..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Beklenmedik > Avþýn Çaðrý ÖZHAN




16 Haziran 2005
Baba'nýn Yolunu Beklemek  
Avþýn Çaðrý ÖZHAN
Aslýnda akþam çoktan olmuþtu , ama genç kadýn kabul etmek istemiyordu . Batan güneþ , genç yüzündeki çukurlara çoktan gölgeleri doldurmuþtu . Hayatýn tüm zorluk ve mücadelesine raðmen , hala insanýn nefesini kesecek bir güzelliðe sahipti . . .


:BEHH:
   Akþamüstü olmuþtu . .
   Güneþ yavaþ yavaþ bu sessiz , deniz kokan balýkçý kasabasýný terketmiþ , aslýnda hiç batmak istemezmiþçesine direne direne sulara gömülmüþtü ufukta . Her þeyin sýrasýyla olduðu , herkesin birbirini tanýdýðý , güzel insanlarýn yaþadýðý , tipik bir balýkçý kasabasýydý Karavomilos . Yani küçük ahþap kulubeler , önlerinde direkler arasýna gerilmiþ balýk aðlarý , aðlarýn üzerinde bir önceki avdan kalan yengeç , yosun ve her türlü deniz sakini . Saðda solda tamir edilmeyi bekleyen sandallar ve balýkçýlýk için gerekli bir sürü alet edevat .
   Aslýnda akþam çoktan olmuþtu , ama genç kadýn kabul etmek istemiyordu . Batan güneþ , genç yüzündeki çukurlara çoktan gölgeleri doldurmuþtu . Hayatýn tüm zorluk ve mücadelesine raðmen , hala insanýn nefesini kesecek bir güzelliðe sahipti ; yumuþak yüz hatlarý , okyanus kadar derin gözleri ve güneþ gibi saçlarý . O güneþ saçlarýný geliþi güzel toplamýþ , erkeðinin ona ilk buluþmalarýnda hediye ettiði tokayý altýn saçlarýna gömmüþtü .
Yüzünde , ‘’Hayýr daha erken , nasýl olsa gelecek ‘’ diyen ve yüreðinin derinliklerinde bunu ufka haykýran bir ifade ile bekliyordu . .
   Kucaðýndaki küçük kýzý her þeyden habersiz , havada oyunlar oynayan martýlara vermiþti tüm dikkatini . O nu bu zorlu dünyaya raðmen , sýrf kocasý bir kýzý olmasýný çok istiyor diye dünyaya getirmiþti . Küçük kýz da , hemen doðumunun arkasýndan eve bir bolluk ve umut getirmiþti . Dünyalarý vermiþti erkeðine kadýn , ‘’ Sana bir kýz çocuðu doðurdum’’dediðinde . Bu küçük kýz çocuðu da annesi gibi güneþi kýskandýrýrdý saçlarý ile .
   Genç kadýnýn öbür yanýnda , diðer elini tutan erkek çocuðu , onlarýn ilk çocuklarýydý . Ýlk çocuk olmanýn þýmarýklýðýný hiç göstermemiþti , bebekliðinden dirayetli ve gürbüz bir erkek olacaðý belliydi . Her akþam yaptýðý gibi ; sað yana taradýðý , babasýndan aldýðý þüphesiz kumral saçlarý , temiz üst baþý ve parlak yüzü ile annesinin yanýnda , dimdik bir þekilde babasýný bekliyordu . Bu diklik aslýnda babasýna verdiði sözü tutmuþ olmanýn gururuydu . Öyle söz vermiþti çünkü sabah evden çýkarken kendisini öpen babasýna . O dönene kadar evin erkeði olacak , annesi ve kýz kardeþine göz kulak olacaktý ve olmuþtu da . Ýþte onun dikliðiydi bu . Ancak çocuk biraz daha büyük olduðu için bir terslik olduðunu sezebiliyor ama tam da adýný koyamýyordu küçücük aklýyla .
   Babalarý , daha güneþ doðmadan kalkmýþ ve hayretle bir kez daha kendisinden önce kalkýp , kahvaltýsýný hazýrlamýþ olan kadýnýna bakýyordu . Ne þanslý bir erkek olduðunu düþündü ; sadýk , çalýþkan , seven ve erkeðine 2 çocuk vermiþ bir kadýný vardý .
Acele ile kahvaltý etti ve çocuklarýný öptü çýkmadan . Oðlu yine uyanmýþtý ve babasýna ‘’ Sen merak etme babacýðým , sen yokken eve ben bakarým . ‘’ demiþti . Bir erkek daha ne ister ki diye düþündü ve oðlunun alnýna bir öpücük kondurdu . Soðuk ve denizden dolayý artýk sertleþmiþ elleri her zaman garip bir güven vermiþti oðluna . Onun babasý çok güçlü bir adamdý ve o yüzden elleri bile taþ gibiydi . .
   Kadýn usulca kýzýný kucaðýndan indirdi . Martýlara dalmýþ olan kýzý , poposunun üzerine kuma oturduktan sonra , artýk midyelerle oynamaya baþlamýþtý.
Ama oðluna bir þey söylemesi gerekiyordu. ‘’ Baban gelmeden çabuk þu aðlarý temizle ‘’ dedi , tatlý sert bir ifade ile .
