..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Baþkaldýrý > Yusuf Ter




23 Eylül 2005
Tiyatro - Tek Perde/duvarýn Sesi  
Tiyatro

Yusuf Ter


HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý.


:BAAA:
Tiyatro-Tek Perde/Duvarýn Sesi
DEKOR

Bir cezaevi koðuþu. (ranza da konulabilir, pano ile de o görüntü saðlanabilir)

SAHNE DÜZENÝ

Konuþmacýlar sahneye yarým ay þeklinde, çömelerek veya baðdaþ kurarak oturur. Açýlýþ ve ara konuþmalarý yapan kiþi sahnenin bir tarafýnda ayakta durur, konuþmasýný sahneyi uzunlamasýna yürüyerek sürdürür ve sahnenin diðer ucuna geçer ve sunuyu bu þekilde devam ettirir. Diðer konuþmacýlar konuþma sýrasý geldiðinde yavaþ yavaþ ayaða kalkarak konuþur. Iþýk, sadece konuþmacýnýn üzerinde olur, ancak nakarat kýsýmlarý söylendiðinde tüm sahne aydýnlanýr. (SUNU BAÞLAMADAN CEZAEVÝNDEKÝ AÇLIK GREVÝ GÖRÜNTÜLERÝNDEN BÝR DÝA GÖSTERISI DE SUNULABILIR)
Perde açýldýðýnda tüm oyuncular yerlerini almýþ olacaklardýr.

MÜZÝK

Konuþmanýn içeriðine göre, deðiþik birden fazla müzik fon olarak kullanýlacaðý gibi, tek bir müzikte kullanýlabilir (örneðin, “yiðidim aslaným burada yatýyor)



açýlýþ konuþmacý:
(fon müziði, daðlarýna bahar gelmiþ memleketimin uygun düþer)

Yedi veren iklimlerden adalar içinde yeþil bahçem memleketim Türkiye’m.
evlat acýsýný yüreklerinde hisseden gözü yaþlý analar babalar. sevdalarýný kalplerine gömüp yol gözleyen sevdalýlar.viran olmuþ baðlarda dört duvar arasýnda yanýk yanýk aðýtlar yakan yiðitler ..göðsü sütlü analar ,yiðit kýzlar....bir gurup genç baþta f tipÝ cezaevlerine karþý olmak üzere insanca yaþama istemiyle mücadele etmeye baþlarlar.
Amaçlarý dýþarýda olduðu gibi cezaevlerinde de sýnýflarý kaldýrmaktýr. Tüm mahkumlarýn insanca yaþamalarý gerektiðini meydanlarda dile getirmek için miting yaparlar.
Hüseyin’ler, Ahmet’ler, Oya’lar, Sevgi’ler, Hasan’lar ,Denizler meydanlarda bangýr bangýr seslerini duyururlar.

HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý..



Hüseyin : Bekle güneþ bekleyin ,yýldýzlar güneþi zaptedeceðiz.bekleyin yarýn bekleyin umutlar.geliyoruz..(arkasýnda kalabalýk bir gurupla meydanlarda Sevgi ve Oya da bu grubun içerisinde)..hakkýmýzý istiyoruz.zulme hayýr.eþitlik istiyoruz.mahkumlar arasýnda adalet istiyoruz.biz devrimci gençler ileri,Sosyalizm istiyoruz.

HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý


Ahmet : (bir gurup polis) zor bir mücadele sonunda devrimci gençler yaka paça cezaevine götürüldüler.

HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý

konuþmacý : insanca yaþamak isteyen bu pýrýl pýrýl devrimci gençler yaka paça cezaevlerine götürülürler.artýk zor günlerdir onlarý bekleyen,olmayan gecenin sabahlarýdýr artýk gün ýþýðý.

Hüseyin : susturamayacaksýnýz.direneceðiz.sizin elinizdeki kör býçaklar kesemez asil vücutlarýmýzý.iþkence çektirdiðiniz bedenlerimiz ölümsüzleþecek baþka bedenlerde can bulacaktýr.
ülkem bayrak bayarak sallanýyor gözümde ufkum geniþ anama söyleyeyim düþünmesin beni.
Onun için buradayým analar aðlamasýn.bir lokma ekmek için faþist patronuna boyun bükmesin yiðit ülkemin evlatlarý.onlar için buradayým.susturamazsýnýz.bir lokma geçmeyecek bundan sonra boðazýmdan. açlýk grevindeyim. anama söyleyin.

HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý

konuþmacý : sesler yükselir küçük demir parmaklýklardan göklere gökler inler.Hüseyin açlýk grevini baþlatýr.ardýndan bütün cezaevi mahkumlarý yoldaþlarýna destek olurlar.bir çýð gibi büyür açlýk grevi bu mahpusluk damlarýnda.dudaklarýndan süzülen kelimeler þiir olur dile gelir.



Hüseyin :Bugün açlýk grevindeyiz anne .Arkadaþlara bin selam söyle.Saðlýðý sýhhati yerin de de

HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý




Sevgi : ben bir öðretmen.ben hor görülen bir Kürt kýzý.ben ülkeme yeni bilgeler yeni doktorlar yeni bilim adamlarý kazandýracakken sýðdýrmadýlar yaþatmadýlar beni. bir çocuk aðlar,ben aðlarým oturduðum yerde.bir ana namlunun ucunda,mahreminde düþman eli ben aðlarým oturduðum yerde.gözümün önünden gitmez düþmanlarýn hayali.kulaðýmda çýnlar kör mermilerin sesleri.ben böyle büyüdüm .böyle zorluklarla týrnaklarýmý kazýyarak memleketim memlekettim diyerek okudum.býrakmam ülkemi sizlere.yolumuz uzun.yolumuz açýk haydi gençler yürüyün.kim durdurabilir kim söndürebilir içimizdeki ateþi.ellerimizde meþaleler.güneþ eðilip selam vermiþ bize durmak yok zafer yakýn.güneþi zaptedeceðiz.tek yol devrim.výz gelir výz.sevgi yi oyalarý Hüseyinleri yýldýramazsýnýz.varsýn olmasýn böyle yaþam.varsýn olmasýn böyle yemek içmek.ölümler az gelir kandýramazsýnýz.zulümsüzler zulmünüze yenilmeyeceðiz. ben kadýným belinizdeki silahýn arkasýna sýðýnan cahil kokuþmuþ herifler varmý benimle ayný þartlarda kavgaya düþecek bir erkek...ses yok.sizin erkekliðinize tüküreyim..tek yol devrim baþka yolu yok...

HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý

konuþmacý: güneþ görmeyen vücutlarý artýk suyunu da kaybetmekte bir çiçek gibi solmaktadýr devrimci gençler. buna raðmen marþlar söylenir sloganlar atýlýr çýnlar mahpus damlarý.
baðlýdýr elleri ayaklarý.bir tek aðýzlarý açýktýr. insan haklarý anayasa hükümet özgür basýn.bunlarýn hepsi lafta vardýr.bir haber geçmez gazetelere tv de bir dakika yer almaz cezaevlerindeki iþkenceler. cezaevlerinde canlarýndan parçalarý olan ailelere bile bilgi verilmez onlardan. gözü yaþlý ana lar aðýtlar yakar derinden.kanlý gözyaþlarý akar sel olur. oðlum yiðidim aslaným.ben bir anayým.nasýl kýydýlar sana. ne zor büyüttüm seni ben.eteklerimi yorgan diye örttüm üstüne.çile ile büyüttüm gözyaþýmla besledim.oðullarým evlatlarým yüreðim pare pare ölümlerden ölüm beðenin vicdansýzlar iki elim yakanýzda .býrakmam býrakamam evlatlarýmý.caným onlar canýmý yakanýn canýný elbet bir gün yakacaklardýr.



Hüseyin : umut tükenmeyecek yoldaþlar.bir anam var yolumu gözleyen birde ülkemin devrimci gençleri.onlara bir notum var söyleyin.açlýk grevinin 8.günündeyiz anne güzel yemeklerini yemeden de durula biliniyormuþ ayakta.ezilen ayaklarým sigara izmariti söndürülen vücudum ve kýrýlan bacaklarým eðemedi baþýmý dimdik uzaklara bakar gözlerim.gözlerimin yeþilinde dir memleketim. uzaklardan duyulur sesimiz meydanlardaki izimizi silemezsiniz. bir caným var ise feda olsun bin caným olsa bin caným feda olsun yoldaþlar.açýlmýþ kucaklar analar yelken açmýþ devrimci gençlere .sevdalýlar kavuþmuþ bir bayram hali var seziyorum.kurþuna dizeceklermiþ , çarmaklar gereceklermiþ durduramazlar..biz devrimci gençleriz yýldýramazlar.



HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý



Oya : nazým hikmet vatan hainiymiþ.tüy bitmeyen yetimin hakkýnýn yendiðini yazan adam vatan haini olamaz. sömürü ile hýrsýzlýk ile sefil milletin üzerinden para kazanmaya çalýþan kodamanlarý açýk yüreklilikle sansürsüz ortaya çýkaran adama vatan haini diyorlar.iþte gülüyorum onlara hem de alay ederek.hahahah.cansýz bir kuklanýn kafasýna oturtulmuþ kafadýr onlar yaþadýklarýný zanneden..atalarýmýn ninelerimin kanýyla sulanmýþ bu vataný sahipsiz býrakmayacaðýz..bizi oyuncak yapamayacaklar.küçücük beyinleri ile elektriðe verilen vücuduma iþkence çektirdiðini düþünen zavallýdýr onlar benim gözümde.
duyuyormusunuz yoldaþlar geliyor sesleri biz baþlattýk meydanlar onlarýn.ölümler výz gelir bize varsýn gelsin ölüm hoþ gelmiþ..



HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý



elif: ne güzel demiþ hikmet

Nâzým Hikmet vatan hainliðine devam ediyor hâlâ.
Amerikan emperyalizminin yarý sömürgesiyiz dedi Hikmet.
Nâzým Hikmet vatan hainliðine devam ediyor hâlâ."
Bir Ankara gazetesinde çýktý bunlar, üç sütun üstüne,
kapkara haykýran puntolarla,
bir Ankara gazetesinde, fotoðrafý yanýnda Amiral Vilyamson'un
66 santimetre karede gülüyor, aðzý kulaklarýnda, Amerikan amirali
Amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti, 120 milyon lira.
"Amerikan emperyalizminin yarý sömürgesiyiz dedi Hikmet.
Nâzým Hikmet vatan hainliðine devam ediyor hâlâ."


Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz,
ben yurt hainiyim, ben vatan hainiyim.
Vatan çiftliklerinizse,
kasalarýnýzýn ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,
vatan, þose boylarýnda gebermekse açlýktan,
vatan, soðukta it gibi titremek ve sýtmadan kývranmaksa yazýn,
fabrikalarýnýzda al kanýmýzý içmekse vatan,
vatan týrnaklarýysa aðalarýnýzýn,
vatan, mýzraklý ilmühalse, vatan, polis copuysa,
ödeneklerinizse, maaþlarýnýzsa vatan,
vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombasý,
Amerikan donanmasý, topuysa,
vatan, kurtulmamaksa kokmuþ karanlýðýmýzdan,
ben vatan hainiyim.
Yazýn üç sütun üstüne kapkara haykýran puntolarla:
Nâzým Hikmet vatan hainliðine devam ediyor hâlâ.


HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý


konuþmacý: gün ýþýðýna hasret,aç susuz günler birer bir er geçmekte devrimci gençler fikirlerinden ödün vermeden çizdikleri yolda devam etmektedirler.



Hüseyin : açlýk grevinin 25.günündeyiz iyiyim anne hasan a selam söyle kitap göndersin bize..on dört çirkin adam on dört ülkenin katil yüzlü insanlarý oturmuþlar masaya.beþikteki bebenin kanýný emmek için bir kuru ekmeðe muhtaç insanlarý nasýl öldürürüz onun planýný yapýyorlar. insanlýk kokuþmuþ insanlarýn bencil fikirlerine hizmetkarlýk yapmaksa ben insan deðilim.hastaneler can pazarý.bir ilaç almak için tedavi olmak için getirilen prosedürler insanlarýn sosyal güvencesinin olmayýþý açlýk yoksulluk yüzünden ölen binlerce insaný köþklerinde oturup izleyen insanlar insaným diye meydanlarda boy göstersinler. buysa þeref buysa haysiyet buysa insana verilen ben de vatan hayinim.varsýn onlar vatansever olsunlar.


HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý


OYA : seçim meydanlarýnda boy gösterenler hak adalet diyenler halkla iþleri bittiði zaman düþman kesilirler. kan emici sömürücü zihniyetleri ile vataný yöneteceklerse ben böyle vatanda yaþamayý istemiyorum..ölüm böyle yaþamaktan daha hayýrlýdýr.açlýk grevinin 48.günündeyiz iyiyim anne gelip de yorulma buralara kadar selam söyle bizi soranlara saðlýðý yerinde de..aç susuz gece gündüz çalýþan iþçinin ahýný alan akbabalarýn yeri geniþlesin biz ölelim de.aç tokun halinden ne anlar yoldaþlar.iþçidir o elleri ayaklarý nasýrlý ekmektir kavgasý..

HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý


konuþmacý : güzel yurdumun güzel gençleri devrimci yiðit gençleri bir çiçek gibi solmaktadýr..duvarlarda yankýlanýr türküler halaylar..susmazlar ..dudaklar kurumuþ körpecik bedenleri yenik düþmeye baþlamýþtýr açlýða..ama onlar dimdik ayakta durmak için çabalarlar.bir aðlarlar bir gülerler.bir ana bekler her gün kapýlarýnda içeri alýnmayý bekleyen. artýk yavaþ yavaþ son yaklaþmýþtýr.



