..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aþk ve Romantizm > Aylin




10 Ekim 2005
Pýrlanta  
Aylin
Siyah kadife kumaþýn üzerinde irili ufaklý pýrlantalar.Iþýðýnda yansýmasýyla nasýlda göz alýyorlar.


:BJHA:
Siyah kadife kumaþýn üzerinde irili ufaklý pýrlantalar.Iþýðýnda yansýmasýyla nasýlda göz alýyorlar.
Bunlar çok özel taþlar. Herkes bilir çarþýda.Ýyi taþ ancak Anton Ustada bulunur.Anton Usta sanatçý adam.Kaprisli biri her sanatçý gibi elbet.Benim ustam olur.On yýldýr yanýndayým.On iki yaþýndaydým yanýna geldiðimde. Çengelköy ‘deki villasýna temizliðe giderdi annem.Karýsý hayattayken baþlamýþtý iþe ölünce de ayrýlmamýþ devam etmiþti. Yýllarýn emektarýydý.Babam bizi terk edince aðabeyim ve bana bakmak için gündelikçiliðe baþlamýþtý. Bende sýk sýk okuldan kaçýyordum baktý okumaya niyetim yok Anton Ustanýn eþref bir saatinde benden bahsetmiþti, o da beni yanýna aldý.
Severim ustamý. Ters adamdýr. Bazen saatlerce konuþmaz öyle gözleri bir noktaya dikili düþünür. Mutlaka bir kolye yüzük yada broþ düþünüyordur.Öyle boþlukta asýlýdýr o mücevher gözleriyle çizer sanki modelini, gözleriyle yerleþtirir taþlarýný.Çoklarýný kovmuþtur maðazadan yeni yetme artistleri þarkýcýlarý sosyetik kadýnlarý.Bilen bilir; öyle manavdan karpuz alýr gibi alamazsýn ondan mücevherleri.
Diðer çýraklara hava atarým ben hep.Þu artist geldi þu sanatçý geldi satmadý kýzdý ustam .Onlar bana sorarlar hep ‘’Yakýndan nasýl? Televizyondaki kadar güzeller mi?Deli oðlum senin ustan. Kovulur mu ulan o kadýnlar.’’ Kovar oðlum benim ustam, derim bende onlara, sanatçý benim ustam.
Son bir aydýr ustam iyice garipleþmeye baþladý.Daha önce onu bu halde hiç görmemiþtim.Eskiden maðazanýn en arka bölümünde ki ofisinden çok nadir dýþarý çýkardý.Þimdiyse nerdeyse bütün günü benim masamda geçirmeye baþladý.Benim masam dükkanýn çýkýþ kapýsýna daha yakýn diðer bütün maðazalarý ve koridoru rahatlýkla seyredebilecek bir yerde. En çokta onu rahatça görebileceðim yerde.
Üç ay önce açýlan yeni maðazadaki kadýný.Herkes ondan bahsediyor.Etkileyici bir kadýn. Neþeli, umursamaz, güzel kadýn. Herkesin ondan bahsettiðini çoklarýnýn aralarýnda kendiyle ilgili açýk saçýk
muhabbetlere koyulduðunu biliyor ama umurunda deðil.Bazen nasýl da bakýyor insanýn gözlerine hiç sakýnmadan.Koridorda rastladýðý küçük çýraklarýn hayran bakýþlarýna yanaklarýndan makas alarak cevap veriyor sanki. Onlar da ellerindeki altýn eritilmiþ potalara zor sahip oluyorlar heyecandan.O ise gülüyor muzip ve çapkýnca. Anton Usta da saatlerce benim masamda oturup öylece maðazanýn içini seyrediyor.Onun çalýþmasýný müþterilerle ilgileniþini,yemesini ,içmesini.Kimi zaman elinde sigarasý kapýnýn önüne çýkýyor.Bir yerlere dalýyor bir þeyler düþünüyor sanki.Ustamda onu öylece seyrediyor yaptýðý her hareketi bir an kaçýrmadan ezberler gibi.Sigarasý bitince daldýðý yerden dönüp bakýþlarýný ona çevirip sanki ne düþündüðünü anlarmýþ gibi bir iki saniye bakýyor.
Bir adam geliyor devamlý on beþ gündür.Çirkince bir adam. Çoðunlukla akþama yakýn geliyor maðazalar kapanmadan bir iki saat önce. Anton Usta rahatsýz oluyor nedense onu görünce.
Sýkýntýlý bir dikkatle seyrediyor içerisini.Konuþuyorlar devamlý, adam ona bir þeyler anlatýyor.Kah gülüyorlar kah bir sessizlik giriyor aralarýna. Sonra sinirli sinirli dolaþýyor adam maðazanýn içinde.