Uzun eteklerini eliyle toplayarak olduðu yerde arkasýný döndü ve bir anlýk bir duraklamadan sonra seri adýmlarla kulubeye girdi . Endiþesini gizlemek için , bir þeyler yapýyormuþ gibi görünmek istiyordu . Ama , bir anda eli , evin tek süsü olan evlilik resminin çerçevesine çarptý ve çerçeve bir anda ellerinin arasýndan kaydý . Donmuþ ruhu , çerçeve camýnýn kýrýlma sesi ile bir anda hayata döndü . Cam yüzlerce parçaya ayrýlmýþtý ve bu uðursuzluk demekti . Sesi duyup , seslenen oðlu içeri girmeden kýrýklarý toplamalýydý . Güzel elleri ile yataðýnýn altýna süpürdüðü kýrýklar yer yer ellerine batýyordu ama bu acý yüreðindekinin yanýnda neydi ki ?
Bir anda arkasýna döndü , ‘’ Anne !! ‘’ diyen oðluna .
-Aðlýyor musun ? dedi,
-Hayýr oðlum , dedi . Kanayan ellerini arkasýnda gizleyerek.
Ama çocuk görmüþtü ve annesinin önüne kadar geldi .
O kocaman gözleri annesine öyle bir baktý ki , kadýn , oðlunun ellerini göstermesini istediðini anladý . Oysa tek bir kelime bile etmemiþti çocuk .
Kadýn artýk dayanamýyordu ve aðlamaya baþladý ellerini gösterirken .
Çocuk , birkaç ay önce ellerine batan kýymýklarý tek baþýna çýkarmýþtý aðlamadan , anne ve babasýnýn þaþkýn bakýþlarý arasýnda . Yine ayný soðukkanlýlýkla biraz su getirdi , bi parça temiz bez ve bir tabure çekti kendisine , yataða oturttuðu annesinin karþýsýna .
- Üzülme anne , gelecek babam , yeter ki senin güzel ellerini bu þekilde görmesin , dedi .
   Artýk iyice geç olmuþtu , kasabanýn bütün balýkçýlarý dönmüþtü . Genç balýkçýnýn sandalýný baðladýðý yerin boþluðu herkesin dikkatini çekmiþti .
   Birkaç balýkçý belirdi kulubenin kapýsýnda ve her gün kendi ailelerinin baþlarýna gelebilecek bir manzara ile karþýlaþtýlar ; hepsi gördükleri manzara karþýsýnda donakaldý. Ama onlarýn oðullarý bu kadar mert olabilecek miydi ?
Küçük çocuk kulübenin içinde yatakta oturan annesinin omzuna elini koymuþ , dimdik ayakta duruyordu . Diðer eli ise usulca kýz kardeþinin karyolasýný sallýyordu .
Ama , o dimdik duran çocuðun açýk pencereden ufka bakan gözlerinden sicim gibi yaþ akýyordu , sessizce .
Hatta annesi bile baþýný oðluna yasladýðýndan aðladýðýný anlamamýþtý .
   Gelen balýkçýlar evin erkeðinin sandalýný açýkta boþ olarak bulan balýkçýlardý , saatlerce denizi taradýktan sonra , hava karardýðý için mecburen boþ sandal da beraberlerinde kasabaya dönmüþlerdi .
Hayat nasýlda gülümsüyordu ailelerinin üzerine , genç balýkçý sabah evden çýkarken . Oysa þimdi belki de her þey bitmiþti . Genç kadýn birden ayaða kalktý ve birden dýþarý çýktý . Sanki yüzlerce metre ötede , kara haberi getirenlerin sesini , anlatacaklarýný , öyle ya da böyle evin bir parçasýnýn geri döndüðünü hissetmiþti .
Kapýnýn eþiðinde , merakla uzaktan gelenlere baktý . Sanýrým , ortalarýnda hep beraber tuttuklarý battaniyenin içinde bir þey taþýyorlardý .
Kadýn bir anda bütün gücünün bittiðini hissetti , anlamýþtý . Ayakta kalabilmek için kapýnýn eþiðine tutundu .
Evdeki o þen kahkahalar susmuþtu ve artýk belki de kendi hiç eskisi gibi gülmeyecekti .
Artýk gecenin karanlýðýný hissediyordu .O ana kadar hissetmemiþti karanlýðý . Gördüðü halde hissetmemiþti.
   Aradan sadece 3 gün geçmiþti . Parlak güneþ yine doðmuþtu ve küçük kýz yine kumdaki midyelerle oyuna dalmýþtý , çocuk ise babasýnýn sandalýndan hiç inmemiþti sabaha kadar . Hummalý bir hazýrlýk içinde idi .
Kadýn ?
Güneþ kulubeye doðarken , kapýda beliren annesine baktý çocuk . Sarý balýkçý rüzgarlýðýný giymiþ olan güzel kadýn , parlýyordu o sabah güneþinin altýnda hele o güneþ saçlarý .
Zaten annesini bekliyordu ,çünkü akþam annesi ile anlaþmýþlardý . Artýk evin erkeði oydu ve babasýnýn yerine balýða giden annesinin yanýnda olmalýydý . . .
   Belki hiçbir þey eskisi gibi olmayacaktý .Hatta küçük çocuk , babasýnýn hayalindeki gibi bir doktor da olamayacaktý . Ama bilecekti ki uzaklardan bir yerden O’nu seyreden babasý , her zaman oðluyla gurur duyacaktý . Çünkü ; O , sabah evden çýkarken babasýna verdiði sözü hep tutacak ; evin erkeði olacaktý . .
   Güneþin , üzerinize her zaman , sevdiklerinizle beraber düþmesi temennisiyle . .
   Sevgiler . .
   Avþýn
   08 / 05 / 2005




