..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir önyargýyý yok etmek, atomu parçalamaktan daha zordur. -Einstein
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > seyfullah ÇALIÞKAN




28 Aðustos 2005
Þarap Parasýna Masallar 3  
seyfullah ÇALIÞKAN
Köpek yavrusu çok sevimli olduðu için birkaç kez diðer çocuklar tarafýndan çalýndý. Kasabamýzda fazla büyük bir yer olmadýðý ve herkes birbirini tanýdýðý için her seferinde kýsa süre sonra bulunup geri getiriliyordu. Hatta çalýndýktan sonra iki kez birkaç


:AIAB:

Ýlk baþlarda olan biteni kavramakta, yaþadýklarýma bir anlam vermekte çok zorlandým. Daha önce hiç bu kadar hýzlý, hesapsýzca bir iliþki içine düþmemiþtim. Duygularýmý ve kendimi anlamakta, davranýþlarýmý ölçmekte, kendimi kontrol etmekte yetersiz kalýyordum. Sanki elbiselerimi bile çýkarmaya zaman bulamadan iskeleden soðuk bir kýþ günü denize atlamýþtým. Atlamaktan çok birisi tarafýndan suya itildiðim duygusuyla boðuþuyordum. Ýçimdeki ses saçma sapan, yeri, yönü belirsiz bir geceye bodoslamadan daldýðýmý, çok geç olmadan, iyice batmadan arkama bile bakmadan uzaklara kaçýp gitmem gerektiðini söylüyordu.
O gecenin üzerinden tam olarak bir hafta bile geçmeden sen artýk her þeye ikimiz adýna kendin karar veriyordun. Akþam yemeðinin kimlerle, nerede yenileceði, ne kadar kalýnacaðý, yemekte ne yenileceði, ertesi gün saat kaçta, hangi plajda denize gireceðimiz benim haberim olmadan planlanmýþ oluyordu. Bana sadece ses çýkarmadan uymak kalýyordu. Ýtirazsýz, her karara evet deyiþimin adý efendilik sayýlýyor ve takdir ediliyordum.
Oysa ben denizden çýkýp atkestanesinin gölgesindeki o kocaman masada saatlerce okey oynamaktan, masa kapmak için saatlerce kocaman bahçeyi kolaçan etmekten hiç hoþlanmýyordum. KÝMENE ve ÇÝPA BAR’da tek bir biraya aptalca fahiþ bir meblaða ödeyip saatlerce dans edenleri izlemekten de hiç keyif almýyordum. Oysa sen benim limanýn ucunda þarap þiþesi elimde oturup, denizin üzerinde oynaþan ýþýklara dalýp gitmeyi, arkadaþlarýmla daldan dala atlayan sohbetleri sevdiðimi bilirdin. Bir kez bile bana katýlmadýn. Sonra da edepsizce bir tavýrla beni sýkýcý ve eðlence özürlü olmakla suçladýn.
KÝMENE BAR’da gecenin bilmem kaçýnda o biçim bir oðlan çýkýyormuþ, hem çalýyor hem de göbek atýyormuþ, aman aman çok eðlenceliymiþ. Göbek atýp, klavye çalan o biçim bir oðlaný senin gibi çok eðlenceli bulmaya mecbur muyum? Atýlan göbeklerin sanki TSEK damgasý var. Herkes için ayný derece eðlendirici olacaðý ta baþýndan garantili…
Bunca zaman sonra bütün ayrýntýlarý tek tek sayýp dökmenin kimseye bir yararý yok.
Daha iliþkinin baþýnda aklýma yatmayan, sonra beni kýrýp dökecek bir þeyler yaþanacaðýný seziyordum. Sen yaþadýklarýmý hazmedemedim, sana ayak uyduramadým, hevesim kursaðýmda kaldý sanýyorsun. Bu düþünceni kendine yüklediðin özel anlamlarla besliyorsun. Dilediðin kadar kendini büyük ikramiye, bulunmaz Hint Kumaþý, eþsiz güzellikteki Zümrüdü Anka kuþu gibi görebilirsin. Þimdi elbette seni kaybettiðim için sabahtan akþama kadar salya sümük aðlamalýyým. Öyle bile olsa yani aðlýyor, kederimden üstümü baþýmý paralýyor olsam sen nasýl mutlu olabilirsin? Baþkalarýnýn mutsuzluðuna neden olan insanlar normalde suçluluk duymazlar mý? Üzdükleri, incitip kýrdýklarý insanlarýn varlýðýndan haberdar olmalarý onlarý da mutsuz etmez mi? Üzgünüm, seni hiç anlamýyorum.
     Yaþanan her iliþkide paylaþýlan ekmekten suya, birlikte geçirilen her dakikanýn kadrini-kýymetini yaratan, hatýrý sayýlacak on binlerce aydýnlýk bakýþ, sýmsýcak gülüþ, içten ve dipdiri sarýlmalar saklýdýr. Anýlar üzerlerindeki son kullanma tarihi geçmiþ teneke konserve kutularý gibi çöpe atýlamazlar. Onlarý cami avlusuna baþkalarýnýn merhametine de terk edip gidemeyiz. Belleðimizin en ýþýksýz yerinde ömrümüzün sonuna kadar yeniden canlanacaklarý günü sabýrla beklerler.
     Küçükken oturduðumuz kasabanýn bize en uzak mahallesinden sýnýf arkadaþým Hamdullah, bana çok sevimli bir köpek yavrusu getirmiþti. Büyüyünce av köpeði olacakmýþ. Þimdi tam olarak anýmsamýyorum ama cinsi için aðzýnda Kupay gibi bir sözcük gevelemiþti. Av köpeklerinin kuþçu olanlarýndanmýþ. Okulun bahçesinde arkadaþlarýma büyük bir hevesle yavru köpeðimi anlatmaya baþlayýnca bana güldüklerini gördüm. Meðer sevimli köpeðimle arkadaþlarýmýn neredeyse hepsi benden daha önce tanýþmýþlar. Hatta birkaç gün ile bir hafta gibi deðiþen sürelerde onlarýn bahçelerine, evlerine de konuk olmuþ. Arkadaþlarýmýn anneleri ve babalarý sevimli misafiri evde görmek istemedikleri için yaygarayý basýnca hayvan alýndýðý sokaða yine geri götürülüp býrakýlmýþ.
Ben arkadaþlarýmdan daha þanslýydým. Eve getirdiðim ilk akþam büyükler önce biraz mýzmýzlandýlar. Onlara içine gözyaþý katýlmýþ, duygu sömürüsü dozu yüksek, inatçý ve ikna edici kararlýlýðýmý sergileyince fazla direnmeden razý oldular. Evin içine hiç girmeyeceði, sadece bahçede besleneceði konusunda da anlaþtýk.
Köpek yavrusu çok sevimli olduðu için birkaç kez diðer çocuklar tarafýndan çalýndý. Kasabamýzda fazla büyük bir yer olmadýðý ve herkes birbirini tanýdýðý için her seferinde kýsa süre sonra bulunup geri getiriliyordu. Hatta çalýndýktan sonra iki kez birkaç gün sonra kendiliðinden geri getirilip býrakýlmýþtý. Zamanla köpek çalýnmaya, biz de onun ortadan kaybolmasýna alýþmaya baþlamýþtýk.
Seyfullah ÇALIÞKAN
Mayýs 2005



