..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle deðil, ateþe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




22 Þubat 2002
Korumaya Alýnan Evlerin Çilesi  
Kâmuran Esen
Çevrenizdeki koruma kapsamýna alýnmýþ evlere dikkat ettiniz mi hiç? Ben dikkat ettim doðrusu.Gördüðüm evler korumaya alýnmýþ gibi deðil de,sanki yýkýlmaya terkedilmiþ gibi.Her birinin hali, yürekler acýsý. Eski, zorla ayakta duran, içinde hiç k


:BGFJ:
Çevrenizdeki koruma kapsamýna alýnmýþ evlere dikkat ettiniz mi hiç? Ben dikkat ettim doðrusu. Gördüðüm evler korumaya alýnmýþ gibi deðil de sanki yýkýlmaya terkedilmiþ gibi. Her birinin hali, yürekler acýsý. Eski, zorla ayakta duran, içinde hiç kimselerin yaþamadýðý viran evler....Tek özellikleri ahþap olmalarý. Hepsi o kadar. Bu evler, korumaya mý alýnmýþ, yoksa yýkýlmaya mý terkedilmiþ, henüz anlayabilmiþ deðilim.

Mudurnu’da çok eski ev var.(Afedersiniz, "Tarihi " diyecektim.) Bazýlarý bu evlere “tarihi” falan diyorlar.Tarihi marihi bir özelliði kalmamýþ ki artýk.Virane evler sizin anlayacaðýnýz. Zamanýnda nasýl olduysa korumaya alýnmýþ bunlar. Gördükleri her ahþap evi, “tarihi ev” kapsamýna, baþka bir ifadeyle korumaya almýþ bilirkiþiler. O yüzden sahipleri çivi bile çakamýyorlar. Deðiþiklik yapamýyorlar evlerinde.....Aslýna uygun onarmak da öyle zor iþ ki. Ve de masraflý. Her biri leylek çadýrý gibi, deyim yerindeyse. Öyle az-buz para ile restore edilecek gibi deðil. Ama siz bunu gelin, bilirkiþilere anlatýn. Ne mümkün!

Akýllarý sýra tarihimize sahip çýkacaklar. Evleri kaderine terketmek, o evlere sahip çýkmak mýdýr?Çünkü yapýlan sadece bu. ”Bu ev korumada.” Dediler mi, iþleri veya görevleri orada bitiyor yetkililerin.

Yalnýz; zaman zaman birileri gelir Ankara’dan, Ýstanbul’dan. Bu evlerin fotoðraflarýný çekerler. ”Ay! Ne güzel eviniz var!” diyerek; evin sahiplerine iltifatta bulunurlar. Evin önünde fotoðraf çekinirler. Bazý dergilerde, gazetelerde çektikleri fotoðraflarý yayýmlarlar. O eski evlerin sahipleri, böylece ödüllendirilmiþ olurlar (!).

Kendileri kaloriferli evlerde oturduklarý için, bu evlerin kýþýn nasýl ýsýndýðýný, daha doðrusu nasýl ýsýnmadýðýný bilmezler. Bir gün o tarihi evler yýkýlacak, biz altýnda kalacaðýz. Hele bazýlarýnýn önünden geçerken, tepeme yýkýlacak ya da baþýma bir kiremit düþecek diye ödüm patlýyor.

Ya o eski evlerde oturanlar? Kýþý nasýl geçirirler? Soba ile, o yüksek tavanlý, pencerelerinden soðuk üfüren evleri nasýl ýsýtýrlar? Bunu yalnýzca o evlerin sahipleri bilirler. Evleri koruyacaðýz diye; o evlerde oturanlarý soðuktan öldürecekler, kimsenin haberi yok. Daha doðrusu umurlarýnda deðil...

Bu tarihi ev saçmalýðýna ya bir son vermek; ya da koruma kapsamýna alýnan evler için, devletimizin bir uðraþ vermesi gerekiyor. Ben artýk çevremde, içinde hiç kimselerin yaþamadýðý, camý- çerçevesi kýrýlmýþ, yýkýlmaya yüz tutmuþ, içinde farelerin cirit attýðý evler görmek istemiyorum.

Siz çevrenizde böyle evler görmek ister misiniz Allahaþýka?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.