..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Mehmet Ulaþ ORAL




18 Þubat 2002
Zamansýz Pencereler  
Mehmet Ulaþ ORAL
Ýçimdeki felaketin yansýmasý, pencerelerin pervazý, öykülerin “O”su, yollarýmýn haritasýDamla’ya...


:BEGG:
Senin pencerelerinden bakarak geçiriyorum bir ömrü. Bütün bir zamaný tercüme edemediðimiz balkonsuz metropol evlerinden, köþebaþýndaki kilisenin önündeki yaþlý dilenciyi, karþý balkona gecelikle çýkan Madame Elize’yi, bir tek EAGLES dinleyen emekli Agop’u, itiþ kakýþ caddede yaþamaya savaþan insanlarý bile görebiliyorum. Ama senin pencerelerinde, kara bir bulut kaplýyor sanki gözlerimin üzerini. Ötesini göremeyecekmiþiz gibi geliyor bazý þeylerin. Bazý þeylerden zevk almasýný beceremiyormuþuz gibi geliyor. Farzedelim - farazalara kaptýralým kendimizi - endiþeli ve beklemeli bir yolculuða çýkýyormuþuz þimdi ve beraberce düþlüyormuþuz:
Düz ve kaygan bir yolda, anlamsýz bir haziran yaðmuru yaðarken, kafam otobüsün camýnda ve bir gece yolculuðu þiddetinde gidiyoruz. Omzuma yaslanmýþsýn - ilk baþbaþa kaldýðýmýz zamanki gibi- uyuyorsun öylece. Bu þehri terkediyorum yine her gece yaptýðým gibi, yanýmda tek anlamýný da götürüyorum. Anlam; anlamaný saðlayan söylevlerde gizlidir diyorum her zaman. Bir kamyon geçiyor yanýmýzdan, sen omzumu daha da yastýklaþtýrýyorsun. Demek ki senin de hayatýndaki belirsizlik keskin! Demek senin de benim gibi ruhun var! Demek birbirimize o denli benziyoruz. Otobüs hýzlanýyor, zaman geçiyor... Bense - otobüse inat - kedi gözlerinden asfalt yapýyorum; barikatlardan yol çizgisi: (hepimizin hayatýndaki ince belirsizlik!!! Ýntihar süsü verilen bir cinayet!!! Süratli araba kullananlarýn felaketi!!! Yol çizgileri!!! Yol çizgileri!!! Yol çizgileri!!! Ölü bir otoyol!!!!!!!!!!!) Öldürülmesi gereken aslýnda ne? Yaþamasý gereken? Aðlamak? Bu Çocuk neden aðlýyor þimdi? Onun da mý kangren yaralarý var kapanmasý mümkün olmayan?
Otobüs mola veriyor, ben seni uyandýrmamak için yerimden bile kýpýrdamýyorum. Arka 5lide oturanlarla tek kalýyoruz otobüste...Zaman sürekli yürüyor!!! Yeniden kalkýyor otobüs; ben de uyuyorum senin güzel yüzüne bakarken. Bir kabus görüyorum, anlayamýyorum:
“yatakta yatýyoruz birlikte... Ben, çizgili pijamamla kalkýp duþa giriyorum: SOÐUK!!!! Çok soðuk... Üzerimdekileri çýkarmadan, kurulanmadan tutup, bu kez pencereyi açýp orada oturuyorum. Rüzgâr? Evet, derinden, ayazdan, soðuktan!!! Rüzgâr uðultusu ve ben kardeþ, - ölümle burun buruna bir intihar komandosu - kendimi býrakacakmýþ gibi oluyorum aþaðýya. Birden bir yaðmur baþlýyor, üzerini ýslatýyor. Rüzgâr ahlaksýzca üzerini açýyor ve çýplak bedenin ortaya çýkýyor... Üþüyorsun... Donuyorsun... Bir battaniye oluyorum o vakit. Býrakamýyorum kendimi aþaðýlara doðru.
Bir damla yaðmur düþüyor hep üzerime, sýrýlsýklam oluyor her yaným! Üstünü açýyor gelip ahlâksýz rüzgâr düþlerimin. Derinden esiyor þimdi rüzgâr; bir fýrtýna!!! Fýrtýna alýp götürüyor seni. Varlýðýn siliniyor yataðýmdan, hiçliðin geliyor gözlerimin önüne. Daktilonun paslý tuþlarý, yine bunalým edebiyatý yapýyor.