Anton Usta dikkatle izliyor.Yine o adamýn ona bir þeyler anlattýðý bir akþamda; çok gülmüþtü mutluydu belli.Ustam viskisinden saðlam bir yudum çekip sanki benim orada olduðumu unutup ‘’Ne anlatýyor bu adam? Onu bu kadar mutlu edecek ‘’ dedi. Sonra garip ve üzücü bir sesle ekledi,’’yinede güldüðünü görmek güzel’’ Duymamýþ gibi yaptým. Dünya da hayran olduðum tek gerçek adamýn gözlerimin önünde hiç konuþmadýðý, dokunmadýðý sadece seyrettiði bir kadýna aþýk olmasýný izliyordum.Sessiz kalýyordum sadece izliyordum hiç tepki vermiyor hiçbir hayat belirtisi göstermiyordum.Korkuyordum tek bir kelime edersem
her þey bozulacak ve benimle paylaþmayacaklardý yaþananlarý.Bu ayný ustamýn yarattýðý mücevherleri seyrederken ki sessizliðime benziyordu.Ben sadece onun ortam ayarlayýcýsýydým.Merakla her sürecini; tasarýsýndan son taþýný yerleþtirdiði ana kadar soluksuz izlediðim bir mücevher macerasý gibiydi.Ustam son zamanlarda mükemmel takýlar tasarlýyordu. Hiç bu kadar zevkle çalýþmamýþtý. Hele hala üzerinde çalýþtýðý bir gerdanlýk vardý ki; bittiðinde her gelenin almak için yarýþacaðý bir þey olacaktý.
Bir gün aniden o girdi maðazaya.Hiç yabancýlýk çekmeden.Çekinmeden. Merhaba, dedi. Kolay gelsin . Üzerinde beyaz bir elbise vardý. Uzun siyah saçlarýný toplamamýþtý.Güzeldi çok güzeldi. Ustam merhaba, dedi.Hoþ geldiniz.Bunca zamandýr tanýþamadýk kusura bakmayýn, dedi kadýn
gülümseyerek.Ama size bir iþim düþtü.Hay hay dedi ustam yapabileceðim bir þeyse.Bir müþterim için özel bir parça arýyorum bir broþ. Eliþi bir parça sizde mutlaka vardýr diye düþündüm. Ustam kasaya doðru ilerledi o sýrada kadýn tezgaha doðru yaklaþtý. Tezgahýn üzerinde Anton Ustanýn yeni bitirdiði ama benimde daha son halini görmediðim gerdanlýk kutuda duruyordu. Kadýn yaklaþtý ve kutuyu eline aldý.Kapaðýný açtý. Gözleri beðeniyle parladý. O gerdanlýða bakýyor; onun baþka bir þeyle ilgilenmesini fýrsat bilen ustam bu kadar yakýn mesafeden onu seyretmenin heyecanýyla gözlerini ayýramýyordu
ondan.Kadýn’’ Mükemmel,’’ dedi. Sayýklar gibi. Sonra ustama baktý. Gerçekten dedikleri kadar var sanatçýsýnýz siz. Takmak ister misiniz dedi ustam. Yok, dedi böyle bir güzellikten ayrýlmak zor olur.
Takmamak en iyisi. Acý acý güldü Anton Usta. Haklýsýnýz belki de, dedi. Yine de takmanýzý isterdim en azýndan bir bayanýn boynunda nasýl durduðunu görmüþ ve emin olmuþ olurdum yaptýðým iþten.
Kadýn kutuyu yavaþça tezgahýn üzerine býraktý gerdanlýðý çok dikkatli kutudan çýkardý bir eliyle saçlarýný yan tarafýna topladý gerdanlýðý boynuna yaklaþtýrdý arkasýný dönerek Anton Ustaya kilidi takmasý için’’ yardým eder misiniz?’’ dedi. O an oradan mümkün olduðu kadar uzakta olmam gerektiðini düþünerek sessizce ofise doðru ilerledim. Anton Usta büyük bir dikkatle gerdanlýðýn kilidini takmak için ellerini kadýnýn boynuna doðru uzattý o aný çok uzatmak oyalanmak istediðini ona bu yakýnlýðý mümkün olduðunca korumak istediðini biliyordum; ama o bunu her þeye raðmen yapmayacak bir adamdý. Kadýn yüzünü döndüðünde sadece boynuna; gerdanlýðýn boynunda duruþuna kitlenmiþti gözleri. Ustamýn tam arkasýndaki büyük aynada kadýn boynunda ki gerdanlýða bakýyordu çok güzel, dedi gerçekten çok güzel. Ýstediði broþu alýp maðazadan ayrýldýktan sonra gerdanlýðý ustam büyük bir dikkatle kutuya yerleþtirip kasaya koydu sonra bana dönüp bunu kimseye gösterme satýlmayacak bu dedi .
Günler sonra bir akþam maðazada yalnýz öylece gözleri bir noktaya dikili aðlýyordu.Garip bir aðlamaydý bu yüzünde hiçbir mimik , acý ifadesi olmadan gözyaþlarý kendiliðinden akýyordu gözlerinden.Bak, dedi Anton Usta onu göstererek o da yüreðini vermiþ birinin eline. O biride elinde ne olduðuna aldýrmadan sýktýkça sýkýyor.