Hüseyin:açlýk grevinin 48.günündeyiz iyiyim anne gelip de yorulma buralara kadar selam söyle bizi soranlara saðlýðý yerinde de.
mücadeleye devam edeceðiz.soyumuzu bu soysuzlara teslim etmeyeceðiz.günler yavaþ günle aðýr aðýr geçecek.zafer yakýn zafer zor.hayatý yaþamak insan gibi yaþamak en büyük hakkýmýzken o kokuþmuþlar yüzünden buralardayýz.açlýk grevinin 78.günündeyiz yine gelmiþsin anne ben kalkamadým ayaða kusura bakma ..tek yol devrim.

HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý

konuþmacý :açlýk grevinin 105 gününde öldüler.aslýnda ölmediler onlar yaþýyorlar

ölümsüzleþtiler

biz teslim aldýk

bizden sonrakilerde

mücadeleye devam edecekler

bunu biliyoruz

güneþ doðacak

karanlýðý yýrtarak

bir þafak vakti anne

anne onun için bizler rahatýz

sende rahat ol anne

bu kavga hepimizin kavgasý..


HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý


Ahmet )
Dik bir þeklide oldu yerde kaldý baþýný sað sol yaptý
Tükürdü yere
yere diz çöktü ellerini havaya açtý
Allah belanýzý versin dedi…



HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý


(Ahmet )bu þiirle duygusunu dile getirmek ister

Duvarýn Sesi

Düþmüþüm özgürlük halk adýna
Düþünce suçuna mahpus damýna

Düþmüþ canlar can canda bir arada
Direnir yoldaþlar katiller karþýmýzda

Kýstýrmýþ ya dört duvar arasýna
Oynar ha bire kedi fare oyununda

Soyun der düþüncelerinden
Onuru dik direnci güçlü tutar
Güneþe uzanan savaþçýlar

Þiir/ Yazarý, Vedat koparan

Ahmet ) sahnenin son finalini bu þiirle bitirir grup halinde sahneye çýkarlar…


HEP BÝRLÝKTE - güneþ doðacak karanlýðý yýrtarak bir þafak vakti anne.onun için bizler rahatýz .sende rahat ol anne.bu kavga hepimizin kavgasý


GÖKKUÞAÐI


Yaðsýn yaðmur
Doðsun güneþ
Hasretim var gökkuþaðýna
Saçýlsýn yedi veren renkleri
Yakýn etsin uzaklara
Karanlýklara, dar alanlara
Topraða serptim tohumu
Dostluðun,
Kardeþliðin üstünde yeþersin
Çiçek bahçelerine dönsün gönüller
Filizlensin baþak baþak
Yaðan yaðmurlar öpsün seni
Yedi düvelde duyulsun adýn

Yaðsýn yaðmur
Doðsun güneþ
Ýnsanlýðýn üstüne
Hasretim var gökkuþaðýna
Haklarýn düþüncesine
Orak ile biçmeye
Çekiþ ile dövmeye
Kucak, kucak
Hasret , hasret
Çaðýrýyoruz birleþmeye gökkuþaðýnda…



Yusuf Ter 23.02.2005
Saat 24:04 Ýsviçre



Perde kapanýyor bu þiirle…


Yazar / Þair / Yusuf Ter 2005

Not: Sevgili Vedat Koparan abime de teþekkür ederim þiirinden dolayý
düzenlemede emeði geçen sevgili Rahim Taþ abime sonsuz teþekkürler ederim…





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Harami Dere
Mutfak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Merhaba Þahturna" Ya [Þiir]
Yetenek Sizsiniz [Þiir]
Âþýk Ýhsani" Ye [Þiir]
Pezolar [Þiir]
*mahalle Baskýsý [Þiir]
Türk Halký [Þiir]
Yumruk [Þiir]
Kara Günü Sorma Bana [Þiir]
Güzel Günler Göreceðiz [Þiir]
Osmanlý [Þiir]


Yusuf Ter kimdir?

ESERLERÝ 2001 den bu güne çýkan kitaplarým Þiir Kör Ýnsanýn Gözüdür 2001,Palazlanmýþ Yavrum 2002, Rüzgar Gülü 2003. Daðlar Þahit Aþkýma 2004 Yeni çýktý Yalcýn Yayýnlarý:Ankara Cadesi No:45 Güncer Han Kat:2 Caðaloðlu 34410 Ýstanbul Tel. /Faxs: 0 (212) 519 31 35 Yeni çýkan kitabým Ey Renksiz Dünya Temmuz 2009


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yusuf Ter, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.