..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Çok söz hamal yüküdür." -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Mehmet Sinan Gür




31 Temmuz 2001
01 12 Küreselleþme  
Mehmet Sinan Gür
Küreselleþmeye en iyi örnek Avrupa Birliði. Ancak Avrupa Birliði damdan düþmedi. Avrupalýlar yüzyýlarca brbirleriyle savaþtýlar. Sonunda savaþmazlarsa daha iyi olacaðýný anladýlar. Küreselleþme iki tane bir hücreli canlýnýn sýrt sýrta vermesiyle baþladý.


:CFAA:
Geçmiþi anlamayan geleceði planlayamaz. Dünyanýn gittiði yer tek devlete doðru. Küreselleþme denen þey gerçekleþiyor. Bundan kaçýnmak mümkün deðildir. Avrupa Birliði bunun küçük ve iyi bir göstergesi. Küreselleþmenin önüne geçilemez ancak þartlarý kabul edilebilir düzeye getirilebilir. Küreselleþme nasýl baþladý ve amacý nedir? Ýki tane bir hücreli canlýnýn hayatta kalmak ya da daha uzun süre yaþayabilmek için sýrt sýrta vermesi ile baþladý. Nedeni ise hücrelerin yaþadýðý ortamýn deðiþmesi idi. Deðiþen ortamda sýrt sýrta veren hücreler canlý kaldý, bunu beceremeyen diðerleri yok oldu. Toplumlarda küreselleþme ailenin oluþmasý ve aile bireylerinin birbirleriyle yardýmlaþmasý ile baþladý. Küreselleþmede en önemli etken, nüfusun artmasý, ancak besin kaynaklarýnýn sýnýrlý ve yetersiz olmasýdýr. Küreselleþmenin iki yolu vardýr. Biri antlaþmalarla ve eþit þartlarla, diðeri savaþlarla ve güçlünün güçsüzü yutmasýyla olur.

Küreselleþmenin hem devletle hem demokratikleþme ile yakýndan ilgisi vardýr. Bunu anlamak için kýsaca devletin doðuþuna deðinmek istiyorum. Aile bireylerini birbirlerine baðlayan þey kan baðýdýr. Kiþi sayýsýnýn artmasýyla aileden daha büyük bir topluluk oluþtu. Birbirleriyle yardýmlaþan bu topluluk için kan baðý olmakla birlikte yetersiz kaldý. Onun yerini hepsinin bildiði dil baðý aldý. Ayný kandan ayný dili konuþan köy büyürken biraz ötede baþka bir köyde ayný þeyler yaþanýyordu. Ýki köy büyüdü, büyüdü; sonunda besin kaynaklarý yetmez oldu. Hayatta kalmak için biri diðerinin besinlerini almak istedi. Güçlü olan diðerini ezdi. Yenilenlerden sað kalanlar yenenlere köle oldular, onlar için hizmet ettiler. Zamanla onlarýn dillerini konuþmaya baþladýlar. Bu burada durmadý. Nüfusun artmasýyla baþka köyler ve baþka dillerle karþýlaþmak durumunda kaldýlar. 10-15 köyü yöneten bir yönetim için dil baðý yetersiz kaldý. Yeni birleþtirici olarak dinler ortaya çýktý. Toplumlar arasýnda daha büyük çapta savaþlar oldu. Küçük dinlerin yerini daha büyük dinler aldý. Daha çok sayýda insan ve toplumu kapsadý. Büyük dinlerin birleþtiriciliði altýnda savaþlar ve büyüme çabalarý oldu. Bu olurken bir taraftan demokratikleþme, bilim ve teknolojide ilerleme oluyordu. Din devletleri bir arada tutma özelliðini yitirdi. Yenilenler önceleri köle olurken þimdi devlet içinde hak iddia edebilen toplumlar olarak yaþadýlar. Din devletleri yerini devleti bir arada tutan yeni bir özellik olarak milliyetçi devletlere býraktý. Deðiþim bu noktada da durmadý. Teknoloji, hýzlý ulaþým araçlarý milletlerin birbirlerine girmesine neden oldu. Bu aþamada zayýf olanlar ilk baþta olduðu gibi güçlü karþýsýnda yok oldular. Yakýn güçte olanlar (örneðin Ýngiltere ve Fransa) birbirleriyle savaþmayý býrakýp, milliyetçi özelliklerini geri plana iterek yüzyýllardýr savaþtýklarýný unutarak güç birliði yaptýlar.

