..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Prensiplerden hoþlanmam. Önyargýlarý yeðlerim. Daha içtenler. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Mustafa Günay




1 Mayýs 2005
Hermann Hesse'den Mektup Var  
Mustafa Günay
Hesse'nin mektuplarý ve düþündürdükleri...


:DBJA:
HERMANN HESSE’DEN MEKTUP VAR!

Hermann Hesse (2.7.1877-9.8.162), sevdiðim yazarlarýn baþýnda gelir. Felsefi yönleri de içeren öykü ve romanlarýyla, 20. yüzyýlýn önemli bir sanatçýsýdýr. Hesse’nin pek çok kitabý dilimize çevrilmiþtir. Bunlar arasýnda bazýlarý þunlardýr: Knulp, Gençlik Güzel Þey, Siddharta, Bozkýrkurdu, Demian, Narziss ve Goldmund, Rosshalde, Bir Yabancý Gezegenden Tuhaf Haberler...
Geçtiðimiz günlerde kitap tutkunu bir arkadaþýmýn (Ali Karaman) vesilesiyle, Hesse’nin mektuplarýný okuma imkaný buldum. “Herman Hesse’nin Mektuplarý”, Battal Ýnandý’nýn çevirisiyle, 1983’te Kültür Bakanlýðý tarafýndan yayýnlanmýþ. Bu kitabýn yeni basýmýnýn yapýlmasý, Hesse okurlarý için çok yararlý olacaktýr. Gerçekten de mektuplarýný okudukça ve kimi bölümleri üzerinde düþündükçe, Hesse’nin diðer kitaplarýný ve bir sanatçý olarak kendisini de daha iyi anladýðýmý söyleyebilirim.
Daha önce de Hesse’nin romanlarýný okurken altýný çizdiðim satýrlar vardý. Özellikle insanla, günümüz insanýnýn dünyasýyla ilgili düþünceleri ilgimi çekmiþti. Bozkýrkurdu adlý romanýndan birkaç satýr: “günümüz insaný enerjiyle dolu, çalýþkan ve saðlýklý, ayrýca hep gergin ve soðuk –kusursuz bir insan. Önümüzdeki savaþta olaðanüstü baþarýlý olacak bir tür. Aslýnda bunlar beni ilgilendirmiyor. Çünkü ne günümüz insanýyým ne de çaðdýþý kalmýþ biri.”(Bozkýrkurdu, s. 51)
Hesse, bir mektubunda ise, ayný konuda þunlarý yazmýþ: “(...) Zamanýmýzýn ideallerinden tek birini bile paylaþmýyorum. Ama bu yüzden inançsýz deðilim. Ýnsanlýðýn binlerce yýllýk kanunlarýna ve bunlarýn zamanýmýzýn kargaþasýný aþacaklarýna inanýyorum.”(Mektuplar, s.27)
Hesse’nin mektuplarýnda 1930’lu ve 1940’lý yýllarýn izlerini ve gölgelerini görmek mümkün. Bir bakýma bu mektuplar bir dönemin aynasý durumunda. Hesse’nin 5 Ocak 1949 tarihli mektubunda, çaðýyla ilgili deðerlendirmeleri yer almaktadýr: “Günümüz dünyasýnýn insandan beklediði bir þey vardýr ki bunun partiler, devletler ve dünya ahlak hocalarý tarafýndan propagandasý yapýlmaktadýr. Ýnsandan beklenen bu þey, insanýn bizzat kendisinden, ferdi ve eþsiz bir þey olduðu düþüncesinden tamamen vazgeçerek kendini geleceðin vasat veya ideal insanlýðýna uydurmasý, makinenin küçük bir tekerleði olmasý ve kendinin aynýsý olan milyonlarca yapý taþlarý arasýnda küçücük bir tanesi oluvermesiyle ilgilidir. Bu isteðin ahlaki deðeri hakkýnda bir yargýda bulunmak istemiyorum. Bunun kahramanca ve fevkalede yönü de var. Ama ben buna inanmýyorum.”(Mektuplar,s. 78)
Düþünürler ve sanatçýlar, yalnýzca mevcut durumun betimini ve yorumunu yapmakla kalmayýp, ayný zamanda olmasý gerekene yönelik öneri ve özlemlerini de ortaya koyarlar. Hesse’ye göre, çaðýmýzda gerekli olan þeyler nelerdir? Kendi deyimiyle, “Zamanýmýzýn ihtiyaç duyduðu ve istediði becerikli bir memurluk ve çalýþkanlýk deðil, kiþilik, vicdan ve sorumluluktur. Akýl ve kabiliyet bakýmlarýndan bir bolluk var, ancak bunlar fazla bir þey ifade etmez.”(Mektuplar, s. 48)
Baþka bir mektubunda da Hesse, kiþilik kavramýnýn önemine deðinir: “insaný kendisine özgüleyen bir kiþilik herkese nasip olmaz. Böyle bir kiþiliðe giden yol tehlikelerle doludur ve insana ýstýrap verir, öte yandan baþkalarýnýn bilmediði mutluluk ve tesellileri de verir.”(Mektuplar, s.111)
Bazý cümlelerini sizlerle paylaþtýðým mektuplarýný okursanýz, Hesse’nin ve yaþadýðý çaðýn acýlarýný hissedecek ve insan olmanýn her dönemde ve çaðda nice güçlüklerle ve problemlerle yüzleþmeyi gerektiren bir serüven olduðunu göreceksiniz. Hesse’nin mektuplarýnda belki biraz yalnýz ve hüzünlü ama bilgece bir sesin yankýlandýðýný ve bu sesin zamanýmýzda da kendini duyurduðunu söylemek mümkündür.


Dizeler:

“Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var:
Yaþadýn mý büyük yaþayacaksýn, ýrmaklara, göðe, bütün evrene karýþýrcasýna
Çünkü ömür dediðimiz þey, hayata sunulmuþ bir armaðandýr
Ve hayat, sunulmuþ bir armaðandýr insana” (Ataol Behramoðlu)

Sözler:

“Her kim güzelliði görebilme yeteneðini korur, elden çýkarmazsa, o yaþlanmaz.”(Kafka)





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Attila Ýlhan'ýn Ardýndan
Jules Verne

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Birkaç Dergi
Þiirdeki Felsefe, Felsefedeki Þiir
Adlandýrmak
Þarkýlar Kimi Söyler?
Yola Çýkmak, Yolda Olmak
Anlatmak Anlaþýlmak
Bulutlanmak
Kentler ve Yazlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sisifos Gibi [Þiir]
Mayýs Yaðmuru [Þiir]
Hal Durumu [Þiir]
Özne: Felsefe - Edebiyat Ýliþkileri [Bilimsel]
Özne: Nihilizm Sorunu [Bilimsel]
Özne [Bilimsel]


Mustafa Günay kimdir?

Felsefe açýsýndan sanat ve edebiyat eserlerinin deðerlendirilmesine önem veriyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Albert Camus, Nermi Uygur, Milan Kundera, Oðuz Atay, Edip Cansever


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Günay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.