..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes ayný notayý söylediðinde uyum elde edilmiþ olunmuyor. -Doug Floyd
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > M.NÝHAT MALKOÇ




9 Aðustos 2005
Þâirlik Meslek Midir?  
M.NÝHAT MALKOÇ
Yürek ve duygu iþçisidir þâirler… Dýþ dünyayý geniþ ufuklarýyla algýlayarak insanlýða sunarlar. Üçüncü gözleri vardýr onlarýn… Bizim iki gözle göremediklerimizi onlarýn üçüncü gözü görür. Yürek gözü de diyebiliriz buna…


:CECJ:
ÞÂÝRLÝK MESLEK MÝDÝR?
M.NÝHAT MALKOÇ

     Yürek ve duygu iþçisidir þâirler… Dýþ dünyayý geniþ ufuklarýyla algýlayarak insanlýða sunarlar. Üçüncü gözleri vardýr onlarýn… Bizim iki gözle göremediklerimizi onlarýn üçüncü gözü görür. Yürek gözü de diyebiliriz buna…Kelimeleri hamur gibi yoðurur þâirler… Onlara sözlüklerde yazmayan gizli mânâlar yüklerler. Kendilerine mahsus yürek lügatleri vardýr onlarýn… Kelimeler raks eder dillerinde… Her bir harflerinde onlarca çiçek açar. Kelimeler, þiir bahçesinin iri gülleridir. Þiirler gönül tarlasýnýn mahsulü…
     Rahmetli Cemil Meriç þâirler için þöyle derdi: “Gözyaþlarýndan inci yapmak... Þairin kaderi bu... Bu incilerin bir sevgili kâkülünde parýldadýðýný görebilmek de en büyük mükafatý...” Þâirlerin silahý kelimelerdir.Fakat bu silâhýn þarjöründe kurþun deðil sevgi saklýdýr.Yüreklere sýkýlýr sevgi mermileri..Fakat bunlar muhatabýný öldürmez, aksine güldürür. Fakat karþýlýk göremezse süründürür.
     Kur’an’da þâirlerle ilgili Þuara Suresi vardýr. O surede þâirlerle ilgili þöyle denir: “Þâirlere ise haddi aþan azgýnlar uyarlar… Görmez misin ki onlar, her vadide þaþkýn þaþkýn dolaþýrlar ve yapmadýklarý þeyleri söylerler… Ancak iman edip salih amel iþleyen, Allah’ý çok anan ve haksýzlýða uðratýldýktan sonra öçlerini alanlar baþka… Zulmedenler hangi akýbete uðrayacaklarýný göreceklerdir.(Þuara (Þairler) Suresi 224-227.Ayetler)
     Bu sure Ýslâm’a cephe almýþ þâirleri zemmediyor. Bunu son ayette görebiliyoruz. Yoksa bazý kaba softalarýn dediði gibi þiir Ýslâm’da yasaklanmamýþtýr. Bunun böyle bilinmesi gerekir. Keza Ýslâm þiiri yasaklasaydý Mehmet Akif gibi bir Allah dostu þiir yazar mýydý? Mühim olan yazdýklarýmýzýn muhtevasýdýr.
Zaman zaman þu sorulur: “Þâirlik bir meslek midir,yoksa boþ zamanlarýmýzý dolduran zevkli bir uðraþ mý?..” Bu soruya cevap vermeden evvel meslek kavramýný açýklýða kavuþturmak lâzýmdýr. Nedir meslek? Türk Dil Kurumu’nun çýkardýðý Türkçe Sözlük’te meslek için þunlar yazýyor: “Bir kimsenin geçimini saðlamak için yaptýðý sürekli iþ…”
Demek ki meslek para getiren bir vasýtadýr. Yani kiþi mesleði sayesinde karnýný doyurur. Vaktini ona ayýrdýðý için baþka bir iþ yapmaz. Ekmeðini o yolla kazanýr. Peki günümüzde veya dünümüzde geçimini yazdýðý þiirlerle saðlayan bir isim gösterebilir misiniz? Halk aðzýyla söylemek gerekirse, yazdýðý þiirlerle köþeyi dönerek zengin olan bir þâiri yazmýþ mýdýr tarih?
Yahya Kemal,Orhan Veli,Mehmet Akif,Necip Fazýl þiir yazarak mý geçimini saðlamýþtýr?Buna “evet” demek hakikatleri perdelemekten baþka ne anlama gelir ki? Þâirler, ömürleri boyunca yarý aç,yarý tok yaþayýp gitmiþlerdir. Refah içerisinde yaþayan þâirlerin sayýsý iki elin parmaklarý sayýsýncadýr.Geçim sýkýntýsý çekmeyen þâirlerden biri Necip Fazýl Kýsakürek’tir. O da babadan kalan mirasýyla mamur yaþamýþtýr. Yoksa “Çile” adlý þiir kitabýnýn satýþ hasýlatý onu zengin etmemiþtir. Aksine kitaplarýný bastýrmak için yüklü miktarlarda parayý hiçbir beklenti gözetmeden, körü körüne, eserlerine harcamýþtýr.
