..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Seval Deniz Karahaliloðlu




9 Ekim 2005
Marquez'in Þu Hüzünlü Orospularý  
Hayata dair bir güzelleme.

Seval Deniz Karahaliloðlu


Ancak bu kadar olur. 90’ýnda hayata yeniden baþlamak böylesine incelikli ve duyarlý bir dille anlatýlabilir. Alaycý yaklaþýmýndaki zarafet mi yoksa akýcý yazýlýþýndan kaynaklanan kolay okunuþu mu bilemiyorum ama Gabriel Garcia Marquez’in ̵


:BJGD:

Marquez'in Þu Hüzünlü Orospularý

Seval Deniz Karahaliloðlu

Ancak bu kadar olur. 90’ýnda hayata yeniden baþlamak böylesine incelikli ve duyarlý bir dille anlatýlabilir. Alaycý yaklaþýmýndaki zarafet mi yoksa akýcý yazýlýþýndan kaynaklanan kolay okunuþu mu bilemiyorum ama Gabriel Garcia Marquez’in ‘Benim Hüzünlü Orospularým’ insaný alýp götürüyor. Bir yaþam güzellemesi olan ve Can yayýnlarýndan çýkan 'Benim Hüzünlü Orospularým', orijinal dili olan Ýspanyolca'dan Ýnci Kut'un özenli çevirisiyle Türkçe'ye kazandýrýlmýþ.

Ýnsanýn yüreðine dokunan bir sýcaklýk ve içtenlikle kaleme alýnan kitap, kendince 'hayatta bir türlü dikiþ tutturamamýþ' bir yazarýn hayatý boyunca bulamadýðý aþký, 90. yaþ gününde nasýl bulduðunun çarpýcý öyküsünü anlatýyor.

Neredeyse hissettirmeden, hayat, insanlar, gelenekler, toplumun iki yüzlü ahlak anlayýþý, kadýn erkek iliþkileri ve deðiþen deðerler arasýnda ustaca gezinen Marquez, yine ayný ustalýkla okuruna ‘hayattan zevk alma’ dersleri veriyor. Hem de yaþamdan hiç beklentisi kalmamýþ, yolun sonuna geldiðinden emin bir yazar eskisinin aðzýndan baþarýyor bunu.

Kitabýn ilk sayfalarýný, henüz vapur hareket etmeden okumaya baþladým . Ve ilk kahkahamý, önümde kanat çýrpan bir martýnýn balýk kapma sevdasýyla denize pike yaptýðý sýrada attým. Sonra kitabýn sayfalarý arasýnda kaybolurken yüreðime yapýþan kocaman bir gülüþle güne baþlamanýn tadýna vardým.

Pýrýltýlý zekasý, alaycý gülüþüyle insaný yüreðinden kavrayan bu adamýn öyküsünü okumak baþlý baþýna bir serüven. Serüvenin ikinci aþamasý ise elini uzatsan dokunacaðýn kadar yakýn ve sýcak bu gerçeklik duygusundan size kalanlarý, hayata tahvil edebilmekle ilgili. Özellikle, yaþamýný sindirim ve boþaltým sistemi arasýna sýkýþtýranlar için 'zararýn neresinden dönülse kardýr' anlayýþýna uygun olarak sunulan bir 'ikinci þans'.

‘Benim Hüzünlü Orospularým’, hayata baþlamanýn yaþý yok dedirtmenin incelikli bir yolu. Üstelik Marquez bunu yaparken gülümsetmeyi de beceriyor. Geriye ise lütfedip bir zahmet kitabý okumak kalýyor.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Gel ve gitler
Gönderen: nida karaçizmeli / Ýstanbul/Türkiye
17 Ekim 2005
Ayýn denizi karýþtýrmasý deðil mi bir dal parçasýyla ve güneþin çalkaladýðý kadar sevecen olamamamýz her sallanýþýmýzda. Met-Cezir...

:: Hep yorumlar okudum
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
15 Ekim 2005
Kaç kez elim gitti bu kitaba ve her keresinde geri çekildim. Kim bilir henüz doksanýma gelmediðinden ve gelecek yýllara doðru sakladýðýmdan belki.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
'Kafkas Tebeþir Dairesi'nin Sebeb-i Hikmeti... ''
Bir Varmýþ Hiç Yokmuþ
"Beni Ben mi Delirttim?" : Ferhan Þensoy
Ermiþler Ya da Günahkarlar, Ýyilik Ya da Kötülüðün Dayanýlmaz Lezzeti…
Uluslarararasý Ýzmir Festivali 20. Yaþýný Kutluyor.
Sineklidað"ýn Efsanesi : Keþanlý Ali"nin Ýbretlik Öyküsü
Anton Çehov'dan Arthur Miller'a, Modern Zamanlarda Düþlerin
Ahmet Adnan Saygun"un Mirasýný Taþýyan Onurlu Bir Sanatçý : Rengim Gökmen
Sahibinden Az Kullanýlmýþ "Ýkinci El" Stratejiler
Tek Kiþilik Oyunlarýn Efsane Ýsmi : Müþfik Kenter

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýbneler ve Çocuk Cesetleri [Þiir]
Komþu Çocuðu [Þiir]
Bir Bardak Soðuk Suyun Hatýrýna… [Þiir]
Ýhtiyaçtan [Þiir]
Deli mi Ne? [Þiir]
Sakýz Reçeli Seven Yare Mektuplar [Þiir]
Bir Nefes Alýp Verme Uzunluðunda… [Þiir]
Lord'umun Suskunluðunun Sebeb-i Hikmeti... [Þiir]
Pimpirikli Hanýmýn, Pimpiriklenmesinin Nedeni… [Þiir]
Yere Göðe Sýðamýyorum… [Þiir]


Seval Deniz Karahaliloðlu kimdir?

Bazý insanlar için yazmak, yemek yemek, su içmek kadar doðal bir ihtiyaçtýr. Yani benimki ihtiyaçtan. Bir vakit, hayatýmla, ne yapmak istiyorum diye sordum kendime? Cevap : Yazmak. Ýþte bu kadar basit.

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmek ne derecede doðru bilemem ama beyinsel olarak beslendiðim isimler, Roland Barthes, Jorge Luis Borges, Braudel, Anais Nin, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Umberto Eco, Atilla Ýlhan, Ýlber Ortaylý, Ünsal Oskay, Murathan Mungan,..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seval Deniz Karahaliloðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.