..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Düþler > osman kurt




26 Mayýs 2005
Un Kokulu Yarim  
osman kurt
Pastane çýkýþýnda elinden tuttuðumda, sýcaklýðýyla birlikte birkaç susam tanesini de hissetmeliyim.


:BECC:

Ýþçi bir kýz sevmek istiyorum. Tütün kokmasýn ama. Þeker kokabilir mesela yada ekmek olabilir. Acaba pastanede mi çalýþsýn? Evet, evet pastanede çalýþsýn. Ama, kulaklarýnda iþitme engellilerin taktýðý gibi, nasayla baðlantý kuruyormuþçasýna telli mi telsiz mi olduðunu bilmediðim kulaklýklara sahip üniformalýlarýn olduðu pastanelerden deðil. 3-5 çalýþaný olan, vitrinine baktýðýnda iþtah açan, ramazan pidesini almak için diðer mahallelerden gelinen, bol susamlý, isteyenlere iftarýn yaklaþmasýyla da yumurtalý yapan, elleri tatlý tatlý yakan pidelerden. Yarim, kasada durmamalý, parayla iþi olmamalý haftalýðýný almaktan baþka. Hamur açmalý, pasta yapmalý.

Pastane çýkýþýnda elinden tuttuðumda, sýcaklýðýyla birlikte birkaç susam tanesini de hissetmeliyim. Sevmeliyim dedim ama, aramýzda bilinen bir bað olsun. Mahalleye ve yanýna rahatça gidip gelmeliyim. Ýyi niyetli dükkan sahibinin ellerinden öpebilmeliyim. Samimi bir mahalle olmalý; kravatsýz esnaflarýn, topaç çeviren, gazoz kapaklarýný toplayýp taþla ezip güzelce yassýlaþtýrdýktan sonra daire oynayan çocuklarýn, ellerinde salçalý ekmek, donuyla evin önüne yalpalayarak çýkýp, aðzý yüzü salça olmuþ düþtüðü yerden kalkamayan yaþýný yeni doldurmuþ bebelerin, bahçelerinde, pencerelerinde beþ kiloluk vita, karam yaðlarýnýn teneke kutularýna fesleðen, sarmaþýk, sivri süs biberi eken teyzelerin, insandan ürkmeyen tombul kedilerin, damlarýnda tepsi içerisinde tahta kaþýkla karýþtýrýlýp, üzerine tülbent serilmiþ siniler içinde kurumaya býrakýlmýþ salçalý evlerin, demirlerinde, yan yana ipe dizilip kurutulmak üzere baðlanan patlýcanlý, biberli, bamyalý pencerelerin, camilerinin avlusunu her gün özenle temizleyip “hoþ geldin ya þehri ramazan” mahyasýný titizlikle asan ak sakallý dedelerin bulunduðu bir mahalle olmalý. Ve sevdamda bu mahallede oturmalý. 3-4 kardeþ olmalýlar, en küçüðü olmalý evin. Anne ev hanýmý, nur yüzlü bir teyze evi çekip çeviren, baba uzun yýllar küçük sanayide kaportacýlýk yapmýþ sonra bað kurdan emekli olmuþ, hacca gitmiþ tüm vakitleri camide kýlan, sanayide ki dükkaný iki oðluna býrakmýþ arada gidip yol gösteren bir amca olmalý. En büyük abla evlenmiþ büyük þehre göçmeli. Yemeklerini evin bahçesinde, tahta kerevetlerinde yiyen bir aile.

Akþamlarý buluþtuðumuzda benim için yapmýþ olduðu kurabiyeleri çýkarmalý cebinden, o kurabiyelere canýmý vermeliyim. Sarýlýp alnýndan öpmeliyim. Sonra, bir yerleri tepeden gören izbe çay bahçesinde çay içmeliyiz. Hatta baharda; çimenlere oturarak içmeliyiz. Bir papatya koparýp avucuna býrakmalýyým.
Ee benim için kurabiye yapacakta ben onu hediyesiz mi býrakacaðým. Cebimden çýkaracaðým kaðýttan, el yazýsýyla yazýlmýþ minik þiir okumalýyým;

Üþümüþtür kuþlar, güzdür giderler,
Gitsinler, bir iþaret bu, sana ve bana dair..
Üzerine sarý bir yaprak ört de dön eskiye,
Baþlangýçlarýn kirletilen tadýndayým ben
Yum gözlerini, yaðmurlarýmla düþ göðüme..