Türk þiirinin abide isimlerinden olan Yahya Kemal Beyatlý þiirlerini ömrü boyunca iki kapak arasýnda görememiþtir. Yani þiir kitaplarý kendisinin ölümünden sonra basýlabilmiþtir. Gerçi bu durum daha çok þâirin mükemmeliyetçi bir anlayýþa sahip olmasýndan kaynaklanmýþtýr. Hiçbir þiirini tamamlanmýþ kabul etmiyordu. Zaman zaman þiirleri üzerinde çalýþýp ufak tefek deðiþiklikler yapýyordu. Fakat bunun maddî sebepleri de var þüphesiz…Zamanýnda bu kadar beðenilen bir þâir þiirden beþ kuruþ para kazanamamýþtýr.
Türk þiirinin serbest dalda üstadý sayýlan Orhan Veli,ömrü boyunca beþ parasýz yaþamýþtýr. Bir þiþe raký alacak parayý bulmada zorlanmýþtýr. Çevresinden borç alarak günü kurtarma peþinde koþup durmuþtur. Keza Cahit Sýtký’nýn ve Ziya Osman Saba’nýn ondan farký yoktur.Ýstiklâl Marþý’mýzýn millî þâiri olan Mehmet Akif Ersoy kýþ soðuklarýnda sýrtýna bir palto alacak para bulamamýþtýr. O kadar þöhretli bir insanýn yazdýðý onca þiir bir palto etmemiþtir.
     Bütün bunlar gösteriyor ki þâirlik bir meslek deðildir. Çünkü þiir belli bir zamanla ve mekanla sýnýrlandýrýlamaz.Bazen gece yarýsý,bazen kuþluk vakti kaleme sarýlýr þâirler…Onlar için zaman ve mekan sýnýrlamasý mevzubahis deðildir. Belli bir süre zihinde olgunlaþan hisler kemale erince þiir olup çýkar iki dudak arasýndan….Buna kem vurmak,ezip büzmek mümkün deðildir.Þiirin doðuþunun maddeyle ve parayla alâkalý tarafý yoktur.
     Gazetecilik ve yazarlýk bir meslektir ama þâirlik hiç de öyle deðil. Günümüzde büyük gazetelerde kalem oynatan köþe yazarlarý yüklü miktarlarda para kazanýyorlar. Hatta týpký þöhretli futbolcular gibi baþka bir yayýn organýna geçtiklerinde milyon dolarlarla telâffuz edilen transfer ücreti alýyorlar. Gündemin nabzýný tutan bir kitap milyarlar kazandýrýyor. Fakat güzel bir þiir yazan þâirin bu iþten büyük paralar kazandýðýný duyan oldu mu?
Peki duygu iþçisi olan þâirler bunca çilelere ve ruh burkuntularýna karþýlýk ne elde ederler? Þâirlerin þiir yazarken bir beklentileri olmaz zaten. Ýçindeki sancýlarý, ruh dünyalarýnda biriken his tortularýný gün yüzüne çýkarýp efkâr-ý umumiyeyle paylaþmak için yazarlar. Zaten bir çýkar için yazýlan þiir, þiirsel incelikleri taþýyamaz. Birilerine yaranmak için yazýlan gündelik ýsmarlama manzume olmaktan öteye gidemez. Bu da þâirane üslûbu ortadan kaldýrýr.
Þâirlik iyiki meslek deðildir.Þayet meslek olsaydý duygularýn samimiyetinden þüphe ederdik. Çünkü bir iþin içine gönül yerine para girdi mi samimiyet koþar adým uzaklaþýr. Oysa þâirler yüreklerini koyuyorlar ortaya… Onlarýn tek ve en büyük sermayeleri sevgidir. Böyle evrensel bir sermayesi olanýn cihanda sýrtý yere deðmez. Unutulmamalýdýr ki þiiri ve þâirleri sevdikçe insanî hususiyetlerimiz inkiþaf eder.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Sanatta Marifet - Ýltifat Dengesi
Þiiri Kalýplara Sokmak...
Þiiri Tanýmlamak...
Usta Oyuncu Oktay Gürsoy"la "Öyle Sevdim ki Seni" Filmi Üzerine…
Þiirin Büyüsü
Þiirin Tuzu Biberi: Ýmge
Yolcu Dergisi Üzerine...
Þiir Evini Okura Kapamak...
Yazar Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.