--------------------------------------------------------------------------------




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aþk ve romantizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Carmen ve Ýrlandalý Kýzýn Sohbeti
Baþka Bir Kadýn
Sen Sandığın Yabancı

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýrýk Misket
Suzan
Gitmezsem
Saklambaç
Sinek
Yapamazsýn
Þans
Þans
Kriz
Þans 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Biliyorsun [Þiir]
Herkes Gibi [Þiir]
Büyüyeceksin... Öðreneceksin [Deneme]
Her Þey Bir Gün Biter [Deneme]
Hiç Anlayamýyorum [Deneme]
Uçan Balýk [Deneme]


Aylin kimdir?

Herkesin maskesini çýkarýp atmak zorunda kalacaðý bir gece yarýsý vaktinin geleceðini bilmiyormusun? Hayatýn her zaman kendisiyle alay ettireceðini mi sanýyorsun? Bundan kaçmak için gece yarýsýndan biraz önce sývýþabileceðini mi zannediyorsun? Yoksa ondan dehþete kapýlmýyormusun? Gerçek hayatta insanlar gördüm, öylesine uzun zamandýr insanlarý kandýrmýþlardý ki en sonunda gerçek mizaçlarý ortaya çýkmaz olmuþ; saklambaç oynayan insanlar gördüm o kadar uzun zaman oynamýþlar ki en sonunda delirip o ana kadar gururla sakladýklarý gizli düþüncelerini iðrenç bir þekilde baþlkalarýnýn gözünün içine sokmuþlardý. Peki sonunda mizacýnýn bir çokluða dönüþmesinden, açýkçasý çok sayýda olmaktan, o mutsuz þeytaniler gibi bir lejyon oluþturmaktan ve bu þekilde bir insanda bulunan en içteki, en kutsal þeyi, kiþiliðin birleþtirici gücünü kaybetmiþ olmaktan daha korkutucu bir þey düþünebiliyormusun? Doðrusu, ciddi olduðu kadar dehþet verici olan o þeyle dalga geçmemelisin. Sören Kierkegaard

Etkilendiði Yazarlar:
Yusuf Atýlgan, Stefan Zweig, D.H Lawrence


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aylin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.