..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her devrim yokolup gidiyor ve peþinden yalnýzca yeni bir bürokrasinin artýklarýný býrakýyor. -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > öykü yılmaz




30 Aðustos 2005
Býrak Bana Masal Anlatma  
öykü yılmaz
Hansel’in ucundan týrtýkladýðý “pastadan yapýlmýþ ev” düþüncesi hep cazip gelmiþti bana ama büyünce bir de baktým ki zamanýnda o hikayeyi okuyan erkek çocuklar- þimdinin sapýklarý olup çýkmýþ, elma þekeriyle çocuk kandýrmaya çalýþýyorlar


:BCAC:
Abuk subuk hikayeleri okuya okuya bir hal olduk zamanýnda. Kibritçi kýzýn donarak ölmesine mi üzülsek, tek bacaklý kurþun askerin kanalizasyona yuvarlanmasýna mý bilemedik. Bununla kalmadý masallar üst üste bizi sarsmaya devam etti. Büyük annemin kurtlar tarafýndan parçalanmayýp beni büyütmesine þükrederken Hansel ile Gratel’i bizim evde besleme yönünde ciddi eðilimlerim olduðunu hatýrlýyorum. Hansel’in ucundan týrtýkladýðý “pastadan yapýlmýþ ev” düþüncesi hep cazip gelmiþti bana ama büyünce bir de baktým ki zamanýnda o hikayeyi okuyan erkek çocuklar- þimdinin sapýklarý olup çýkmýþ, elma þekeriyle çocuk kandýrmaya çalýþýyorlar. Hikayelerdeki en beter tipleme ise Pamuk Prenses’in narsist üvey annesiydi. Gerçi hatunda evden kaçýp yedi cüceyle gününü gün ettikten sonra yakýþýklý prensi kaptý mý, evet kaptý. Bu masalý okuyan bir çocuðun evden kaçmasý kuvvetle muhtemeldir. Ben þahsen kendi çocuðuma bu tip masallar okumayý düþünmüyorum.
Ýþin aslý bu masallar çocuklarýn ne anlayacaðý ne de keyif alacaðý cinstendi. Yanlýþ anafikir çýkartmak içinde birebir eserlerdi. Hepsinin alt yapýsýnda bir eziklik söz konusuydu. Hikayeyi þekillendiren öðeler ise, genelde kompleks sahibi bir üvey anne ile o annenin zulmünden kaçan kýz çocuklarý olurdu.Telef olan erkek çocuklarýna pek rastlamazdýk hikayelerde. Erkek karaktere kurtarýcý misyonu yüklenirdi ve O da beyaz atý ile etrafta dolanýp, kendini görev günü için hazýrlardý. Bunca hazýrlýða raðmen gerekli hiçbir donanýma sahip deðillerdi aslýnda. Rapunzelde o kadar uzun saç, kül kedisinde ise o kadar anormal ayak numarasý olmasaydý görürdüm ben prenslerin durumunu.
Bütün bu zýrvalýklarýn ötesinde diðerlerinden ayrýlan tek bir masal var Alice Harikalar Diyarýnda. Gerçekten harikalar diyarýydý orasý.Yazarýn bir uyuþturucu tribinden yola çýkarak yazdýðý ve her seferinde “mantar”ý vurgulayan bir masal. O diyara giriþ bileti ve ayný zamanda olaylarýn kilit noktasýydý “mushroom” -Alice eðer bir þey yapmak istiyorsa mesela bu küçük bir kapýdan geçmek olabilir - boyunu küçültmek için mantar yemeliydi, eski haline gelmek için ise yeniden bir mantar daha tüketmeliydi- O diyarda her þey tripti; bitmek bilmeyen çay saatleri, sýrýtan kedi, kiþileþtirilmiþ iskambil kaðýtlarý…Bir de duvardaki sýkýntý Humpty Dumpty vardý ki insanda o yumurta adamý oturduðu duvardan aþaðý atma isteði uyandýrýrdý. Masal içinde Alice’in kýlavuzluðunu yapan karakter ise tavþandý. Hikaye boyunca Alice’in bu karakteri izleyip durmasýndan sonra Matrix filminde Neo karakterinin de tavþan takibine baþlamasýyla bende jeton düþtü tabi, bu tavþan takibinde bir keramet var!
Benim bu masallardan çýkarttýðým sonuç ne oldu derseniz evde kalmaya mahkum bir insan olduðumdur.Ne cüce arkadaþlarým var ne de üvey annem. Evden kaçýp meþhur olma yada koca bulma gibi bir durumda söz konusu deðil.Kýrmýzý baþlýðým olmadýðý gibi yiyecek mantarýmda yok. Yani öyle alemden aleme akan bir hatun olmadýðýmdan barda bir tavþana rastlama olasýlýðým da yok. Çakmak icat olduðundan bu yana kibrit aldýðýmý da hatýrlamýyorum ki kibriti çakýp bir dilek tutayým. Ama…kýrkbir numara bir ayaða sahibim. Yani bu ne demek oluyor! en yakýn camcýya gidip bir çift cam kestirip, tabanýný söktüðüm postalýma monte edip yýlbaþý partisinde kazara tekini düþürebilirim demek oluyor. Gerçi bende bu þans varken prensim (potansiyel sevgili adayý) postala bakýp geceyi bir travestiyle geçirdiðini düþünüp, herþeyi unutmaya karar verir ve bende yine bu þans varken saat gece onikiye vurduðunda balkabaðýna dönüþürüm ve hikaye kabak tadý verir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýlk Okul Günü
Fütursuzca Zýrvalamak Bu Olsa Gerek
Suçluluk Duygusu

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hep Bir "An" Meselesi midir Hayat?
Atasözü Deðil! Otuz Ciltlik Ansiklopedi
Pazar Eziyeti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bölük Pörçük Yaşam [Þiir]


öykü yılmaz kimdir?

bir demet papatya ile kalakaldým hikayelerde her hikayenin bir köþesinde yýpranan sayfalar arasýnda hep solardý elimdeki papatyalar

Etkilendiði Yazarlar:
oruç aruoba


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © öykü yılmaz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.