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sokarým Seni Þalvarýma Çýkarýrým Tozpembe
Öyle Pat Diye de Ölünmez ki
Daldýr Kaþýðý Yahniye, Sorma Etini Bahri"ye - 2 (Son)
Gelincikler Aðlar mý?
Yaðmur, Kar, Deðermen Çöreði ve Orçun Abi
Selver
Raký Þiþesinden Ejderha Olduk –ýý -
Daldýr Kaþýðý Yahniye, Sorma Etini Bahri"ye - 1
Gökçeada 3
Öyküler Sokaklara Yaðar

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tabanca
Saman Altýndan Aþk Yürürse
Raký Þiþesine Ejderha Olduk
Gökçeada 3
Ben Ýþin Kitabýný Yazmýþtým
Nataþa, Mavra ve Raký
Güvercinli Yazý - 1
Çaki, Çakmak, Býcak, Tarak
Emekleye Emekleye Emekli
Acemi Çapkýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Baþka Türlü Bir Þey [Deneme]
Canan [Deneme]
Aþký Anlatmak Haksýzlýktýr [Deneme]
Zaman Sen Yalansýn [Deneme]
Nisan"ýn Þuçu [Deneme]
Bahar, Badem, Çocuk [Deneme]
Sonbaharý Hüznün Rekleri Boyar [Deneme]
Mevsim Türlüsü 2 [Deneme]
Bir Fýrtýna Tuttu Bizi [Deneme]
Delikanlýyý Bozan Yazýlar [Deneme]


seyfullah ÇALIÞKAN kimdir?

Ben yazar falan deðilim. Yazma eðilimli biriyim. Durumum henüz tedavi gerektirecek kadar kronik hale gelmedi. .

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © seyfullah ÇALIÞKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.