O sýrýlsýklam halimle çýkýp seni arýyorum koca bir metropolün düþlerinde. Sýnýr tanýmaz bir hayat için, sýnýrsýz bir þehir mi arýyorsun? Öyle bir yer yok!!! Seni sýnýr kapýsýnda buluyorum þehrin: Býrakmýyorlar bir türlü dýþarý. Sen sýnýrý aþmýþsýn, erimiþ asfaltýn üzerinde kendinden geçmiþ bir vaziyette üç beþ serseri gelip tecavüz ediyorlar. Gözlerin kör, sesin duyulmuyor, kulaklarýn duymuyor, kokusunu alamýyorsun kötülüðün. Bir tek etin var, etin var, etin var!!! Et için seninle yatýyorlar. Yürekleriyle hissedemiyorlar hiçbirþeyi. Çünkü hissetmek, sana çok þeyler verebilmek demektir aslýnda. Herþeyimi sana verirken, senin sýnýrlarda sabahlaman senin kahpeliðindir!”
     (Bu bir rüya veya düþ deðil; olamayacak kadar kötü!!! Ben bir yalancýyým böyle bir þey olmadý! Söylediðim herþeyin arkasýnda dururum ama bu týrnak içindeki kýsmýn deðil!!! Sevgili okur, bu kýsmý herhangi bir insan gibi düþün; çünkü “o” bana asla böyle bir þey yapmaz; kimse de “o”na yapamaz!”)
-     Ulaþ...
-     Efendim...
-     Bana kahpe mi dedin þimdi sen?
-     Hayýr, bir aþký anlatýrken omzuma yaslanmanýn, benim için ne kadar önemli olduðunu belirtiyorum!
-     Bunun bu kadar önemli olduðunu bilmiyordum.
Bilmiyordun tabii... Belki sen de ders alýyorsun durmadan. Senin de benden öðreneceðin çok þey var (!), benim senden öðrendiðim gibi. (ne öðrendiðimi sorma; bu, gerçek aþký üç gecede bulup, kalan üçünde kaybetmemek için çýrpýnmaktan baþka bir þey deðil çünkü!!!) Sana, “bazý þeyler” için deðer veren bir herifin peþinde geçirdiðin zamanýn ne kadar haybeye geçmiþ olduðunu görüyorsun. Aslolanýn “herþeyi vermek” olduðunu öðreniyorsun. Bu dünya üzerinde yaþadýkça sürekli olarak, her yaþta yapacaðýn eylemi tekrarlýyorsun sevgilim: Öðreniyorsun.
Bak, Otobüs yeni bir þehrin otogarýna doðru yanaþýyor. Her garda benim için yeni bir hayat baþlýyor! Kaybedecek bir þey yok ki... Çünkü yollara ömür boyu biletler taþýyorum ben; öyle parayla pulla ölçülemeyecek kadar çok! Belki yeniden baþlayabiliriz biz de bazý þeylere... dostluða baþlayabiliriz en azýndan diye umuyorum... Yeniden... Her otogarda benim yeniden yaptýðým gibi... Belki sen de inebilirsin bu durakta. Ama þimdi deðil! Bu þehirde deðil! Bu durakta deðil sevgilim, bu durakta olmamalý!!! Biraz zaman geçmeli üzerinden, zamansýzlýk üzerimizden atýlmalý ikimizin de. Bu zamanda deðil sevgilim, bu zamansýzlýkta olmamalý!!! Çünkü, bu zamansýz pencerelerden baktýðýnda sen hep, ulaþýlmaz bir karanlýk ormanýn gizemine bürünüyorsun...
-     Kapat artýk þu pencereyi Ulaþ.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
kardiyoloji
Aðýr Roman(tik) – 2001
Sigara - 2
(Gar)dolap
Þifreli Konuþkan
Yalnýzlýðýn Aleni Tarihi
Uzun Ýnce Bir Yol Gibi
Aziz
Ölümsek
Sigara

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Resimleri [Þiir]
Orta Kat - Peri Masalarý [Þiir]
Peri II [Þiir]
Þehirlik Rubai [Þiir]
"Peri" [Þiir]
Mabrahar -IV- [Þiir]
l y d i a [Þiir]
Dantes [Þiir]
Ara Naðmeler Çarþýsý [Þiir]
Mabrahar -II- [Þiir]


Mehmet Ulaþ ORAL kimdir?

garip bir adamdýr. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Cemal Süreya, Küçük Ýskender, Murathan Mungan, Edip Cansever, Can Yücel, Ferhan Þensoy, Ece Ayhan vs vs vs...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Ulaþ ORAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.