..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek bir sevgide diðer insanýn iyiliðini istersin. Romantik sevgide diðer insaný istersin. -Margaret Anderson
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Hülya Atakan




20 Mayýs 2005
Haremden Boðaz Manzarasý  
Çerkez kýzý

Hülya Atakan


...zaman ilerledikçe narin ellerini süsleyen parlak pembe týrnaklarý ve inci tanelerini andýran diþleri, kýskançlýk duygularýyla beslenen içinde zaptedemediði bir canavarýn kimliðine bürünüyor.


:BEEC:
Uzun bir koridorun sonunda boðaza bakan küçük bir oda, yirmili yaþlarýnýn ortasýnda genç bir kadýn, gecenin karanlýðý içerisinde arada bir bulutlarýn arasýndan süzülüp gelen ay ýþýðýnýn, hatlarýný hayal meyal ortaya çýkardýðýnda, donanma gemisi olduðu ancak anlaþýlan bir karaltýya gözleri takýlý, saatlerdir dýþarý bakýyor. Yazýn bile kolay kolay ýsýnmayan tavaný yüksek odanýn duvarlarýna asýlý Ekim gecesinin iç titreten soðuk ayazýna raðmen, halen saatler önce gördüðü kabusun etkisinde, ter içinde yataðýnda oturuyor. Narin ince bedenini örten atlas gecelik her an kayýp yere düþecekmiþ gibi duruyor üzerinde. Bir kedininki kadar pýrýltýlý gözbebeklerinde aðýrlaþan kocaman damlalar, yanaðýnda akþamdan kalmýþ izi sürüyor.

Iþýklarý çoktan söndürülmüþ odalarda hüküm süren sessizlik, içindeki sessizliði büyütüyor. Tenine sýðmayan acýnýn sýcak dalgalarý yüreðini kasýp kavuruyor. Çok deðil daha bir gece öncesine kadar güçlü kollarýyla kendisini sarýp sarmalayan erkeðin, aralarýna yeni katýlan on beþlik Rus güzeli ile birlikte gördüðü bu kabusun er geç gerçekleþeceðini, kendisinden önce Perinaz hanýmefendiye olanlardan dolayý gayet iyi biliyor.

Parýltýlý taþlara boðulan kadýn efendiliðinin yerine, bir erkeðin ilk ve son eþi olabilmeyi, kimseyle onu paylaþmak zorunda kalmamayý, sýkýcý odalarý çocuksu neþeleriyle güzelleþtiren içleri umut dolu tazecikleri kendisine rakip görmemeyi nasýl da tercih edeceðini düþünüyor. Oysa zaman ilerledikçe narin ellerini süsleyen parlak pembe týrnaklarý ve inci tanelerini andýran diþleri, kýskançlýk duygularýyla beslenen içinde zaptedemediði bir canavarýn kimliðine bürünüyor. Odalardan dýþarý taþan güzelliklerin ve neþenin týpký bir zamanlar Perinaz’a olduðu gibi kendi sonunu hazýrladýðýný görüyor.

Tüm heybetine raðmen dalgalarýn üzerinde bir beþik gibi sallanan savaþ gemisi, Boðaza demir attýðý o günden beri mutsuz Gülbeyaz. O böyle bir gemiyle yýllar önce, kimsesiz küçük bir kýz olarak Ýstanbul’a geldiðini unutacak kadar Ýstanbullu. Ne annesini ne de babasýný hatýrlýyor. Ailesi olarak kabul ettiði bu büyük hanede geçmiþinden kalan tek þey ona Çerkez dedikleri. Uçsuz bucaksýz hayallerini sýnýrlayamayacak kadar güçsüz kalýn taþ duvarlarla çevrili yüksek tavanlý küçük odalarda yeni bir dilde konuþmayý, kuran okuyup, namaz kýlmayý, ut çalýp, þarký söylemeyi, gergefle nakýþ iþlemeyi ve kadýnlýðýn tüm püf noktalarýný yine kendisi gibi Çerkez olan bir hanýmefendinin yanýnda yetiþerek öðreniyor Çerkez kýzý.

Esaretten hanedanlýðýn zirvesine ulaþmýþlýðýn ayaklarý yerden kesen sarhoþluðunu yaþamadan, öncesinde hep ordaymýþ ve oradan sonsuzluða kavuþacakmýþ gibi kendinden son derece emin bir asaletin güvenliðindeki hoþgörüsünün umutsuzca azaldýðýný hissediyor. Yakarýþlarýnýn Tanrýyý bezdirdiðini düþündüðünden çoktan terk ettiði dualara yeniden baþlamanýn göz boyacýlýðý umutlarýný kýrýyor.

Boðazýn koyu karanlýk sularýna gömülen yýldýrýmýn ateþ kollarý, art arda çakan gürültülü þimþekler, savaþ gemisinden atýlan bombalar gibi gök yüzünün perdesini al aþaðý ediyor. Yeni bir alemin göksel þöleni perdenin arkasýnda yer alýyor. Çerkez kýzý kanatlanarak o gece onlarýn yanýna çýkýyor. Dudaklarýnda kalan zehrin son tozlarý ise gökyüzünden Hareme dökülüyor.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Çok özel
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
24 Mayýs 2005
Harem ve Kýzkulesi.Birçoðumuzun yaþamýnda önemli izleri vardýr. Yýlan zehirinden ölen bir prensesin mezarý var sanýrdým Kýzkulesi'nde. Ziyarete açýlýr açýlmaz uçup gittim. Otobüsten iner doyumsuz bir merakla seyre dalardým kabristan sandýðým yapýyý. Yoðun duygularýnýz hep akýp gitsin satýrlara ve ulaþsýn bizlere.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hiç mi Deðerleri Yok?..
Arka Bahçeli Ev…
Karafatmaya Karþý Gelin Böcekleri
Batýdan Doðuya Ilýk Esintiler
Küçük Dostum
Serin Sýcak Bir Aðustos Gecesi
Bir Konserden Kalanlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bacon, Montaigne, Russel ve
Marguerite Duras ve Karasineðin Ölümü
Charles Köprüsünden Notlar
Gerard Tepesinden Budapeþte

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Karlovy Vary'de Bir Gün... [Öykü]
Beyaz Sessizlik [Öykü]
Salih Ustanýn Düþü [Öykü]
Zor Yýllar [Öykü]
Benimle Uðraþma Kýzým! [Eleþtiri]
Türkçe Nereye Gidiyor? [Eleþtiri]
Türkülerle Kimlikler [Eleþtiri]
Katar; "Doha Tartýþmalarý", Hamas [Eleþtiri]
Aðaçlar Konuþur Mu? [Eleþtiri]
21. Yy'da Savaþlar Nasýl Deðerlendirilir Ki? [Eleþtiri]


Hülya Atakan kimdir?

-

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hülya Atakan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.