Gülümsemesi yetmeli bana, ”verir misin o kaðýdý bana” diye elini uzatmalý. Tutmalýyým ve avucunun içini öpüp “bilmemmm” diye þýmarýkça dudaklarýmý büzüþtürmeliyim. Güneþin batmýþ olduðunu fark edip, kalkmamýz gerektiðini söyleyemeliyim, onun kutsal emanetim olduðunu bilerek. Elele yükseklerden aþaðýlara doðru inmeye baþlamalýyýz. Çimenlerde yürümek çok güzel olmalý, taþlarýn üzerinden hoplayýp zýplamalýyýz. Onbeþ adým sýrtýmda taþýmalýyým, “biraz daha “ demeli. “Bak on beþi geçiyor ama” diyip gülerek üç beþ adým daha atmalýyým.

Mahalleye girmeden, ulu bir çýnarýn dallarý arasýna karanlýðýn yardýmýyla gizlenerek son defa sarýlýp koklamalýyým un kokulu yarimi. Al yanaklarýna konmuþ ürkekliði olmalý, gitmek istemezcesine gitmeli. Son defa kendime çekip saçlarýný koklayýp, alnýndan öpmeliyim ve eline el yazýsýyla yazýlmýþ o minik buruþuk kaðýdý býrakmalýyým. Hýzlý adýmlarla sýrtý bana dönük ama gönlü benle mahalleye girmeli, serde erkeklik var eve sað salim girene kadar ucundan gözetlemeliyim mahallenin. Bahçe kapýsýný açarken, köþede beklediðimi bilerek, yakýn birkaç pencereye çaktýrmadan bakmalý, etrafýn güvenli olduðuna inandýktan sonra al yanaklarýyla bana gülümseyip eve girmeli. Perdenin ardýndan nur yüzlü, güvenli bir çift gözün seyrinden habersiz .
Kutsal emanetimi hýyanetsiz þekilde teslim etmenin gururu, sevdamdan yeni ayrýlmanýn heyecaný ve hayaliyle yürümeye baþlamalýyým. Karýn tokluðunun rehavetiyle kaldýrýmýn üzerine yayýlmýþ tombul kedilerden biriyle göz göze gelmeliyim, “ne bakýyon , hiç mi seven görmedin, haklýsýn böylesini görmemiþsindir. Bak gördüklerini bir yerde duyarsam, tükrük köfte için malzeme olursun” diye gülerek uzaklaþmalýyým. Ellerim ceplerimde, boþ bir su þiþesini tekmeleyerek.

Ben kimim peki? Bilmemmm…


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: tebrikler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
5 Temmuz 2005
Merhab Sevgili Osman Kurt; Ne kadar içten bir yazýydý okuduðum.Özlediðim çocukluðumu, çocukluðuma ait fotoðraflarý canlandýrdýnýz gözümde.Hele hele Un Kokulu Yarinizle birlikte sunduðunuz tasvirler!Mükemmeldi.........Tebrik ederim...Sevgiyle kalýn...Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn düþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Doðmamýþ Sevdaya Mektuplar - 1
Bir Gölge Kadar Yalnýzým...
Nefes

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dövüþ Kulübü
Soluklanma
Sýyrýk Yürek
Ak Damla
Hüzün Boyalý Duvarlar
8 Nolu Dosta Aykýrý Terennümler...
Kanayan Dizler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
"An" [Þiir]


osman kurt kimdir?

Diyeceðim odur ki,yazar deðilim ama hakkýný veren bir yazar olmak isterim. Fuzuli yaþamdan sýyrýlmak için okumanýn ve yazmanýn gerekli olduðuna inanýrým. Yoksa manayla nasýl yüzleþebilirim. .

Etkilendiði Yazarlar:
nihat genç,sezai karakoç,hakan albayrak,selahattin yusuf,kemal tahir,dostoyevski,stendhal,rimbaud,nerval..ve niceleri..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman kurt, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.