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýlk Duyduðum , Bin Düþündüðüm Þiir [Þiir]
Bir Deli Aðaç [Þiir]
‘’ Herkes Cennete Gitmek Ýster , Ama Kimse Ölmek Ýstemez. ’’ [Deneme]
Oðlum , [Deneme]
Annem [Deneme]
Sabah 8' de Ölen Genç , Akþam 5' Te Ölen Yaþlý [Deneme]
Alýr Baþýmý Giderim Sevdadan [Deneme]
Babaný Anlýyorsan Eðer . . Olmuþsundur! [Deneme]
Kadýn Ýcadý : Bekletme Müessesesi [Deneme]
Aþkýnýzý Yormayýn [Deneme]


Avþýn Çaðrý ÖZHAN kimdir?

Ýstediklerini , istediði þekilde anlatmaya çalýþan ve sadece yazmak isteyen bi arkadaþýnýz olduðumu söylemek kafi olacaktýr diye düþünüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Çocukken , edebiyat öðretmeni olan annemim bana okuduðu þiirler ve anlattýðý hikayelerden etkilendim. Kemalettin Kamu'nun Bingöl Çobanlarý , Aþýk Veysel , Hacivat-Karagöz ilk aldýðým edebi etkiler oldu.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Avþýn Çaðrý ÖZHAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.