz felaketler içinde, ahlâkýnýn, geleneklerinin, hatýralarýnýn, çýkarlarýnýn, kýsaca bugün kendi milliyetini oluþturan herþeyin dil sayesinde korunduðunu görüyor.” (M.Kemal Atatürk).............. Bizim ,dilimizi bozanlarla mücadele etmemiz gerekiyor. Bu mücadeleye, dilimizi doðru kullanarak , çocuklarýmýza Türkçe’mizi doðru öðreterek baþlayabiliriz. Atalarýmýzdan bize kalan kültür mirasýmýzýn bir parçasý olan anadilimiz Türkçe’yi bozmaya, hiç kimsenin hakký yok. Haydi ! Bu konuda üzerimize düþen görevleri yerine getirmeye hemen baþlayalým. Hepimize kolay gelsin.......Sevgiyle kalýn....Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hitabet Sanatý (Güzel Konuþma Sanatý)
Yazý ve Yazmak Adýna Kýsa Bir Deneme
Türkçe Cumhuriyeti
Dünyayý Kim Yönetiyor? Tanrý mý Para mý?
Gece
Hayat
Yalnýzýz!..
Yalnýzlýk ve Gece
Rutin - Þiirsel

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þiir ve Aþk Üzerine Kýsa Bir Deneme
Zaman Üzerine Kýsa Yazýlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gecenin Islak Rüzgarlarý [Þiir]
Aþk'ýn Kýsa Tanýmý [Þiir]
Tütsü Kokan Büyülü Sevdalar Yaþamak [Þiir]
Gitmek Geliyor Ýçimden [Þiir]
Ölümün Ardýndan [Þiir]
Kanadý Kýrýk Martýnýn Gözyaþý [Þiir]
Hasret Coþkun'nun Anýsýna [Þiir]
Ceset [Þiir]
Tutsak Hayatlar Yaþamak [Þiir]
Zamana Asýlý Ölüm [Þiir]


Ahmet Çaylar kimdir?

Amacým yazar olmak deðil. Gerçek anlamda "okur-yazar"olabilmektir. Bu anlamda SADEce deniyorum. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Farkýna varsak da varmasak da sürekli etkileþim içindeyiz. Önemli olan, etkilendiklerimizi özümüze uygun hale getirip bütünleþmektir.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Çaylar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.