..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlý sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > ESRA BAYKAL




9 Eylül 2005
Evlenmeye Yakýn Bozulan Bünyelere Öneriler  
ESRA BAYKAL
“Ulan þimdi gidiyoruz bir kýyamete geride kalanlarý kim kapacak acep?”


:BBFA:

Ýnsan, kendinden önce kurgulanmýþ yaþamlarýn içine girmek durumunda kalýnca, ister gönüllü olsun ister olmasýn, bazen fiizksel ve duygusal deðiþiklikler yaþýyor. Hem neþelisin de, hem de “Ulan þimdi gidiyoruz bir kýyamete geride kalanlarý kim kapacak acep?” moduna giriyorsun. Böyle çevrede hala seni cezbeden adamlar, bakýþlar, sen girmiþsin düðün telaþýndan forma. Hiç olmadýðýn kadar zayýf ve havalýsýn. Þu yüzük biraz parmaðýný aðrýtýyor ama idare etmek lazým, psikolojik deyip hayatý daha hafife alýyorsun. Ve birden bakýyorsun ki, aklýndan geçenle, eyleme sunduðun þey artýk hiç de ayný deðil. Çünkü olmamak zorunda. Çünkü birileri sana “ayýp” gibi bir kavram öðretmiþ. Niye ki? “Güzele bakmak sevaptýr.” diye bir laf yok mu bizim Türk literatürümüz de. Hoþ biz de “Baldýz baldan tatlýdýr.” diye manyakça bir laf da var ama neyse...

Neyse sonuçta seni garip bir psikolojinin içine itiyorlar. Düðün davetiyesi, nikah þekeri gibi anlamsýz kavramlarýn hayatýna girdiði yetmiyormuþ gibi, bugüne kadar adýný dahi duymadýðýn akrabalarýna, arkadaþlarýndan týrtýkladýðýn yerleri ayýrmaya baþlýyorsun. “ Siz gençsiniz, sonra gider bir yerlerde yine kutlarsýnýz, Memet amcanlarý çaðýrmazsak üzülürler.” Kim bu Memet ya?! Bu saate kadar kaç saat mesaim oldu ki benim bu adamla? ( Nafile çýðlýklar demek istiyorum, Memet Amca o düðüne, en sevdiðin iþ arkadaþýnýn yerine gelecek.)

Bir de artýk edebinle oturmak ve gülümsemek, çay getirmek gibi kavramlar var. Misal, ailecek gittiðin çalgýlý çengili yerlerde tam anlamýyla “ yeni gelin” gibi oturman ve sadece ayaðýnla tempo tutman beklenecek senden.
- “Azýcýk oynasam, öyle çok kývýrmadan?!”
- “Yok çoçuðuuum, otur sen hemen öyle oynanmaz, ayýp, hem kayýnvalden burda.
-” Nasýl yani, o kayýnvalde dediðin kiþi zaten 4 senedir benim hayatýmda “Nejla Teyze” olarak yer alýyordu; ilk kez karþýlaþmýyoruz ki?”. Sonuçta kadýn benim mümkün olan her çay bardaðý ve kaþýk buluþmasýnda yerimden fýrladýðýmý ve þýngýrdama sussa bile oturmadýðýmý bilioooo!”. ( Tempo tut ayaðýnla tempo. Bu kadar konuþana kadar, git tuvalete, orda iki oyna gel.)

Gelelim öðrenmeniz gereken çay ve kek muhabbetlerine. Emine Bedel ve en yakýndaki ev iþi kurabiye yapan yerle aranýzý sýcaklaþtýrmaya baþlayýn derim. Çay konusu rezalet ama, buna pek çözüm yok. Dantelli tepside o iþ yapýlacak yani. Dua edin pek çaysever bir aile olmasýn, çünkü doldurmaya baþladýðýnda ve son bardaða geldiðinde, ilk doldurduðun bardak yine bitmiþ oluyor ve anlamsýz bir þekilde dolap beygiri gibi salonda dönmek gerekiyor. Geride sadece hafif bir bel aðrýsý kalýyor.

Son olarak, en acýsý diye bitiremiyorum yazýyý :). Çünkü daha yeni baþlýyoruz: Evlilik sonrasýnda 1 ay rahat býrakýlacak olan bünyelerin, 1 ayýn sonunda yaþamasý gereken yemek seanslarý var. Ýnsanlar nedense bu yemek yapma konusuna inanýlmaz takmýþ vaziyette. Sanki adamlar bizi evde iþ, yemek falan yapalým diye almýþlar. yemeksepeti.com diye bir yerle anlaþtýk biz zaten, acýkýnca yemek getiriyorlar bize. 4 senedir burdan gideriyoruz en basit ihtiyaçlarýmýzý, niye gelenler inatla benim Çerkez yemeði yapmamý talep ediyor ki? Ben ne anlarým Çerkez yemeklerinden? Kaldý ki hiç Çerkez akrabam da yok. ( Öneri: Annenizin evinden çýkmadan yemek yapmayý ve pratik olmayý öðrenin. Misal, “Pilav, 1’e 1.5 ölçüsüyle, 16 dakikada piþirilir”, gibi bilgiler uzun süre iþe yarayacaktýr.)

Evin düzeni, nevresim takýmlarýnýn rengi ve karýþtýrýlan iç çamaþýrý çekmecelerinizden hiç bahsetmiyorum bile.

Ama sonuçta herþeyi yaþanýr kýlan ve arkasýndan gülebileceðiniz birþey var: Bunlarý yaptýðýnýz anlarda, suratýnda yarý mahçup, yarý hayran, yarý panik vaziyette peþinizde geçen adam.
Herkes gidip koltuða yýðýldýðýnýzda, kolunu omuzunuza atýp, teþekkür ediyorsa ve yatakta size sarýlarak uyuduðunda kendinizi iyi hissettiriyorsa, varsýn Çerkez yemeði de yapmayý öðrenin :) .

Sevgiyle,
Esra



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: :)
Gönderen: Thesecret / Ankara/Türkiye
6 Ekim 2005
Tebrikler. "Ne tebriði, doðaçlama yazýyorum!" deme resmi gördüm. Eline yüreðine saðlýk Esra

:: Gülümmm, canýmmm, kýzkardeþimmmm benimmmm :)
Gönderen: Gültekin BAYIR / Ýstanbul/Türkiye
20 Eylül 2005
Ömrün bol, bahtýn þen olsun inþallah :)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþayabilene Bir Kez de Yeterli
Direnmeyin, Yeni Yýl Geldi Bile
Bir Kýþ Gecesi Rüyasý
Kimin Çocuklarý?
Ölüm'ün Çekiciliði
Bu Yýl da Böyle Geçti
Teknolojinin Nimetlerinden Faydalanýn

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.