Bazý ülkeler (örneðin A.B.D) varlýklarýný sürdürebilmek için çoktan çok uluslu bir yapý kazanmýþtý. Amerikadaki Kuzey-Güney savaþý ýrkçý bir devletten Amerikalýlaþmýþ devlete geçiþ sýrasýnda yapýlmýþtýr. Þimdi Türkiye’ye bakalým. Cumhuriyet’in ilk yýllarýnda ulus kimliði gerekliydi. Ama þimdi devrini doldurdu. Nasýl din kimliði ulus kimliði karþýsýnda geri plana itildiyse ulus kimliði de Türkiyelileþme söz konusu olunca geri plana itilmeli. Bu olay belki bizim zamanýmýzda olmayacak. Belki yetiþen yeni nesil zamanýnda olacak. Türkiye baþka uluslarla eþit þartlarda hayatta kalabilmek istiyorsa bunu yapmak zorundadýr. Aksi takdirde bizi kötü bir son bekliyor. Ülkemiz sýnýrlarý içinde yaþayan Türk olmayan uluslarýn -baðýmsýzlýk dýþýnda- kiþilik haklarýný tanýmak bu yüzden hassas bir konu deðil ölüm kalým meselesidir. Küreselleþmenin önüne geçilemeyecek. Ömrümüz görmeye yeter veya yetmez ama mutlaka gerçekleþecek. Kiþiler için önemli olan doðru tarafta yer almak. Çünkü yanlýþ tarafta yer alan düþünceler zayýflayacak, baþarýsýz olacak veya tümden yok olacak. Bizim için ilk aþama dünyalýlaþmaktan önce Türkiyelileþmek ilkesidir. Türkiyeliler Türkiyelileþmeyi benimseyebilirse Avrupa Birliðine girebiliriz. Çünkü bu ilkeyi benimsemek dünya vatandaþlýðýna doðru atýlmýþ bir adým olacak. Ýmrenerek baktýðýmýz G7nin, Avrupa ülkelerinin, ABD’nin, Kanada ve Avustralya’nýn üstünlüðü buradan kaynaklanýyor. Artýk bunlarýn hepsi geçmiþin karýþýk uluslarýndan, ýrklarýndan, oluþuyor. Bir lidere ve tek parti rejimine de gerek yoktur. Liderlik demokrasinin ruhuna aykýrýdýr. Türkiye’de bu iþ yerel yönetimler reformu yasasý ve sivil toplum örgütleri aracýlýðý ile gerçekleþecek. Çünkü toplumun kesimleri daha fazla konuþma hakkýna sahip olacak.

Küreselleþme ile ilgili bir konu daha var. Bu saydýðým ülkeler henüz dünyalýlaþma aþamasýnda deðiller. Halen demokratik ülke vatandaþlýklarý sürüyor. Yani kendi çýkarlarý için Türkiye’yi yok etmek dahil her þeyi yaparlar. George Orwell’in 1984 isimli romanýnda herkesin bir numarasý var. Herkesin ne yaptýðý ne düþündüðü yakýndan izleniyor. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji bölümünden Ali Demirsoy’un verdiði bir seminerde Utrecht’te yapýlan bir deneyden söz edildi. Kiþilerin düþündüklerini bilgisayar anlayabiliyormuþ. 10-15 yýl önce bilim kurgu filmlerde gösterilen elektronik prangalar Amerika’da artýk gerçekten kullanýlýyor. Yakýnda Türkiye’de de kullanýlacak. Cep telefonlarý, internet aracýlýðý ve uydular ile bir kiþinin nerede olduðu ve ne yaptýðý hemen bulunabiliyor. Bunlar çok kötü geliþmeler. Dünyada beni haklý çýkaracak çok olay oluyor. Amerika kýtasýnda 34 ülke serbest ticaret yapabilecekleri bir bölge oluþturmak istiyorlar. Zengin daha zengin, fakir daha fakir olacaðý için bazý gruplar buna karþý çýkýyor. En son Ýtalya’da yapýlan G8 toplantýlarý da protestolara sebep oldu. Türkiye’de çýkarýlan þeker ve tütün yasalarý gibi yasalar ayný belirtileri taþýyor. Küreselleþme demek, dünya vatandaþlýðý demek gidip bu devletlerin bir tanesine teslim olmak demek deðil. Ýlerideki adil bir birleþme ancak eþit þartlarda olabilir. Biz doðru davranýþla yalnýzca bunu saðlayabiliriz. O veya bu þekilde birleþmeye engel olamayýz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeni Bir Vatandaþ Tanýmý 2
Ýnsan Neden Sanat Yapar?
Zaman Çizgisi
Hiçbir Þey Deðiþmez, Her Þey Deðiþir
Homojen Toplum
Anti Küresel bir mektup, yanýt, öykü, þiir

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gizemli Mýsýr - Tek Tanrýlý Firavun Akhenaton
Müzik - Eþkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz
Kitap - Martý Jonathan Livingston
Kitap - Suyu Arayan Adam - 1
Neanderthal Ýnsaný
Google Earth - Moskova'da Bir Araþtýrma Öyküsü
Antakya’da Bir Çiftlik ve Ýzlenimler
Orhan Gencebay Trt1'de
Milliyetçilik Üzerine
Nuh Tufaný

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.